Május hónap esemény naptára, 2017-re…

Május 3: Gyógyító Buddha nap a tibeti kalendárium szerint, tegyünk az egészségünkért! Mritju Jóga. Bármibe is kezdünk, az nehézségekre van ítélve.

Május 4: Mritju Jóga. Bármibe is kezdünk, az nehézségekre van ítélve.

Május 5: Bele kezdünk a Pancsakarmába, egy 40 napos Ájurvédikus tisztítókúrába! 

Május 6: Jóga böjt, tartózkodjunk a gabonaféléktől.

Május 8: Siva napja, a naplementekor végzett lelkigyakorlatok különleges hatással bírnak.

Május 9: Sri Naraszimha, a védelmezés Istenének napja! Az év egyik legjobb napja a déli égtáj yantrájának kinyomtatására.

Május 10: Buddha születésének, megvilágosodásának és eltávozásának napja! Plusz ez az év legjobb napja kinyomtatni otthonaink északi területének harmonizáló yantráját!  

Május 12: Mritju Jóga. Bármibe is kezdünk, az nehézségekre van ítélve.

Május 19: Gyógyító Buddha nap a tibeti kalendárium szerint, tegyünk az egészségünkért!

Május 20: Sziddha Jóga. Bármibe is kezdünk ezen a napon, az sikerre van ítélve.

Május 24: Szavitri napja. Szavitri ezen a napon szerezte vissza férjét Jamától, a Halál Istenétől. Ezen a napon a hölgyek szoktak felajánlásokat tenni a partnereik várható hosszú életéért.

Egyébként Szavitri története talán az egyik legismertebb bonyodalom a Védákból. 34 film adaptáció készült belőle, többek között Német és Olasz rendezésben is, de készült belőle opera Angliában, és Illés Endre könyvének alapján magyar rádiójáték is olyan sztárokkal, mint Básti Lajos és Darvas Iván és tv film is Szokolay Ottó és Juhász Jácint szereplésével.

Május 28: Rambhá napja. Rambhá az angyalok/tündérek hercegnője.

A fáma úgy szól, hogy a tejóceán kiköpülésekor 14 kincs került elő, ebből az egyik maga Rambhá volt. Ezen a napon sok indiai területen magát Laksmit a szerencse Istennőjét imádják, és az Ő szépség aspektusát, hiszen Laksmi is a köpüléskor jött erre a világra. Azáltal, hogy a női nem szépsége, lágysága és kecsessége kerül előtérbe ezen a napon, sokak Rambhát a saját partnereiken keresztül tisztelik, imádják. Szóval kedves urak, ezen a napon eljött az idő, hogy kényeztessük és körülugráljuk kedveseinket.

Május 25: Sziddha Jóga. Bármibe is kezdünk ezen a napon, az sikerre van ítélve. Újhold.

Május 26: Sziddha Jóga. Bármibe is kezdünk ezen a napon, az sikerre van ítélve.

Május 30: Mritju Jóga. Bármibe is kezdünk, az nehézségekre van ítélve.

Május 31: Sziddha Jóga. Bármibe is kezdünk ezen a napon, az sikerre van ítélve.

Az éves méregtelenítési rendszerben a tavasz utolsó hava az epehólyag szervhez kötődő időszak. Ilyenkor, ahogyan melegszik az idő, könnyebb lesz a méregtelenítés folyamata is, és intenzívebben tudunk a szervezetünkre is hatni.

Az epénket a keserű ízű és a savas hatású táplálékok hajtják ki, amivel így elő tudjuk idézni a szervünk kitisztulását, de ez a kúra az ízületi lerakódásokat is kimozgatja a szervezetünkből. Főként a perifériákon tisztít ez az eljárás, így pl. a csuklóban lerakodott gangionokat, vagy a lábaknál a bütyök területén lerakodott cuccokat.

A kúra: Minden reggel éhgyomorra ½ citrom leve, 1 narancs leve, 8-12 csepp grapefruit mag kivonat (kicsiknek 8, nagyobb daraboknak 12 csepp), 1 csapott mokkás kanálnyi gyömbér por, mindez elkeverve egy pohár vízben.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Május hónap esemény naptára, 2017-re…

| Baktai Ádám
0