Prána – Apána

Szinte minden jógázó arról számol be, hogy gyakorlás után úgy érzi, mintha megváltoztak volna az „energiái”. Mi tagadás, pont ezért gyakorlunk, hogy érezzük, ahogy akadálytalanul áramlik testünkben az energia. Több energiát szeretnénk, vagy finomabb, egyenletesebb energiaáramlást, esetleg nyugodtabb, csendesebb energiára vágyunk.

Az otthoni gyakorlást úgy is megtervezhetjük, hogy tudatosan befolyásoljuk vele a test két fő energiatípusát: a pránát és az apánát. Az ősi indiai tanítások szerint a prána a rekeszizom felett helyezkedik el, és felfele irányul; „férfias” energia, a szívet és a légzést irányítja. Az apána a rekeszizom alatt található, és lefele irányul; „nőies” energia, a hasi szervekre, a medencére és a lábakra van hatással.

Bármikor gyakorolsz, érdemes előre eldönteni, melyik típusú energiát szeretnéd erősíteni, majd ez alapján kiválasztani a megfelelő pózokat. A fordított testhelyzetek például növelik az apána energiát, míg az álló ászanák a pránát erősítik. Az előrehajlások és az alátámasztással végzett gyakorlatok lecsendesítik mindkét energiatípust – a pránát és az apánát is. Ha szétszórtnak vagy fáradtnak érzed magad, az apánát érdemes erősíteni, míg tompa, érdektelen hangulatban a prána energiáját kell növelni.

Forrás: Yoga JournalBookmark and Share

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Prána – Apána

| Jóga Magazin
0