Öt lényegi kérdés a Böjtről

…amely megmondja: melyik illik hozzád?

Most, hogy itt a tavasz és újjáéledt a természet, mindenkiben megmozdul az őserő, hogy testünk is újjászülessen. Ilyenkor minden megújul és kiteljesedik, és mi magunk is erre vagyunk hivatottak. Ilyenkor tavasszal még inkább érezzük, hogy mekkora szükségünk van erre. A tavasz érkezésével nekünk is lehetőségünk van, hogy ésszerű böjtöléssel megfiatalítsuk testünk, lelkünk, szellemünk. Használjuk hát ki az első napsugarakat, hangoljuk át a lelkünket – és a testünket, és a tavaszi nagytakarítás analógiájára tegyük rendbe belsőnket!

A tisztító léböjt- és salaktalanító-kúrák egészségmegőrző és lelki hatását a világon mind többen ismerik fel, és az intenzív stressz, az egészségtelen életmód szövődményeinek megelőzésére egyre többen is alkalmazzák őket rendszeresen. Függetlenül attól, hogy léböjtöt (lemondás a szilárd táplálékról), szárazböjtöt (lemondás mindenfajta táplálékról) vagy kombináltböjtöt tartunk, a böjtkúrák célja mindig a testi-lelki regenerálódás, a ‘méregtelenítés’. Így csak ‘mellékesen’ okoznak testsúlycsökkenést, vagy gyógyítanak krónikus betegségeket. A böjt valódi célja, hogy hozzásegítsen bennünket saját lényünk kiteljesedéséhez, és így semmi köze a nélkülözéshez, vagy a lemondáshoz. Ezért nem beszélhetünk böjtről, ha csupán éhezünk; és nem böjtölünk akkor sem, ha csupán kevesebbet eszünk vagy nem fogyasztunk húsételt.

A böjt a gátak feloldásáról szól, az akadályok elhárításáról és a görcsök elengedéséről, ami a lelki béke kiteljesedésének útjában áll. Ezért mielőtt böjtöt választanánk, tegyük fel magunknak az 5 legalapvetőbb kérdést, és válaszaink tükrében döntsünk mire van valóban szükségünk:

1. Kapok-e elég szeretetet, biztonságot és elismerést a környezetemtől?

Ha a válasz nem, akkor valószínűleg túltáplált vagyok, és szervezetem apró jelzések szintjén azt üzeni, hogy alapvetően testsúlyom kellene csökkentenem. Erre egy 48 órás monodiéta már nagyon hasznos segítség lehet: amikor két napon át csak szőlőt, rizst, vagy burgonyát eszem.

2. Nyomasztanak-e hétköznapi gondok, aggódom-e a közeli jövőm miatt?

Ha a válasz igen, akkor szervezetemnek a belső erőforrásaival való ismételt kapcsolatfelvételre van szüksége, aminek a befelé-fordulás az eszköze. Erre egy 3 napos tisztító léböjt elegendő, amikor csak frissen facsart gyümölcslevet iszom, miközben igyekszem megszabadulni az otthoni kötöttségeitől, televíziózástól, rádiózástól.

3. Érzek-e fájdalmat, testi panaszt bármilyen testrészemben?

Ha a válasz igen, akkor szervezetem túl sok testi és lelki salakanyagot halmozott fel. Így egy ‘gyógyító böjtre’, egy tisztító-, salaktalanító-kúrára van szükségem, azaz egyre több folyadék bevitele mellett, fokozatosan kell rátérnem egy 3-4 napos szárazböjtre, miközben minden eszközzel serkentem a kiválasztást – a bélkiürítést, vizeletürítést, nem feledkezve meg a bőr és a tüdő kiválasztórendszerének támogatásáról.

4. Érzek-e kimerültséget, megmagyarázhatatlan ‘tavaszi fáradságot’?

Ha a válasz igen, akkor egy regeneráló-böjtre van szükségem. Egy 3-4 napos léböjttel kombinált monodiéta megteszi a hatását, ha az egész böjt alatt mindig azt tesszük, ami jólesik. Ha úgy érezzük aludjunk, ha van kedvünk hozzá mozogjunk, de csak annyit, amennyi jólesik.

5. Érzem-e, hogy teljesen egészséges és erőben teljes vagyok?

Ha a válasz igen, akkor szervezetem teljesen kész, hogy ne csak testi, hanem lelki értelemben is megújuljon. Ilyenkor lehet hosszabb, 7-8 napos böjtöket tartani, ahol 1 nap tehermentesítő nap után, 5 nap léböjt, majd 2 nap felépítés következik. Meglátjuk, a hosszabb böjt hatására, nemcsak testünk, de bensőnk is megnyílik az újjászülető tavasz befogadására!

Szerző:  Tarr Bence László – napkapu.com

Forrás:  tarrdaniel.com

Ócsai Zoltán

Ez is érdekelhet...

Öt lényegi kérdés a Böjtről

| Ócsai Zoltán
0