Mindenevő jógik – Mi van, ha a hús nem az ördög műve?

Lehet hogy neked is lelkifurdalásod van ha jógásként húst eszel? Hány ilyen félelemmel és szorongással találkoztam az utóbbi fél évben. Valahogy van egy ilyen kényszeres kapcsolás az elmében: a hús nem spirituális, a hús tilos. Ha mégcsak meg is kívánod jógásként a húst az szégyentelen, tisztátalan vagy egyenesen bűnös. Minimum helytelen. A húsevés nem méltó egy jógáshoz. A húsevés akadály a spirituális előrehaladásban. Valóban?

Tudatosság vagy trendkövetés?

Nagyon sok olyan ember jógázik, aki igyekszik minél tudatosabban élni az életét. Azonban mit is nevezünk tudatosnak? A legutóbbi jóga trendek hisztérikus másolása (zöldturmixok, nyersétkezés stb.) illetve a rövid múltra visszatekintő csúcsformát igérő superfoodok fogyasztása (táplálékkiegészítők, mesterséges vitaminok stb.) nem biztos hogy egyenes útat jelentenek a megvilágosodáshoz vagy akárcsak a tökéletes egészség eléréséhez. Amit eszel, azzá leszel. Igen van ebben sok igazság, de abban is, hogy ha nem figyelsz a tested jelzéseire, akkor könnyen bajba kerülsz. A legrosszabb amit tehetsz, ha bármiben, amit csinálsz dogmatikussá és merevvé, fanatikussá válsz.

Beteges jógások

Őszinte leszek. Nem egy olyan “jógást” láttam, aki mindent úgy csinál, ahogy azt a legnagyobb szakértők szerinte kellene: “szattvikusan” étkezik, sőt lassan több táplálékkiegészítőt fogyaszt, mint rendes ételt. Mégis tele vannak problémákkal, fizikai és mentális emésztési rendellenességekkel. Amit náluk láttam az nem az egészségről szólt.

Hadd gyűjtsek össze néhány tipikus tünetet:

 • labilis idegállapot,
 • álmatlan éjszakák,
 • változékony hangulat,
 • rossz arcszín (sápadt arc, beesett szemek, fokozódó apró ráncok, felgyorsult öregedési folyamat, zöldes-szürkés árnyalatok az arcon illetve pergamenszerű, száraz bőr)
 • B12 vitaminhiány és annak tünetei,
 • emésztési problémák (IBS, fekély, rendszertelen emésztés),
 • hormonális zavarok,
 • ételallergia (gluténérzékenység, tejallergia és stb. divatos elváltozások),
 • no és persze az egyik kedvenc klasszikusom a nőgyógyászati problémák és a kimaradó menzesz valamint a csökkent libido.

Nem bántani akarok senkit, aki ilyenekkel küzd, sőt. Segíteni szeretnék, hiszen az elmúlt időszakban pont így segítettem már többeknek. Valami furcsa módon, amit elkezdtem megélni a saját életemben, az inspirációt és erőt tudott adni másoknak is.

Én egy húsevő yogini vagyok

10 hónapja eszek megint rendszeresen húst. Mivel tapasztalni kezdtem magamon a túlzott jógázás rémisztő tüneteit (fogyás, elszállás, rettegős éjszakák, instabilitás, fokozott könnyűség a testben stb.), az év elején elkezdtem megint megbarátkozni a hússal. Öt év vegaság után vetemedtem a húsra és érdekes, hogy ez egy természetes igényként jelent meg bennem. Éreztem azt is, ahogy küzdenem kell a saját dogmáimmal.

Az Ayurvédikus orvos barátommal megosztottam a kételyeimet és akkor ő is bevallotta, eszik húst. Az Ayurvéda szerint az én Vata dominanciájú alkatom nem is nagyon tud meglenni hús nélkül. Beszéltem az indiai jógatanár barátnőmmel is, aki jóga terápiát tanult és tanít, és aki északi tartományokban nőtt fel, közel a Himalájához. Náluk hideg van, viszont olyan családból jön, ahol még a nagypapa mantrákkal gyógyította az unokáit. Ő is eszik húst. Kell neki és nincs azzal szerinte semmi gond. Nem ezen múlik a dolog.

Érdekes, hogy mindketten kicsit óvatosan mondták el nekem, de valahol megkönnyebbülve a húsevő szokásaikat. Én is annyira elvakultnak tűntem, hogy nem akartak kiábrándítani. Két spirituális indiai szakember versus a modern “felvilágosult” tudományos nyugati spiritualizmuson edződött én. Most viszont megnyíltam valamire és ennek ők velem együtt örültek.

Megvilágosodott mesterek … pedig húsevők

Érdekes, hogy Selvaraja Yesudian és Haich Erzsébet rendszerében is megengedett volt a hús fogyasztása. Őket azért fontos említeni, mert ők hozták be a jógát a 30′-as években Magyarországra, majd ők nyitották az első európai jógaiskolát Svájcban. Külön érdekes, hogy Haich Erzsébet szerint nincs akkora fontossága annak, hogy mit eszünk, hiszen máshol dől el a dolog. Az méginkább különös, hogy ezzel a felfogással egyre több nagy spirituális tanítónál találkozom. Még a Dalai Láma is eszik húst. Sőt maga a Buddha sem volt vega. Mindenféle diétát kipróbált, de arra jutott, hogy nem ez a lényeg.

Ne erőszakold meg magadat!

Különös, hogy a buddhizmusban és a hindu kultúrkörben is a vegetarianizmus egy későbbi “találmány”. A jóga zsargonban ma az Ahimsa elvét kapcsolják össze leginkább a vegetarianizmussal, de az ahimsa, mint erőszakmentesség elsősorban nem erről szól. Az ősember sem tudott meglenni hús nélkül.

Csak a mai világban van jó esély a vegaságra, ahol a kényelmes élet és a jó tápálékkiegészítők erre lehetőséget kínálnak. De ez még nem jelenti azt, hogy ez a mindenkinek megfelelő étrend vagy hogy ez a fajta étkezés lenne a természetes. Sőt, a lényeg, hogy az ahimsa nem is a vegaságot jelenti, hanem a másokkal és magammal szembeni erőszakmentességet. Ha magamat sanyargatom nekem nem megfelelő ételekkel, amelyek nem nyújtanak kielégítő táplálékot, akkor azt a kérdést is joggal feltehetnénk, hogy hol marad az ahimsa?

Ayurvéda és húsfogyasztás

Tavasszal írtam az Jóga magazinba egy cikket Ha jóga, akkor vega? címmel, amiből kiderül, hogy az Ayurvéda hogyan is vélekedik a vegaságról. Röviden összefoglalva, a Vata alkatú emberek nehezen tudják elhagyni a húsok fogyasztását, hiszen számukra létfontosságú az állati fehérje. A Pitta domninciával rendelkezők erős Agnival, vagyis emésztő tűzzel rendelkeznek, tehát leginkább ők tudják a leghosszabban tartani akár a legvadabb nyersvegán diétákat is. A Kapha alkatúak váltakozó emésztő tüzükkel rövid időszakokig, különösen tavasszal jól bírják a vegaságot, de a főtt ételt ők sem nagyon tudják elhagyni az étkezésükből, mivel a nyerset sokkal nehezebb megemészteniük.

Az Ayurvéda három esetben tartja szükségesnek a hús fogyasztását:

 • a gyengék, legyengültek feltáplálására
 • a mentálisan kimerültek megerősítésére
 • és a harcosok számára.

Most már látom, hogy a legnagyobb veszély nem az, hogy mit eszünk meg, hanem hogy hogyan gondolkodunk az ételről. Shivát úgy is ábrázolják mint a hullamezőkön kóborló szentet, aki még a foszló hullákat is megeszi. Mindent megemészt, hogy abból újat szüljön. Shiva női verziója Káli, még a saját gyerekeit is felfalja. Shiva és Káli a tudatosság szimbólumai. És mégis ki vonná kétségbe jógiságukat?

Egy jótanács

A saját tapasztalatom a húsevéssel az, hogy engem stabilizált, megerősített és ellenállóbbá tett. Kisimult a bőröm és elmúltak az éjszakai rettegéseim. Nőisebb lett az alakom és kiegyensúlyozottabbá váltam. Ez én vagyok, de sorolhatnám a tanítványaimat is. Az egyik legérdekesebb sztori az a lány, aki gluténérzékenységgel küzdött, meg minden egyéb gonddal és egyszer csak azt mondta, “Tiszta hülyeség ez a gluténérzékenység”. Elkezdett megint mindent enni és láss csodát jól lett. A másik tanítványomnak meg miután egyéni sort állítottunk össze neki, megjött a menzesze és már fontolgatja a húsevést is, mivel látja, hogy a frissen kialakult gluténérzékenység mellet, ha fenntartja az elvhű vegaságát, a végén tönkremegy. Természetesen ezek egyéni esetek és személyes döntésen alapulnak.

A lényeg, hogy ha csak egy kicsit is kívánod a húst, akkor edd meg bátran. Ne legyen lelkifurdalásod. Légy szabad. Vedd észre magadon, ha a dogmák kötnek. A dogma ártalmasabb mint egy hotdog, a jóga pedig a felszabadulásról szól.

F. Tóth Gabi

Ez is érdekelhet...

12 hozzászólás

 1. Yue szerint:

  buddha sem volt vega ? honnan vetted ezt? Buddha Krisna egyik avatara, aki eppen az eroszakmentesseget hirdette, mert akkoriban az emberek mar “aldozati allat” cimszoval azert oltek le oket tomegesen , hogy megegyek oket, es EZERT jott Buddha , hogy ez ellen predikaljon a NE ARTS elso szamu szabalyaval. Atyauristen mekkora szarsagok vannak itt, azert hogy valaki megmagyarazza azt, hogy de igenis o elvezni akarja a hust, es leszarja hogy ezaltal eroszakot teremt ujra meg ujra, korforgaskent, mert aki reszt vesz ebben az eroszakkal leolt allatok es azok temetenek doglotten valo fozesehez es fogyasztasahoz az nem a minden eloleny szamara jaro kegyelmet osztja es hirdeti , hanem a teljes tudatlansagot es kegyetlenseget, amiert majd szamara is ez jar, es nem a kegyelem es az egyutterzes. ennyit errol. ez szimpla fizika hatas-visszahtas torvenye, nincs benne szentimentalizmus, es hogy nincs zoldseg, de van zoldseg, itt dogivel van, ugyhogy ha van mas valasztasa egy intelligens “civilizalt ” embernek akkor valassza a kevesbe kegyetlent, a kevesbe eroszakosat, es amit eszik ajanlja fel Istennek, hogy abbol se szarmazzon karma. es utana nevezze magat yogininek vagy akarkinek-egyaltalan embernek!. mert a husmentes elet alap dolog es a beke fundamentuma.

 2. Yue szerint:

  meg valami, husz eve nem eszek hust, tojast, halat es egeszseges vagyok, egeszseges gyermeket hoztam a vilagra, es verado is vagyok. SEMMI BAJOM minden verkepem megfelelo es szervem tokeletesen mukodik. De aki nem tudja kontrollalni az erzekeit, es inkabb megmagyarazza, hogy hust “kell” enni, annak hiaba mondom ezt ugyis…az o elvezete fontosabb, mint mas elolenyek elete.

  • Brogden R. szerint:

   Ahimsa?A vegansag-vegetarianussag egy valasztas, az mar tullepi a kicsi ‘en’-t.. Patanjali egyik legfontosabb tanitasa az Ahimsa, a nem artas. Az elet szentseges, nincs jogunk elvenni azert’mert kivanom es mert toredezik a kormom, nem jol alszok stb..’
   Labuknal fogva felakasztott allatok nyakat elvagni, majd a boltban azok husat csak megvenni sokkal fanatikusabbnak tunik, mint nem ezt valasztani.
   Azokkal mi van akik meg sohasem ettek hust, mert olyan csaladban nottek fel?Megis egeszsegesek!
   Egy igaz yogi valoban egyen halott etelt, erre buzditasz? Szomoru olvasni egy ilyen cikket.

 3. masszőr szerint:

  Kedves hozzászólók!
  Előfordulhat olyan, hogy nem mindenkinek a szervezete bírja a hús nélküli étrendet?
  Te bírod, szültél, vért adsz vegánként, ok, de más embernek más adottságai, genetikája és szervezete van.
  Te nem bántod az állatokat, de a cikk írójának már a torkán a késed a saját véleménye miatt… 🙂

 4. Tibor Bohak szerint:

  Én szakács vagyok,és egyébként nem vagyok vegás,viszont napi szinten találkozom velük munkám során.Egy részüket szimplán agymosott embereknek tartom,sokan jómódjukban lesznek vegások,divatból egy évig nem esznek húst,aztán rájön hogy ő pedig nagyon szereti,majd újra” bűnbe” esik.Emberi mivoltunknak része a húsevés,mivel genetikailag,alkatilag az ember mindenevő.Azonban ,ha redős zápfogakkal rendelkeznénk,kézenfekvő lenne,hogy növényevők vagyunk.Te mint meggyőződéses vegás,amennyiben olyan szituba kerülnél,hogy vagy elejted azt a nyulat a húsáéért hogy megehesd vagy éhen halsz,mit tennél?Különféle agyament diétával találkozom napi szinten.Pl. nem eszik olyan húst amiben csont van,mert az emlékezteti az állatra ami az volt valójában.Teljesen vegan,nem eszik,tejet,tojást,állati zsiradékot stb.HALAL meat,vallásilag kóser húst eszik/nincs ellenvetésem/kitalált alergiák,mint pl fokhagyma,hagyma,ami ezeréves gyógyszer.Csak kényes a szagokra,egy komoly alergia van amibe bele lehet halni,az a peanut/földimogyoró/ami okozhat anafilasztikus rohamot,ami végzetes lehet.De gluten például,sok kedves vendégünk szimpla diétából válik glutén alergiássá.Tehát vannak ilyen kifejezetten,jómódból adódó alergiák.Vagy egynapos vegás/nem szereti az aznapi menüt,ami mondjuk vad vagy máj adott esetben..azután kiderül,hogy csirkét is kérhet,meggondolja magát..tehát hülyét csinált saját magából.Egyébként senkit nem akartam megbántani,de ha megkédeznek néhány szakácsot ezekről a kérdésekről,hasonlóan fognak vélekedni ezeről a kérdésekről.A csimpánz is eszik húst ,bűntudat nélkül,ami köztudottan nagyon közeli rokonunk.A ragadozó állatokkal pedig mi legyen,legeljen az oroszlán talán?tudom most szélsőséges vagyok.

  • Kanri szerint:

   Mi közünk van az oroszlánokhoz, a csimpánzokhoz és az állítólagos ősemberhez? Ha te ezek valamelyike akarsz lenni, akkor egyed a húst, de van aki civilizált emberként szeretne élni, ezért lesz vegetáriánus… (A gorilla egyébként meg vega. Ennek mi az oka?)

   Elejtem-e a nyulat, ha olyan helyzetbe kerülök? IGEN! És? Pont ez a lényeg, hogy ha valamire rákényszerülsz, akkor megteszel olyanokat is, amiket egyébként nem. Nyilván rosszul fogom érezni magam utána (meg elmondok érte egy imát :)), és ez a lényeg (de ebből nem következik az, hogy ha nem kényszerülsz rá valamire és mégis csinálod, de rosszul érzed magad miatta, akkor az rendben van).

 5. Erzsi szerint:

  Én majdnem két évig étkeztem húsmentes módon, aztán egyszer csak elkezdtem kívánni a tonhalat, amit előtte imádtam, meg a csirkét (a vörös húsért amúgy sem voltam oda). Tudom, ha valamit kíván a szervezetem, akkor szükségem van rá. Két-három alkalommal ettem halat, csirkét havonta, aztán elkezdtem nem kívánni. Ennyire egyszerű. Ahogy a cikkben is írják, figyelni kell a szervezet jelzéseire. Ha valamit megkívánsz (teljesen mindegy, milyen ételt), arra bizony szükséged van.

  • Kanri szerint:

   “Ennyire egyszerű?”
   Tehát ezek szerint te a szervezeteddel azonosítod magad? Egyébként sem a szervezeted kívánja, hanem az érzékeid, amit érdemes kontrollálni (amit az intelligenciáddal tehetsz meg), különben rossz visszahatásai lesznek.
   Pl. ha a férjed megkíván egy másik nőt, akkor nyugodtan teljesítse be vágyait? És ez még csak nem is jár öléssel… De sorolhatnánk a példákat.

 6. Firestarter szerint:

  Kedves szerző! Remélem, ha olyan tudatos vagy, ahogy sejteted magadról, és húst eszel, akkor Te magad vágod át az állatok nyakát, akiket megeszel. Mert ez a tudatosság. Tudni azt, hogy a kívánságaidnak mi a valódi következménye. Nem csak elképzelni, meg sejteni, hanem tudni.
  Vagy legalább megnézted már élőben a szemeit egy vágóhídon kínlódó borjúnak, akit épp levágnak.
  Nagyon könnyű ám tudatosnak hinni magad úgy, hogy nem akarod testközelből megtapasztalni mit is kell átélnie egy állatnak, akinek a haláláért Te magad fizettél. A legkönnyebb erre nem is gondolni, győzködni magad, hogy neked bizony szükséged van a húsra és kényelmesen kivenni a húst a hűtőből. Mintha az sose lett volna egy csodálatos teremtés.
  Már ne is haragudj, de a tudatosságod megkérdőjelezi az is, hogy B12 vitamin hiányt is felsoroltál a tünetlistádon. B12 nem csak húsban van. Tojásban, tejszármazékokban, gombákban, baktériumokban is van. Ráadásul, ha a húsevésre és úgy általánosságban az állati fehérje fogyasztásra visszavezethető betegségeket és tüneteket elkezdeném felsorolni, akkor nem lenne elég az egész bejegyzés se a listára.
  Én már jó pár éve vega vagyok. És azon túl több, mint 3 éve vegán. Ismerek Iron Man-eket, testépítőket, maratoni futókat, triatlonosokat, élsportolókat, akik mind vegánok. Einstein, Leonardo, Tesla, Edison, Pauling, stb, mind etikai vegetáriánusok voltak…. Én is sportolok, semmiféle étrend kiegészítőt nem szedek, se vitamint, és még állandó véradó is vagyok. Ráadásul tipikus húsevő vércsoportom van.
  A húsevéssel egyébként nem csak a leölt állat szenvedése a probléma, hanem az, hogy a húsban halmozottan vannak jelen a vegyi anyagok és hormonkészítmények. Ráadásul a bolygónkat sújtó ökológiai katasztrófák okozója legfőképpen a húsfogyasztásból fakad.
  De egy tudatos ember nyilván ezzel is teljesen tisztában van, hiszen vette a fáradságot és valóban, alaposan utánajárt a dolgoknak, nem csak önigazolásként írt egy teljesen valótlan alapokat tartalmazó félrevezető cikket. Jó, hogy már azt nem írod, hogy maga Buddha is nagy húsevő volt. Eszem megáll.
  Aki valóban tudatosabb akar lenni, az járjon utána maga. Tudom ajánlani a Cowspiracy c. ismeretterjesztő filmet, meg az Earthlings címűt is. Meg a Unity (2015) címűt is.
  Valóban sokkal kényelmesebb a húsevés. Ez nem kérdés. De az sem, hogy hús = szenvedés és halál. Ezen nem lehet mit szépíteni.
  Az is igaz, hogy vannak, akik kínlódnak a húsmentes élet miatt és megbetegednek ettől. De Ők nem azért betegednek meg, mert a húsban pótolhatatlan anyagok vannak. Hanem mert még nem látják a hús valódi árát. Még nem érzik át teljesen a szívükkel más élőlények szenvedését. Ezért a hús finom ízére és kényelmes fogyasztására fókuszálnak. És tudat alatt bebeszélik maguknak, hogy enélkül sokkal rosszabb az élet és ebbe fognak belebetegedni.
  Ezt tapasztalatból tudom, mert a vegetáriánus életem első 3 hónapja nekem is így telt. Mindaddig, míg élőben meg nem néztem a vágóhidakat, baromfi feldolgozókat, vadászatot és még csomó mindent. Azóta egyáltalán nem hiányzik a hús, mert tudom, igen, én már tudom, hogy a hús nem csak egy finom, ízletes falat, hanem szenvedés és végtelen kín.
  Hát egészségére a fene tudatos húsfogyasztóknak.

 7. O.O. szerint:

  Ennél szánalmasabb írást rég nem olvastam. Orvosként mondom ezt.
  Keresd csak az önigazolást a húsevésre, de ne probalj mast megetetni ezzel.
  Az emberiseg fejlodesenek az elengedhetetlen resze lesz a huseves elhagyasa. Aki az ellenkezojere buzdit, messze van meg a tudatossagtol.

 8. Kanri szerint:

  Te jó ég… Hogy lehet ilyen írást felrakni ide? 🙂
  De nem meglepő, mert manapság amit jógának neveznek, az csak tornázás, semmi más, és amelyik ún. yogi eszik húst, annak fogalma sincs a jógáról.
  Nagyon nem kell már ragozni, Yue leírta a lényeget…
  És mielőtt ilyen butaságokat írunk, tegyük már fel először a kérdést, hogy mi különböztet meg minket embereket az állatoktól, és szeretnénk-e emberként élni vagy csak a kifogásokkal jövünk.

Mindenevő jógik – Mi van, ha a hús nem az ördög műve?

| F. Tóth Gabi
12