Nemcsak soványaknak való a jóga

Mindig is el akartál kezdeni jógázni, de az ismerősök azt mondták, hogy felejtsd el, amíg le nem fogysz? Igaz ez?

Egyáltalán nem! Igaz, hogy túlsúlyosan bizonyos pózok nehezebbé válnak, és néhány pózban megnövekszik a nyomás az ízületekre. Viszont nem jógázni, amíg le nem fogysz, olyan, mint nem jógázni, amíg hajlékony nem leszel. A jógát többek között  jótékony fizikai és mentális hatásai miatt gyakoroljuk. Ha már erősek, hajlékonyak és vékonyak lennénk,  akkor már egyáltalán nem is lenne szükség az ászanák  gyakorlására. Egész nap csak üldögélhetnénk és meditálhatnánk, amíg el nem érjük a mennyei boldogságot.

A lényeg abban rejlik, hogy a jóga segít megtalálni az egyensúlyt életünk minden területén; nem kell, hogy tökéletes testalkattal érkezzünk a jógaórára. Megjelenésünk azt bizonyítsa, hogy készen állunk egy utazásra a változás felé, bárhová is vigyen el minket. Mindannyian másféle kiegyensúlyozatlansággal fordulunk a jógához, mindannyian dolgozunk valamin. Az erő, ami a helyes út felé terel vesz rá, hogy a matracra lépj.

Egy kedves ismerősöm 37 éves korában kezdett el jógázni. Addig mindig elkerülte, mert úgy gondolta, hogy Ő túl merev, és nincs a jógához való teste. Több hónapos gyakorlás után, mondott valamit, amit sosem felejtek el: azokon a napokon, amikor jógázik, rendszeresen jobb ételeket választ, és a választása természetes, mert nyugodtabb, jobban tud összpontosítani, és a jelenben lenni.

Számomra ez a megfigyelés a gyümölcse annak az összhatásnak, amivel a jóga lehet életünk minden területére. Arra bíztatlak, hogy ne vedd figyelembe ismerőseid tanácsát, és keress egy tanárt, akinél elkezdheted felfedezni a jóga különleges potenciálját. Lehetséges, hogy ki kell próbálnod egy pár stúdiót mire megtalálod a neked valót, de biztos vagyok benne, hogy megéri.

Forrás: Yoga Journal,
 Natasha Rizopoulos
Fordította: Radics Klaudia, E-RYT
Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Nemcsak soványaknak való a jóga

| Jóga Magazin
0