A narancs áurvédikus felhasználása

A narancs az ájurvéda szempontjából  savanyú, édes és fűtő hatású. Nehezen emészthető, tápláló gyümölcs. 

Megnyugtatja a vata-t , az édes narancs jó a pittáknak mértékkel fogyasztva, de ha savanyú kifejezetten kedvezőtlen. Ha valaki sokat eszik a kapha-t stimulálja. Ezért a sok narancs fogyasztása nyálkásodást, taknyosodás okozhat. 

Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:

  • 1 csésze friss narancslé egy csipet kősóval, kiváló sportolás utáni fáradtságra. Annak érdekében, hogy a pittát ne irritálja tegyél hozzá 10 csepp friss lime levet.
  • 1 csésze friss narancslé, fél teáskanál természetes cukorra (pl. teljes értékű barna nádcukor vagy sharkara cukor) és egy őrölt csipet római kömény jó a vérző ínyre, a véreres szemekre és az aranyeres betegségekre.
  • Alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság esetén, fogyassz 1 csésze friss narancslevet 1 teáskanál lime levével és egy csipet őrölt római köménnyel.
  • Égető vizeletre, ödémára és magas vérnyomásra jótékony 1 csésze friss narancslé, fél csésze friss kókuszlével naponta 2* vagy 3* fogyasztva. 
  • Aggodalom, szorongás és megnövekedett szívritmus esetén nagyon jó 1 csésze friss narancslé, egy teáskanál mézzel és egy csipet szerecsendióval.
  • Az édes narancs leve nagyon tápláló a terhesség ideje alatt.
  • Emésztési problémák és gázosodás esetén, igyál egy csésze narancslevet egy csipet hinggel és egy csipet ajwainnal (ezek indiai boltokban beszerezhetőek) . Ez nagyon jól segít a gázokat felszabadítani és javítja az emésztést.
Kizárólag vegyszermentes (bio) narancsot fogyassz.
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve
Vitai Kati

Ez is érdekelhet...

A narancs áurvédikus felhasználása

| Vitai Kati
0