Magasban jógázni élvezet!

Varga Maja
Latest posts by Varga Maja (see all)

Mivel kezded a napjaidat? Van valami jól bevált reggeli rituáléd?

Szappan Petra: Kávé, kávé, kávé. A jógások azt mondják: “no coffee, no prana.” Utána jöhet a reggeli kutyaséta, Buborék nevű, Papillon kutyusommal.

 

A jóga előtt mivel foglalkoztál, mit tanultál?

SZ.P.: Teljesen más területen mozogtam: elvégeztem a Corvinust, majd utána reklámszakembernek álltam.

 

Ha egy-egy szóval kéne bemutatnod a jóga előtti és utána való életed, akkor mi lenne az?

SZ.P.: Előtte: útkeresés Most: szabadság

kép helye

Fotó: United Photographers 

Mikor találkoztál először a jógával, és miért érezted úgy, hogy el kell kezdened foglalkozni vele? 

SZ.P.: Úgy emlékszem, 6 éve. A barátomtól kaptam szülinapomra egy jógabérletet. Először egyáltalán nem éreztem, hogy nekem ezzel foglalkoznom kéne sőt, volt is bennem valamiféle ellenállás a jóga felé. Szerintem nagyon fontos, hogy mindenki megtalálja azt a jóga műfajt, stúdiót, ami neki szól. Az a tapasztalatom, hogy onnantól kezdve minden magától történik, észre sem veszed, és a jóga már az életed része.

 

Mit kaptál eddig a jógától?

SZ.P.: Huhh, ez nagyon hosszú lenne. Megpróbálom röviden: önmagamat vissza!

 

És mit jelent neked a jóga?

SZ.P.: Életmód, életfilozófia.

kép helye

Rooftop. Mesélnél egy kicsit erről?

SZ.P.: Van egy szenvedélyem, egy küldetésem, hogy a jóga csoda minél több emberhez eljusson, különös tekintettel azokra, akik abban a tévedésben élnek, hogy a jóga nem nekik való! Ezért olyan rendezvényeket szervezek, ahol kiemelem a jógát megszokott környezetéből, kiviszem az emberek közé, hogy minél többen megtapasztalják az élményt.

 

Most hétvégén volt egy „Jóga brunch a felhők felett VOL II.” Milyen tapasztalatot nyújtott neked az első?

SZ.P.: Nagyon boldog vagyok. Azt látom, hogy elérem a célom: több embernek első jógaélménye a rooftop jóga, és imádják, több gyakorló óra után lelkesen biztosít arról, hogy egyedül is folytatja a gyakorlást. Én ilyenkor nagyon elégedett vagyok. Tudom, hogy nekik már jó lesz. 

 

Mostanában, olyan egy-két éve érződik nagyon, hogy rohamosan előtérbe kerül a jóga, és már minden harmadik ember csinálja. Mit gondolsz, miért van ez? 

SZ.P.: Az emberek kezdenek besokallni az anyagi világtól, a figyelmük kívülről lassan befelé fordul. Szükségszerű következménye a korábbi tendenciáknak.

 

És a saját véleményed szerint, miért jó, ha az emberek jógáznak? Mire tanít, mit fejleszt, mire tökéletes?

SZ.P.: Kinek mire. 🙂 Mindenki azt kapja, veszi ki belőle, amire neki szüksége van. Valaki testedzésként fogja fel, mások a megszabadulást várják tőle. Teljesen mindegy, hogy az ember hol kapcsolódik be, ha valaki elkötelezett, elindítja a saját útján.

 

Mit mondanál azoknak, akik mondjuk most először fognak elmenni a jóga brunchra? És egyáltalán, mit tanácsolsz a kezdőknek? 

kép helye

Fotó: Petraflow fb oldal

SZ.P.: Élvezzék. Mindenből annyit, és úgy, hogy jóleső, örömteli legyen a gyakorlásuk. Ne akarjanak megfelelni senkinek, még saját maguknak se!

Az emberek általában az egyensúlyt és a boldogságot keresik. A jóga által könnyebben egyensúlyban tudod magad tartani? Vagyis mennyire ismerted meg saját magadat eme életmód, mozgás által?

SZ.P.: A gyakorlásom minden nap egy tükör. A tapasztalatok mindig újak. Gyakorlok, fejlődök, figyelek. A gyakorlásom egy út, nem hiszem, hogy lenne egy végállomása, és ez így szép.

 

A jóga, mint életfilozófia, vallás(ok), hit… Úgy általánosságban, te miben hiszel?

SZ.P.: A jóga nem vallás. Ez nagyon fontos, mert sokan ezért nem kezdik el. Hinni lassan magamban, bízni az élet pozitív alakulásában bízom.

 

Ha van ilyen, melyik nevezetes jógi volt, van rád nagy hatással? Vagy egyáltalán, az életben, akár életszemlélet szempontjából is, inspirál téged valaki?

SZ.P.: Nagyon hálás vagyok Németh Gergőnek, aki elindított a pályámon, és Pápa Gyöngyvérnek, akitől szakmailag rengeteget tanultam. Minden ember inspirál, akinek megvan a bátorsága és az ereje ahhoz, hogy a saját életét élje.

 

Mi a mottód?

SZ.P.: Most kitalálhatnék valami frappánsat, de nincs ilyen. 🙂

Köszönöm szépen a válaszokat!

És ha épp arra vetemedtek, hogy elkezdtek jógázni vagy szívesen megnéznétek egy órát, akkor ajánlom Szappan Petrát. 🙂

https://www.facebook.com/petraflowyoga

készítette: Varga Maja

forrás: masnezopont.hu

Ez is érdekelhet...

Magasban jógázni élvezet!

| Varga Maja
0