Lassíts le!

Van, amikor a körülöttünk lévő dolgok felpörgetésének legjobb módja, ha kicsit lelassítunk. Próbáld ki ezt a lassú kézmozdulatokkal tarkított meditációt azért, hogy lecsendesítsd az elméd!

Nemrég készítettem egy listát azokról a dolgokról, amelyeket el akartam intézni, vagy meg akartam oldani. Elég hosszú lett, de belevágtam, kicsit gyorsabban kezdtem élni, hogy mindent kipipálhassak a listámon. Kis idő elteltével azonban elkeseredtem, mert nem a megfelelő ütemben haladtam. Leültem egy bölcs barátommal, hogy tanácsot kérjek tőle. „Úgy tűnik, nagyon sok mindent akarsz egyszerre megoldani,” mondta.

„Abszolút!” válaszoltam. „És nagyon frusztrált vagyok, hogy nem haladok elég gyorsan.”

Hosszú szünet után ezt válaszolta: ” Ha tényleg fel akarod gyorsítani a folyamatokat magad körül, előbb le kell lassítanod.” Nem voltam felkészülve ilyen tanácsra, de mikor kipróbáltam, és kicsit kevésbé hajtottam a feladataimat, észrevettem, hogy igaza volt. A lassúbb tempótól sokkal pihentebbnek és tisztább fejűnek éreztem magam. Képessé váltam hallgatni az intuíciómra, hogy jól válasszam meg a feladataim következő lépéseit.

Tarts szünetet

Mai felpörgetett kultúránkban ki ne akarna többet-gyorsabban elvégezni? Mindeközben sóvárgunk egy kis kikapcsolódásért a mókuskerékből. Nyugodtabb, intuitívabb állapotot szeretnénk. Elménk összezavarodottságában könnyen szem elől veszíthetjük eredeti céljainkat. Ha kicsit lassítunk, újra visszatérhetünk a jelenbe.

Több meditációs technika egyetlen pontot jelöl meg a koncentráció tárgyaként, legyen az akár a légzésünk, egy mantra, az érzékelésünk, a szeretet gondolata, vagy a tudatosság maga. A koncentráció tárgya az, amely elvezet a pillanathoz. De van, amikor ez az egyetlen pontra fókuszálás túl finom ahhoz, hogy könnyedén követni tudjuk az elménkkel. Ha ilyesmit tapasztaltál, akkor a lassú, akár folyamatos mozdulatok végzése – amelynél figyelmünket a test erőteljesebb érzeteire koncentráljuk -, kézzel foghatóbb fókuszpontot biztosíthat.

A rádzsa-jóga lényege az a folyamat, ahogy az ászanák nagyobb mozdulatairól figyelmünket a légzés apró mozdulataira visszük át. Ahogy belemerülsz a testhelyzetekbe, megtalálod a belsőd mélyén lakozó feszültségeket, és képes leszel elengedni őket. Tudatosságodat tovább finomíthatod, amennyiben a légzésed finomságára koncentrálsz és befele figyelsz (pratyahara). Innen a tudatosság még finomabb szintjeire léphetsz, az egyhegyűségtől (dharana) az elmélyülésen (dhyana) át, a teljes eggyéválásig (samadhi).

A meditáció csodálatosan egyszerű eszköz elménk lecsendesítésére, ennek egyik módja ha például kezeink lassú mozgására koncentrálunk.

Érezd az erőt

Bármelyik meditációs gyakorlat végzésekor hamar nyilvánvalóvá válhat számodra, hogy az elmédet milyen módon korlátozzák a jövő vagy a múlt gondolatai. A tudatosság pillanatait viszonylag kevésszer lehet elcsípni, de a lassú mozdulatokon alapuló gyakorlatok – mivel ezek lekötik az elménket – a jelenben lévő  közvetlen megtapasztasztalások irányába húznak. Ez a technika rákényszeríti az elménket az egyhegyű koncentrációra, sőt sokkal érzékenyebbek leszünk az életerő jelenlétére.

Sok jógi szerint az életerő, vagy prána, táplálja a vegetatív idegrendszert, élénkíti a testet, és optimálisan működteti a szervezet rendszereit. Amikor alszunk, elménk átadja magát a prána gyógyító jelenlétének, ezért olyan megújító érzés egy jó alvás után ébredni.

Megtanulhatunk azonban éber állapotban is ráhangolódni a pránára, és tartalékokat képezni belőle. Ha eltávolítjuk az akadályokat a prána szabad áramlása elől, sokkal élettel telibbnek és a pillanatban élőnek fogjuk érezni magunkat. Gondolj csak arra, milyen nagyszerűen érzed magad egy jóga óra, egy táncos este, vagy szerelmeskedés után. A mozdulatok felébresztik mind a pránát, mind a tudatosságot.

A lassú mozdulatok lelassítják az elmét is. Kiváló átmenetet képez a finomabb gyakorláshoz, ha néhány percet ezt a gyakorlatot végzed például meditáció előtt. Próbáld ki,: emeld fel karjaidat a fejed fölé, és lassan engedd le őket oldalra, miközben a karok mikro-mozgásaira koncentrálsz, ahogy a térben lebegnek. Egy perc ebből segít az érzékek visszavonása – a pratyahara –  felé haladni .

Ha a nap során odafigyelsz arra, hogy lassíts, sokkal tudatosabb lehetsz. Próbáld meg, hogy sokkal lassabban mosod a fogad, vagy lassabban mosogatsz, és figyeld meg, hogy rántja ez a gyakorlat a jelenbe az elmédet. Egy jóga póz lassú felvétele is segít az érzékelés, a légzés és a tudatosság dinamikus áramlásának megvalósításában.

Érdekes ellentmondás: amikor elmélyülsz egy fizikai cselekvés apró részleteiben, menthetetlenül magához húz a nyugalom.

Próbáld a kezeiddel!

1. Ülj kénylemesen, és rázd meg a kezeidet, mintha vizet fröcskölnél az ujjaid végéről. Mélyítsd el kissé a légzésedet. Ha a kezeidet energiával telinek érzed, helyezd őket a combjaidra, tenyérrel felfelé. Néhány pillanat erejéig fókuszálj a kezeidben lévő érzetekre. Érezd, ha tudod, a pulzusod az ujjbegyeidben.

2. Ahogy elmélyül a légzésed, nézd meg mennyire tudod aktiválni a hasad, a rekeszizmod, a bordakosarad, és a mellkasod felső részét. Töltsd meg a mellkasod levegővel a belégzés végéig, aztán figyeld meg mennyire tudsz ellazítani minden egyes kilégzéssel.

3. Képzelj el egy fényt a lényed magjában. Ahogy belélegzel, engedd, hogy ez a fény egy kicsit fényesebb legyen. Kilégzésnél, engedd, hogy halványodjon. Adhatsz ennek a hasadban lévő érzésnek egy hőmérsékletet, vagy egy színt.

4. Minden légzésnél képzeld el ezt az energiát, ahogy megtölti a mellkasodat és a vállaidat. Érezd ahogy áramlik a karjaidban egészen a tenyeredig. Észleld a fényt és a melegséget, ahogy megtölti a mellkasodat, a bordakosaradat, a karjaidat, és a kezeidet.

5. Pihentesd figyelmedet a kezeidben. Érezd ahogy a levegő megérinti a tenyereidet, az ujjaidat, és a hüvelykujjadat. Érezd a kézfejed körvonalát, és a teret az ujjaid között. Ha készen állsz, finoman emeld fel a kezeidet a combodról annyira, hogy a levegőben legyenek, majd hagyd őket nyugodtan. Lazítsd el a vállaidat, a karjaidat, és a tenyereidet.

6. Ezután emeld fel a kezeidet amilyen lassan csak tudod, szinte észrevehetetlenül. Érezd a legkisebb mozgást is a tudatoddal, ahogy emeled a kezeidet. Figyeld meg mennyire tudsz lelassítani. Képzeld el a levegőmolekulákat, ahogy az ujjaid között gördülnek. Figyeld meg, hogy le tudsz-e annyira lassítani, hogy úgy érezd, mintha a kezeid maguktól mozognának.

7. Ha kellemesnek érzed, fordítsd tenyereidet egymás felé. Kezeidet nagyon lassan érintsd egymáshoz. Képzeld el az energia mezők széleit a kezeid között. Úgy is érezheted mintha egy pulzáló energia labdát tartanál, vagy mintha a kezeid a mágnes két ellentétes pólusai volnának. Az elméd nyugodt, de éber, figyeli az érzetek áramlását a kezediben.

8. A következő néhány percben hagyd, hogy természetes módon mozogjanak a kezeid, és hogy az elméd megfigyelje az érzetek a legapróbb részleteit is. Majd egyszercsak tedd a tenyereidet a tested olyan pontjára, ahol gyógyításra vagy figyelemre van szükség.

9. Saját tempódban ereszd le a kezeidet az öledbe, és ülj csendben még néhány percig.

Eredeti szöveg: Jonathan Foust
Forrás: Yoga JournalBookmark and Share

Ez is érdekelhet...

Lassíts le!

| Jóga Magazin
1