Mysore style

Mysore Ashtanga jóga-gyakorlás. Ez a szó sok, jógát egyébként gyakorló számára ijesztő. A tapasztalat azonban az, hogy aki veszi a bátorságot hozzá, és egyszer kipróbálja: 10-ből kilencen úgy nyilatkoznak, hogy ‘életük legjobb jógagyakorlása volt’, meg hogy ‘miért is nem próbáltam ki már korábban?’ Be kell vallanom, nekem is furcsa volt eleinte, de egy idő után szükségletté válik.

 

Az elmúlt 10 évben az Ashtanga jóga annyira elterjedt, hogy Budapesten hirtelen 6 vagy 7 helyet is fel tudnék hirtelen sorolni, ahol rendszeres mysore stilusú Ashtanga órát tartanak, és helyek száma hál’istennek csak bővül. Azok kedvéért, akinek új a fogalom: a mysore stilusú gyakorlás Sri.K.Pattabhi Jois jógastilusának eredeti, autentikus formája, amely heti 6 gyakorlást ir elő, amelyből általában 5 alkalom egyéni gyakorlás (egy pedig ún. vezetett óra), amelyet azonban csoportosan végeznek, a vezető tanár pedig azzal a gyakorlóval foglalkozik, akinek éppen szüksége van rá. Ezáltal válik ez a fajta gyakorlás individuálissá, azaz olyan lesz, amilyenre éppen akkor, fejlettségi szintje, aznapi erőnléte, mentális állapota éppen alkalmassá teszi. A csoportban végzett gyakorlás ugyanakkor segit kihozni magából a gyakorlónak a jó értelemben vett maximumot.

Sokan azonban, főleg azok akik nagyon hozzászoktak a vezetett, csoportos jellegü jógaórákhoz – gyanakvással viseltetnek ezen gyakorlási mód iránt. A fő ellenérvek ezek szoktak lenni (szép sorban meg is cáfoljuk őket):

– Érv 1: ‘Nem birok felkelni olyan korán’
pfff, ezt szerettem volna utolsónak, mert az erre adott válasz a leg-…, őszintébb: ha nem birsz felkelni, akkor egyszerüen lusta vagy. Kivételek persze akadnak, ha valaki pl. éjszaka dolgozik, akkor teljesen más a napirendje, de ha valaki rendes, pláne nem fix munkaidőben dolgozik, akkor 8 vagy 9 óra előtt már végezni is tud a gyakorlással, még az egész nap előtt, és friss energiával, koncentráltan tudja végigtolni a napot. Az is igaz, hogy időben le kell feküdni aludni, de 6 óra alvás, ha az ember napi szinten jógázik, általában elég kell legyen, pl. este 11-től reggel öt óráig. Ha a munkakezdés időpontja nem szempont valakinek, akkor kezdheti a gyakorlását később is, 8, 9 körül, és utána még akkor is elég termékeny napnak nézhet elébe. Pattabhi Jois szerint a jóga: elme-kontroll, illetve akaraterő-kontroll. Ez egyfajta viz-választó: ha nagyon akarod – meg tudod tenni, mint annyi más ember is! Ha nem akarod nagyon, akkor inkább keress valami mást, amit képes vagy megtenni. De sosincs késő elkezdeni, vagy akár újra-kezdeni! De ha tényleg-tényleg nem képes valaki felkelni, akkor még mindig gyakorolhat napközben, vagy estefelé, csak akkor általában nincs mysore óra, szóval marad a self-practice, rosszabb esetben vezetett óra…?

– Érv 2: ‘Nem tudom fejből a sorozatot’

Nem is kell. A tanár mindig ott van és figyel, a kezdőket különösen, és minden új pózt, gyakorlatot elmagyaráz, és ki is javit. 2-3 hónap után a legtöbben maguktól is tudják már a sorrendet, illetve a heti vezetett órának is az a célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a pontos metódust.

-Érv 3: ‘Nem birok 1,5-2 órát gyakorolni’
Nos, ezt sem kell. Az Ashtanga jógában a fejlődés fokozatos, és nem kell túlterhelnie magát egy-egy alkalommal a gyakorlónak. Fontos, hogy a gyakorlás inkább legyen örömteli, amit napról napra vár az ember, mint félelmetes – aki élvezi, az hosszabb távon is megmarad motiváltnak a gyakorláshoz. Mivel a gyakorlás végtelenül individuális, a gyakorló módosithatja azt, ha kezdőbb, vagy idősebb, sérült, esetleg várandós. Pattabhi Jois szerint, a lusta emberen kivül mindenki képes gyakorolni. Még ha valaki valamely okból egy ászanát sem végezhet (ilyen persze nincs, de tételezzük fel), akkor is gyakorolhat légzőgyakorlatokat, pránájámát, mantrázhat, ezek mind a metódus részét képezik, és el is tudja ezáltal érni ugyanazt a hatást, feltöltődhet mentálisan és energetikailag egyaránt, mivel a jóga felsőbb ágai amúgy sem a fizikai testhez köthetők elsősorban.

– Érv 4: ‘Még soha életemben nem jógáztam’
A mysore órát egyenesen Neked találták ki! Úgy tapasztaltam, hogy akik így találkoznak a jógával, a legnagyobb arányban maradnak meg a gyakorlás mellett hosszabb távon! Megvannak az okai. Talán a legfontosabb, hogy ez a mód a legkíméletesebb, hiszen pont annyit csinál az ember, amennyit kényelmesen bír. Ez legelső alkalommal lehet akár csak néhány Napüdvözlet. A gyakorlás jótéteményeit így is maximálisan érezni fogja, anélkül hogy extrém módon kimerülne, vagy túlhajszolná magát. Aki mondjuk egy vezetett órára esik be életében első alkalommal, lehet hogy keresztülpréselik a testét rengeteg pózon, de a helyes alapok, nyugodt, mély légzés híján ez akkora sokk fizikailag és az idegrendszernek is, hogy sok embernek talán jó időre elveszi a kedvét a jógától, holott épp a legelső alkalomnak kellene felébreszteni a kedvét a további rendszeres gyakorláshoz.

Manapság jó néhány embert az tart vissza a jóga elkezdésétől, hogy túl sok ún. szuper-jógit lát/néz a közösségi média oldalakon, olyan fotókat, videókat, amelyek esetenként 10-20 év kemény gyakorlás után készülnek, és olyan extrém ügyességet igényelnek, hogy a kezdőnek esetleg nem motivációt ad, hanem inkább kedvét szegi. Tudatosítsuk ezt, illetve azt is, hogy nem a mennyiség és a gyakorlatok nehézségi foka teszi a gyakorlásunkat, hanem a RENDSZERESSÉG!

Ha próbát tennél (mit veszíthetsz?), H-Cs minden reggel mysore gyakorlás aKözpontban, érkezni 6-8h között lehet, ha pedig az alapoktól szeretnél indulni, 4 alkalmas kezdő tanfolyamunk rendszeresen indul. Itt az év eleje, most érdemes lendületet venni!

 

Pórffy Csaba
Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Ez is érdekelhet...

Mysore style

| Pórffy Csaba
0