A null kilométeres emésztőrendszer titka

Köztudott, hogy emésztőrendszerünk az egyik legfontosabb része a szervezetünknek, hisz az elfogyasztott táplálékot feldolgozza, és számunkra hasznosítható tápanyaggá bontja. Ennek ellenére nem vigyázunk úgy rá, ahogy kellene, sokszor egészségügyi problémát is okozva magunknak.  

Sajnos a nem megfelelő táplálék bevitele megterhelheti és megbetegítheti ezt a fontos szervrendszert, ami akár halálos kimenetelű is lehet. A túlzott húsfogyasztás, a rendszeres alkoholizálás vagy a sok méreganyag bekerülése ilyen következménnyel is járhat.

shutterstock_45700582

Az egészséges és energikus élet egyik alappillére a „jól” evés, mert ha jó minőségű és könnyen emészthető élelmet juttatunk a szervezetünkbe, akkor nem terheljük meg a beleinket, a gyomrunkat és a májunkat sem. Bizonyos ételek, mint a hús, és a fehér termékek (liszt, cukor), illetve a cukrozott üdítők és az alkohol vioszont igen veszélyesek lehetnek.

Ezen kívül nagyon fontos az is, hogyan emésztünk, és mennyire hatékony a tápanyag és az ásványi sók felszívódása a bélrendszerünkben. Mert ha ez nem működik jól, szinte mindegy, milyen élelmet veszünk magunkhoz, mennyire tudatosan táplálkozunk, nem fognak a létfontosságú elemek felszívódni a szervezetünkben.

Vizsgáljuk meg, melyik csoportba is tartozunk. Amennyiben egész nap energikusak és fittek vagyunk, nagy valószínűséggel rendben van az emésztésünk, ha azonban alig bírjuk végigcsinálni a napunkat, fáradtak vagyunk és főként evés után dőlünk ki a legjobban, alighanem változtatnunk kell a szokásainkon és fel kell gyorsítanunk az anyagcserénket.

Íme 8 tipp, amivel javíthatunk az anyagcserénken: 

shutterstock_905119211. Igyunk meg minden reggel egy pohár szobahőmérsékletű vizet, és tegyünk bele két teáskanál alma ecetet, ez segít lebontani az ételt.

2. Fontos, hogy lassan együnk, rágjuk meg az ételt a szánkban és pihenjünk az étkezések között. Kis adagokat együnk egyszerre, ne terheljük a gyomrunkat óriási mennyiségekkel. Lazítsunk, egy stresszes test ugyanis nem fog jól emészteni. A legjobb egy gyertyafényes relaxáló étkezés megvalósítása, pláne, ha evés közben vizualizáljuk azt is, mi kerül a szervezetünkbe.

3. Együnk sok probiotikus és enzimben gazdag ételt. Az egyik legjobb a nyers káposzta, vagy ha bírjuk a tejterméket, a kefír is nagyon hasznos lehet, de itt van például a kombucha (mandzsúriai gomba) és a kvasz ital is. Nyugodtan szedhetünk probiotikumot, ha gondoljuk.

4. Igyunk gyömbér teát étkezések alatt vagy után. A lereszelt vagy feldarabolt gyömbért főzzük pár percig, citrommal ízesíthetjük.

5. Szüntessük meg a gyulladást okozó ételeket fogyasztását. A leginkább veszélyesek a glutén (megtalálható számos gabonában, mint pl. a búza, a rozs és az árpa), a pasztörözött tejtermékek és a hagyományosan nevelt állatok húsa, melyek azon túl, hogy a belekben gyulladást okozhatnak még a bélflórát is tönkreteszik.

6. Ha gyomorégésben szenvedünk, hanyagoljuk a glutént, a tejterméket és a szóját is.

7. Ne igyunk több, mint 2 deci vizet étkezés közben.  A túl sok folyadék felhígítja a természetes emésztő nedveket.

8. Szedhetünk emésztést segítő enzimeket is étkezés közben.  

Ha a fent említett tanácsokra odafigyelünk és betartjuk őket, szinte garantáltan megszüntethetjük az anyagcsere problémánkat, helyreáll a metabolizmus és szervezetünk sav-bázis egyensúlya is. Ha azonban ennek ellenére sem javult az állapotunk, és továbbra is krónikus rossz emésztéstől szenvedünk, (például büfögünk, ég a gyomrunk vagy izzadunk), mindenképpen meg kell találnunk az okát és kezelnünk kell azt.

Amennyiben diszbakteriózisra gyanakszunk, először is próbáljuk meg a székrekedést megszüntetni, nagyon fontos ugyanis, hogy a rendszeres székletürítéssel eltávozzanak a baktériumok és toxikus anyagok a szervezetünkből. Ha túlszaporodtak az emésztőgombák, akkor is az étrend megváltoztatása az első lépés. A túl sok cukor, a feldolgozott ételek és az alkohol hozzájárulnak a diszbakteriózis  kialakulásához.

Ha a helyes táplálkozás sem segít, mindenképpen forduljunk szakemberhez, az orvosok valószínűleg gyorsan megtalálják, mi a probléma gyökere. Reméljük azonban, hogy erre nem kerül sor, és élvezhetjük a sok egészséges élelmiszert és az ezekből készített finom lakomákat!

 

Ábrahám Erika

 

Ábrahám Erika
Latest posts by Ábrahám Erika (see all)

Ez is érdekelhet...

A null kilométeres emésztőrendszer titka

| Ábrahám Erika
0