Méz és tisztított vaj, vagyis gyógyító alapanyagok az Ájurvédában!

Baktai Ádám

Az Ájurvédában léteznek olyan elképesztő alapanyagok, amelyek idővel nemesednek, és az avasodás, oxidáció, stb., folyamatok révén alkalmazásuk gyógyhatásúvá válik. 

Egyébként ez a jelenség minden természetbéli kultúrában megfigyelhető, ahogyan nálunk a magyar népi gyógyászatban is a pálinka, a bor és az avas szalonna szinte mindent gyógyít a harántsüllyedéstől a szifiliszig.

Természetesen az Ájurvédában is ismerik a bor és a pálinka készítési folyamatait és a gyógyhatásait is, de ezekből az anyagokból hihetetlenül kis mennyiséget visznek be a tradicionális indiai gyógyászatban!

De én most nem is ezekre az alapanyagokra koncentrálnék, hanem a mézre és a ghíre! 

Az Ájurvédában a 100 éves ghí, és az 50 éves méz amolyan szuper food, kategóriás alapanyagok. Pontosabban csak a méz az, mert azért a 100 éves ghít nem eszik meg, de kenik mindenre, ami komolyabb terápiát igényel.

Egyébként nem durva a cucc, csak egy kicsit teve hányás illatú. De én már kentem azt mindenféle bőr nyavalyára és mindig elképesztő hatása volt.

Indiában a mai napig igen gyakori az, hogy a gyermekek folytatják a szülők munkáját, pályáját az Ájurvédikus terapeuták körében egy bevett szokás, hogy minden évben vesznek egy nagyobb mennyiségű ghít és mézet, amit majd a déd és szépunokák majd örömmel feltudnak használni a praxisukban.

Természetesen, mint minden ázsiai témában itt is van kis kapu. A ghít már egy év után is terápiás anyagként kezelik, a mézet meg 2 év után.

Szóval csak egyszer kell majd egy nagyobb mennyiségű mézre beruháznunk, aminek egy részét majd pihentetjük, és után majd mindig azt kell fogyasztanunk, míg a frissen vásárolt cucc újra terápiás értékűre érleli ön magát.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Ez is érdekelhet...

Méz és tisztított vaj, vagyis gyógyító alapanyagok az Ájurvédában!

| Baktai Ádám
0