Pihenető alvás – szabadulj meg a krónikus kimerültségtől

elvászavar, alvás elősegítése, #alvás #nyugalmasalvás #alvászavar, #pihenés #stressz #kimerültség #álmatlanság #idegesség #alváshiányManapság nagyon sokan küzdenek alvási problémákkal. Ez részben a helytelen életmód, helytelen táplálkozás eredménye, részben a túl sok stressz, az elmében és testben felhalmozódott feszültség miatt van így. 
 
A pihentető alvás nem csak azért fontos, hogy energiával feltöltődj és napközben kipihent legyél, de nagyon fontos ahhoz, hogy a tested egészséges legyen. Számos belső szerved éjszaka regenerálódik. Amennyiben nem tudja a szervezeted éjszaka megfelelően kipihenni magát, sajnos az csökkenti a belső szervek funkcióit (pl. gyengíti a máj, az emésztőrendszer munkáját). Mivel a porckorongok is az éjszakai alvás közben tudnak legjobban regenerálódni, így ha keveset alszol kockára teszed a gerinced egészségét is. Aki nem alszik eleget, annak csökken a stresszel szembeni ellenállóképessége, feszültebb, türelmetlenebb, idegesebb lesz, romlik a koncentrációja, könnyebben lesznek konfliktusai és nehezebben tud teljesíteni a munkahelyén.
 
 A lenti néhány jó tanács bevezetése az életedbe, minőségi változást tud eredményezni az alvási szokásaidban és így az elméd és a tested kipihentségében is:)
 
– Lehetőleg 22 óra előtt feküdj le. Amennyiben 22:00-ig le tudsz feküdni, az elősegíti hogy mély, pihentető legyen az alvásod. Ha nem is sikerült 22:00-ig lefeküdni, jó ha tudod, hogy az éjfél előtti órák duplának számítanak a szervezeted számára. Azaz hasznos, ha még éjfél előtt tudsz aludni néhány órát.
 
– Az esti étkezés nagyon megterheli a szervezeted és nem támogatja a pihentető alvást. Lehetőleg este 10.00 után már ne egyél. De sose feküdj le teli gyomorral. Az esti étkezés és a lefekvés között minimum 1,5 óra teljen el.
 
– Este már csak könnyű vacsorát fogyassz. és minél közelebb vagy a lefekvés időpontjához, annál könnyedebb legyen az étkezésed. A nehezebb ételek éjszaka is munkára fogják a szervezeted és reggel fáradtan ébredsz. A vacsora legyen egyszerű zöldségekből és gabonából álló fogás.Figyeld meg, ha estére húst, tojást, halat, sajtot, túrót fogyasztasz milyen az energiaszinted ébredéskor és figyeld meg ha könnyű vegetáriánus vacsorát fogyasztasz, hogyan ébredsz másnap:)
 
– Az esti alvás elősegítésére olyan tevékenységeket csinálj lefekvés előtt, amik segítik lenyugtatni az elmét és a testet és felkészítenek az alvásra. Azaz este lehetőleg ne nézz tv-t, ne olvass izgalmas könyvet, ne számítógépezz, mert ezek nem a nyugalmat, az alvást készítik elő, hanem felpörgetik a szervezeted és könnyen eredményeznek nyugtalanságot.
 
– Meditálj rendszeresen, ez segít megszabadulni a feszültségektől.
 
– Lefekvés előtt közvetlenül, olyan italokat igyál amik nyugtatóak (vata tea, meleg tej kurkumával, citromfű tea…)
 
– A hálószobád légköre mindig legyen nyugodt, kellemes, rendezett. Csak alvásra használd a hálószobádat és ne végezz ott másfajta tevékenységeket.
 
– Lefekvés előtt mindig jól szellőztesd ki a hálószobádat, a friss levegő majd segíti a nyugodt alvásod.
 
– Amennyiben éjszaka nem tudsz aludni, akkor se kezdj valami aktív tevékenységbe – pl. ne dolgozz a számítógépen. Próbálj pihenni, igyál egy finom gyógynövényes teát, lélegezz tudatosan és szépen lassan hagyd, hogy újra elnyomjon az álom.
 
– Az ébredést reggel időzítsd lehetőleg 6-7 óra előtti időpontra. Az ájurvédában ez az ébredésre a legjobb időszak Figyeld meg magadon, ha tovább alszol pl. 8-9 körül kelsz fel sokkal tompább, nehézkesebb leszel egész nap. 
 
Szép álmokat kívánok:)
szeretettel:
Kati

 

 
.
 
Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Pihenető alvás – szabadulj meg a krónikus kimerültségtől

| Vitai Kati
0