Nagy felelősség, de gyönyörű hivatás

Nagy felelősség, de gyönyörű hivatás

Valter Éva kismama és babás jóga oktató

Beszélgetés Valter Éva oktatóval arról, hogy miért hatalmas felelősség a kismama és babás jóga oktatás

A Kismama és Babás Jóga az egyik legfelelősségteljesebb oktatói feladat. Széles körű, alapos tudást igényel, emellett pedig kommunikációs készségeket és empátiát. A Jóga ne árts elve itt fokozottan jelen van, ezért is elengedhetetlen, hogy olyan oktatóképzést válassz magadnak, ahol tényleg felkészítenek arra, hogy várandós kismamákkal, anyákkal, babákkal és gyermekekkel foglalkozz.

 

AUM – Miért nagy felelősség egy kismamás és babás jógaóra?

Valter Éva – A kérdésre két szempont érintésével érdemes válaszolni.

Vegyük először a testet, a fizikai síkot. A női test hatalmas változáson megy keresztül a várandósság alatt. Itt van például a relaxin, egy hormon, amit a méhlepény termel a várandósság alatt. Többféle szerepe van, az egyik legérdekesebb, hogy hatására az izmok, szalagok sokkal lazábbak lesznek, így a test jobban képes igazodni a magzat növekedéséhez és a szülésre is felkészít.

A kismama jógán ezért nagyon fontos odafigyelni arra, hogy a gyakorlók az órákon ne rántsák meg magukat, kerüljék a hirtelen mozdulatokat. A XXI. század népbetegsége a mozgáshiány, nagyon sokan a napjuk javarészét ülve töltik. A várandósság a testet amúgy is megterheli, elkezd nőni a pocak, plusz a relaxin kilazítja a gerinc melletti szalagokat, izmokat, és megváltozik a test statikája. Ha volt bármilyen apró nehézség is a tartással, a gerinccel, akkor a tünetek, problémák ilyenkor fokozottabban jelentkeznek. Ezért az oktatónak még jobban oda kell figyelnie, és tudnia kell, hogy milyen gyakorlatokat adhat az óráján.

AUM – Említetted a test statikáját, az egyensúly is változik.

 – Igen, ezekre az „apróságokra” is külön figyelni kell. De változik a vérnyomás is, alacsonyabb lesz, így sokan könnyebben megszédülnek a várandósok. Sokkal kevésbé lehet megerőltetni a kismamákat. Tekintettel kell lenni az úgynevezett anyagcsere plafonra is, ha ezt túllépi valaki, az beindíthatja a szülést. Így a harmadik trimeszterben kiemelten fontos, hogy a kismamákat ne terheljük túl.

AUM – Mi az, amire nagyon nagy hangsúlyt fektetsz a képzés során?

 – A kismamák ebben az időszakban sokkal finomabb kommunikációt igényelnek. Elképesztően fontos, hogy az önbizalmat mindig erősíteni kell, az elbizonytalanítás nagy hiba lenne. Persze a jóga alapelvei közé tartozik az erőszakmentesség, a ne árts elve, de ez a kismamáknál egészen különleges kommunikációs technikák jelenlétét is igényelheti.

Fontos kiemelnem, hogy a legtöbb jógairányzat férfiaktól indult. A gyakorlók sokszor érkeznek olyan órákról, ahol a határok feszegetése, átlépése a cél. Ez a kismama jógában teljesen másként működik. Arról nem is beszélve, hogy a munkahelyünkön is pörgünk, teljesítünk. A nők sokszor próbálják felvenni a versenyt. Aztán kismamaként belecsöppennek egy másik világba, ahol a belső hangra figyelés, a lelassulás a lényeg. A jó kismama jóga oktató segít kikerülni a teljesítménykényszer szorításából. A cél a testre való figyelés, a bizalom önmagunk iránt, a kisbaba jelzéseire való ráhangolódás. Ezt építjük a kismama jógaórákon, hogy mire a kismamák elérkeznek a szüléshez, meglegyen a bensőséges kapcsolat a babájukkal, a testükkel. Megtanulják megérezni, hogy mire van szüksége a testüknek, mert ezt senki más nem tudja, nem érzi náluk jobban. Mindig azt mondom, kerülhetsz bármilyen tapasztalt szülészhez, szülésznőhöz, Te magad egyedi vagy, és a várandósságod, a szülésed is egyedi. Ilyen több nincs. Megbízni önmagadban, ez a feladat, ebben is segít a kismama jógaoktató.

AUM – Praktikákat is kapnak?

 – Természetesen. Szülőpozíciókat, légzőgyakorlatokat, praktikákat tanulunk a Kismama jóga órákon és Komplex Szülésfelészítőkön. De ezek pusztán eszközök, amiket azután fontos „személyre szabni”. Ha táncoktatásra mész, megtanulod a figurákat, aztán azt mondja az oktató: táncolj! És az már a te táncod, a te mozdulataid. Lehet, hogy szülés közben olyan légzőtechnikát éreznek majd megfelelőnek, olyan pózt érzenek hatásosnak és kényelmesnek, amiről én nem is beszéltem. De ez jó! Fontos, hogy merjen mindenki bízni a testében.

AUM – A szülésfelkészítőkön az apák, társak is szerepet kapnak?

VÉ –  De még mennyire! Ezt a tudást is döntőnek tartom átadni. Az apák, társak támogatása fantasztikus ajándék. Megtanítjuk őket például masszírozni, ami a szülés minőségét nagyságrendekkel emelheti. A megtartás, a ringatás hihetetlenül sokat segít. A kapcsolatot is segít új szintre emelni, a bizalom mértéke, az elfogadás, a megértés is nő. De az olyan alapok, mint például hogyan itassuk, etessük a párunkat, hogy legyen ereje-energiája végig az egész szülés alatt – ezek is az oktatóképzés anyagát színesítik.

AUM –  És a babás oktatóképzés?

 – Az édesanyák szülés után nagyon gyakran visszatérnek az oktatójukhoz, aki a várandósságukat végigkísérte. Lehet, hogy császárral szült valaki, lehet, hogy hüvelyi úton, vagy volt gátmetszése vagy nem – a test mindenképpen végig ment egy megterhelő folyamaton. Már a kismama jóga órákon és Komplex Szülésfelkészítőkön javasolni szoktam, hogy még az első babás jóga óra előtt az anyukák menjenek el gyógytornász-manuál terapeutához, aki alaposan felméri az állapotukat, és ad egyénre szabott otthoni gyakorlatokat. Amikor egy anyuka először jön Babás jógára, fontos, hogy rákérdezzünk, látta-e már gyógytornász-manuálteraputa a szülés óta, és ha igen, mit állapított meg (milyen a has, a derék, a hasi fasciák, az esetleges hegek állapota, a csípő állása), milyen otthoni gyakorlatokat kapott, azokat milyen mértékben sikerült elvégeznie, és hol tart a regenerációja – beleértve a gát regenerációját is. Amennyiben ez a gyógytornász-manuálteraputa általi felmérés még nem történt meg, akkor ennek fontosságáról és tudnivalóiról érdemes tájékoztatni az anyukát.

AUM – Mikor jönnek az édesanyák babás jógára?

VÉ – Eredetileg, mikor még nem léteztek online órák, akkor tudtak jönni az anyukák a Kisbabás Jóga órákra, amikor a babák megkapták azokat a kötelező védőoltásokat, amikkel már közösségbe jöhettek. Ezt mindig a gyermekorvostól kellett megtudakolniuk. Most, hogy már online is tudnak csatlakozni az anyukák, tulajdonképpen onnatól tudnak csatlakozni, amikor a babák éber periódusa a foglalkozás idejére esik, éppen nem éhes, nem álmos, jókedvű, és az anyuka is már végig tudja ülni-mozogni a foglalkozást, tehát a gát regenerációja is megtörtént. Ez minden anyukánál és babánál egyedi. Azt szoktam mondani az anyukáknak ebben az esetben is, hogy érezni fogják, mikor állnak készen mindketten. Szóval papírforma szerint 6-8 hetes kortól lehet kezdeni, a legtöbb baba három hónaposan érik meg erre.

AUM – Mi a helyzet az anyukák lelkivilágával?

VÉ –  Érzékenyek és sérülékenyek. Ilyenkor a felkészült jógaoktató tudja, hogyan szóljon, milyen megerősítést adjon. A kommunikációnak nagyon óvatosnak kell lennie a babák felvételéről, tartásáról, a hogyanoknak és a javításoknak szelídnek és előremutatóaknak kell lenniük. Fontos, hogy az anyuka megbízzon az oktatóban, érezze, hogy segítik, és nem kritizálják. Ez a képzés fontos pillére. Ezért is ideális, ha a bizalmi kapcsolat már a kismama jógaóra során erős alapot kap.

AUM – A baba mozgásfejlődését is szemmel tudja tartani az oktató?

VÉ – Természetesen! Mélységes szeretettel és elfogadással tekintünk minden anyukára és babára, aki a foglalkozásokra érkezik, de ha bármilyen aszimmetriát, elmaradást, eltérést látunk a baba fejlődésében, akkor ezt kötelességünk nagyon finoman kommunikálni az édesanya felé, hiszen ő nem szakember, és nem biztos, hogy észreveszi a problémát. A kisbabás jóga is komplex fejlesztés a babának, de ha szükségét látjuk, akkor szakemberhez is elküldjük az érintetteket. És ehhez vannak kapcsolataink is.

AUM – Nagybabás jóga. Ez miben más, itt milyen anyagot adsz az oktatóképzésen?

 – Az állapotfelmérés itt ugyanúgy az első lépés. Ha még sosem találkoztunk az anyukával, akkor muszáj ismernünk a szülése történetét, a teste változásait, a jelenlegi állapotát. Ez után kezdődhet a közös munka, ami játékos, szeretetteli, és már sokkal erőteljesebb átmozgatást nyújt az anyukáknak, mint a Kisbabás Jóga esetében, ahol még inkább a babákon van a hangsúly. Az együtt töltött, minőségi idő olyan kapocs anya és gyermeke között, amiből a jógamatracon kívül is erőt meríthetnek. Kiegyensúlyozottabb, örömtelibb, magabiztosabb anyaság, babázás és gyermeknevelés. Így lesz a kismama jóga, a kisbabás és aztán a nagybabás jógaóra kincs, nemcsak az anyáknak és gyermekeiknek, hanem a környezetüknek is.

Valter Éva

  • Kismama-, Babás- és Gyermek Jóga oktató
  • Gyógymasszőr és Kismama masszőr
  • Holisztikus természetgyógyász.

 

AUM Jógaközpontok
Latest posts by AUM Jógaközpontok (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nagy felelősség, de gyönyörű hivatás

| AUM Jógaközpontok
0