Ne felejts el ÉLNI, mielőtt meghalsz!

 

Steve Jobs, a világ egyik leggazdagabb embere 4 éve halt meg. Utolsó szavai azóta bejárták a világot:

„Az üzleti világban elértem a siker csúcsát. Mások szemében az életem maga siker megtestesítője. Ugyanakkor, a munkától eltekintve, kevés örömöm van. A legvégén a vagyon csak egy olyan tény, amihez ugyanúgy hozzászokunk.

Ebben a pillanatban, a betegágyon fekve és visszaemlékezve az életemre, felismerem, hogy mindaz a gazdagság és elismerés, amire annyira büszke voltam, elhalványul és jelentéktelenné válik, ahogy egyre közeledik a halál. A sötétségben látom az életben tartó gépek zöld fényeit és hallom a búgó hangjukat, egyre közelebb érzem a halált.

Most már tudom, amikor elegendő vagyont halmoztunk fel, mely élethosszig kitart, más dolgokat kellene keresnünk, amelyeknek nincs köze a vagyonhoz.

Valami sokkal fontosabbat:

Talán kapcsolatokat, talán művészetet, talán fiatalabb korunk álmait… A vagyon folyamatos üldözése csak egy önmagából kifordult személyt hoz létre belőlünk, amilyen én is vagyok. Isten adta képességünk érezni mindenki szívében a szeretetet, nem pedig a vagyon által előidézett illúziókat.

Az életem során megszerzett vagyont nem vihetem magammal. Amit magammal vihetek, az csak a szeretet által kiváltott emlékek. Ez az igazi gazdagság, mely követni fog, elkísér, erőt és fényt ad.

A szeretet ezer mérföldeket képes utazni. Az életben nincsenek határok. Menj, ahová akarsz. Érd el a magasságot, amit el akarsz érni. Minden ott van a szívedben és a kezeidben.

Melyik a világ legdrágább ágya? – A beteg ágya. Alkalmazhatsz valakit, hogy vezessen helyetted, csináljon neked pénzt, de nem vehetsz rá senkit, hogy viselje el a betegségedet helyetted. Az anyagi dolgokat megtalálhatjuk, ha elvesznek. Egyetlen dolog van, amit nem találhatunk meg, ha elvesztettük – az Életet.

Amikor valaki bemegy a műtőszobába, észreveszi, hogy van egy könyv, aminek az olvasását még nem fejezte be – „Az egészséges élet könyve”. Bármely szakaszában is vagyunk pillanatnyilag az életünknek, egyszer majd szembesülünk azzal a nappal, amikor behúzzák a függönyt.

Gondosan őrizd a szeretetet a családod, a házastársad, a barátaid iránt… Bánj jól magaddal. Törődj másokkal!”

 
Érdekes gondolatok, nem? Ami az életben igazán fontos, az mindenki számára elérhető, mindegy, hogy gazdag, szegény, okos vagy szép, híres vagy sikeres, vagy éppen ezeknek az ellenkezője valamilyen mérték szerint. Végső soron a legfontosabb a szeretet, és hogy ki tudtuk-e fejezni azt mások felé, elég szeretetet tudtunk-e adni másoknak. Sokkal gazdagabbá válunk attól, hogy adunk, mint attól, ha kapunk, elfogadunk vagy követelünk. 
 
Úgy gondolom, hogy az az élet, amikor túlzottan önzőek és hálátlanok vagyunk, nem vezet boldogsághoz, inkább csak sivárnak érezzük magunkat. Nem az számít, hogy mennyi szeretetet kapunk, és még az sem számít, hogy megérdemeljük-e vagy sem. Sokkal fontosabb az, hogy mennyi szeretetet tudunk adni másoknak, és itt sem számít, hogy igazából megérdemlik vagy sem. Ha indok nélkül és érdek nélkül tudunk szeretni valakit, akkor a legnagyobb öröm az, ha boldoggá tudjuk tenni. Ettől mi magunk is gazdagabbá válunk, és ezek az emlékek megtöltik a lelkünket tartalommal. 
 
Aki eleget szeretett, az nem fog félni itthagyni a testét, mert tudja, hogy a szeretet elkíséri. 
Gauranga Das
Latest posts by Gauranga Das (see all)

Ez is érdekelhet...

Ne felejts el ÉLNI, mielőtt meghalsz!

| Gauranga Das
0