Parighasana – Kapupóz

Nyisd ki a kapukat

A Parighasana (Kapu póz) energetizálja és könnyűvé teszi a törzs oldalait és arra ösztönzi a légzést, hogy igazán háromdimenzióssá váljon. A parighasanában a test egy keresztgerendára emlékeztet. Ez az ászana megnyújtja a bordákat összekötő bordaközi izmokat. Ha ezek az izmok összehúzódnak, például amikor köhögünk vagy egymás után többet is tüsszentünk, vagy amikor rossz a testtartásunk, korlátozódik a bordakosár mozgástere, és ebből kifolyólag a légzésünk is. A bordaközi izmok nyújtása jót tesz a légzésnek, s így segít az olyan betegségek légzési problémáiban is, mint amilyen az asztma, allergia, megfázás és influenza.

A kapu pózhoz kiindulásképpen térdelj le. Nyújtsd ki a jobb lábad a jobb oldalra, sarokkal a talajon, a lábujjak pedig messze elnyúlnak a testtől. Annyira tedd le a talpat a talajra, amennyire csak lehetséges. Bizonyosodj meg arról, hogy a jobb láb egyenes, a térdek a mennyezet felé fordulnak, és a bokák egy vonalban vannak a jobb csípővel. A bal térdet helyezd egyenesen a bal csípő alá. Nyújtsd ki mindkét kart oldalra, lefele néző tenyérrel. Az törzs elülső részét nyújtsd a szegycsonttól a mellizmokig, a bicepcszen át egészen a hüvelykujjakig.

Miután egyszer-kétszer végrehajtottad a pózt, ülj le egy összehajtogatott pokrócra vagy egy hengerpárnára és végy néhány lélegzetet. Érezd ahogyan a bordaközi izmok belégzéskor emelik a bordákat, kilégzéskor pedig leengedik őket.

Parighasana
(Kapu Póz)

parigha = egy acélrúd illetve gerenda, ami a kapu bezárására szolgál

Az alább bemutatott póz a teljes póz egyszerűsített variációja. A teljes póz leírása ezután következik.

Lépésről lépésre


Térdelj le a padlón. Nyújtsd ki a jobb lábad oldalra és nyomd le a talpad a talajra. Tartsd a bal térded közvetlenül a bal csípő alatt, oly módon, hogy a comb függőleges legyen a talajra .A jobb sarkat hozd egy vonalba a bal térddel. A medencéd enyhén fordítsd jobbra, úgy, hogy a bal csípőcsont előbb legyen, mint a jobb, de mindenközben fordítsd a felsőtested vissza a bal oldalra. Fordítsd a térdkalácsot a mennyezet felé, ez lehetővé teszi majd, hogy teljesen kiforduljon a jobb láb.

Belégzéssel nyújtsd a karokat oldalra, a talajjal párhuzamosan, lefele néző tenyérrel. Hajolj jobboldalra a jobb láb fölött és helyezd a jobb kezed a lábszárra, bokára, vagy a jobb láb mögött a talajra. Húzd össze a jobb oldalát a felsőtestnek és nyújtsd a balt.  Tedd a bal kezet a bal külső csípőre és nyomd a medencét lefele a talaj fele. Majd csúsztasd a kezed fel a bal alsó bordákhoz és emeld őket a vállaid fele, teret hozva így létre a bal deréktájon.


Belégzéssel lendítsd a bal kart a bal fül háta mögé. Az oldalra hajlásban a felsőtest hajlamos leesni a talaj fele. Annélkül, hogy a bal csípőt visszanyomnád (told folyamatosan előre), fordítsd a felsőtestet el a talajtól.


Maradj ebben a helyzetben fél perctől egy percig, majd belégzéssel emelkedj vissza, a felső kar segítségével felhúzva a törzset függőleges helyzetbe. Hozd vissza a jobb térdet a bal mellé, és ismételd meg ugyanezt a másik oldalra.

Teljes póz

A teljes Parighasana egy mély oldalra hajlás. A fentebb leírt 2. lépés után hajolj oldalra a nyújtott láb fölött. Engedd le a felsőtest alsó oldalát a lábra, amilyen közel csak lehetséges. Az alsó kar kézfejét nyomd a lábfej tetejébe, majd lendítsd fel a felső kart a fül mögé és tedd össze a tenyereket. Fejezd be a pózt a 4. lépésben leírtak szerint.

Anatómiai fókusz

Combhajlítók
Vádli
Has
Lágyék
Oldalsó törzs
Váll
Gerinc
Máj
Vese
Tüdő

Hatásai

•    Nyújtja a törzs oldalait és a gerincet
•    Nyújtja a combhajlítókat
•    Nyitja a vállakat
•    Stimulálja a hasi szerveket és a tüdőt

Ellenjavallatok

Súlyosabb térdsérüléssel térdelni nehéz vagy egyenesen lehetetlen. Ebben az esetben széken ülve hajtsd végre az ászanát. A lábakat vagy tartsd magad előtt, vagy nyújtsd ki az egyik lábat oldalra, utánozva a teljes pózt.

Tanácsok kezdők számára

A kezdők valószínűleg nem tudják lenyomni teljesen a talpukat a talajra. Két lehetőség kínálkozik: emeld a talppárnákat egy homokzsákra vagy egy pokrócra, vagy dolgozz falnál, a talpat a falnak nyomva.

Partnerrel

A társad álljon veled szembe a nyújtott lábú oldaladon. Belégzéssel hozd a jobb karod oldalra, a talajjal párhuzamosan. A társad fogja meg a csuklódat, és ezzel egyidejűleg nyomja a lábujjait a jobb lágyékodba. Ahogy oldalra hajolsz, a társad húzza  a csuklódat és tolja a lágyékodat. Nyúlj meg oldalra, megnyújtva az alsó oldalsó bordákat és a kart messze nyújtva a mélyülő lágyéktól. Amikor eléred a maximumot, a társad engedjen el. Ekkor próbáld meg a teljes pózt.

Előkészítő ászanák

•    Adho Mukha Svanasana
•    Baddha Konasana
•    Prasarita Padottanasana
•    Supta Padangusthasana
•    Upavistha Konasana
•    Utthita Parsvakonasana
•    Utthita Trikonasana
•    Virasana

Ászanák utána

A Parighasana sokféle állópóznak lehet az előkészítője. Ilyen például az Utthita Trikonasana (Nyújtott háromszögtartás) és Utthita Parsvakonasana (Nyújtott oldalsó szögtartás). Jó előkészítő Parivrtta Janu Sirsasanahoz (Fordított térd-fej póz) is.

Forrás: Yoga Journal

Bookmark and Share

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Parighasana – Kapupóz

| Jóga Magazin
0