Kitchari (Tridosha)

Arról, hogy a kitchari az ájurvédában milyen csodás gyógyító étel már sokszor írtam. Amikor tisztító kúrákat ajánlok vagy csoportosan vezetek ott is ezt fogyasztjuk.   Itt olvashatod a kitchariról az alap bejegyzést. 

A Tisztító Programokról és az Elvonulásokról a weboldalunkon találsz bővebb információt. 

https://www.eljharmoniaban.hu/tisztitas

https://www.eljharmoniaban.hu/joga-elvonulas

Sokféle kitcharit szoktunk készíteni, de most a kedvenc kitchari receptemet osztom meg Veled. Talán azért szeretem ezt a receptet legjobban, mert kókusz is van benne. Az egész fűszerek is különlegessek a készítésben, a tálalásnál szépen mutatnak és szeretem elrágcsálni is őket.

Hozzávalók

1 csésze sárga felezett mungóbab

1 csésze baszmati rizs

2,5 cm hámozott, apróra vágott gyömbér

2 evőkanál kókuszreszelék

1 kis marék friss koriander levél (vagy szárított)

1/2 csésze víz

 

3 evőkanál ghí

 

1 darab fahéj 

5 egész kardamom mag

5 egész szegfűszeg

10 egész fekete bors

3 babérlevél

1/4 teáskanál kurkuma

1/4 teáskanál só

6 csésze víz

Mosd meg külön a rizst és a mungó babot amig a víz tiszta lesz. Ha pár órára beáztatod a mungó babot, az segíti az emésztését. 

Pépesítsd össze a gyömbért, kókuszreszeléket, koriander levelet és a 1/2 csésze vizet egy kis mozsárban.

 

Tegyél oda egy nagy edényt a ghível közepes lángon és pirítsd meg benne a fahéjat, kardamom magot, szegfűszeget, fekete borsot és a babérlevelet. Keverd egy kicsit, amíg elkezd illatozni. Add hozzá a pépesített kókuszos fűszermasszázt, valamint a kurkumát és a sót. Kevergesd, amíg enyhén megbarnul. Keverd bele a mungó babot és a rizst és jól keverd össze.

 

Öntsd hozzá a 6 csésze vizet és fedő alatt forrald fel. Forrald 5 percig, figyelj rá, hogy kezdetben kifuthat. 

 

Utána félig rátéve a fedőt alacsony lángon főzd kb. 25-30 percig, amíg a mungó bab és a rizs megpuhul.

 

Ez a kitchari minden dosha kiegyensúlyozáshoz ideális.

 

felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

 

Jó étvágyat kívánok hozzá:)

szeretettel

Kati

 
 
 
 
Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kitchari (Tridosha)

| Vitai Kati
0