Kitchari recept tisztító kúrához

A kitchari vagy kitcsari egy indiai gyógyító egytálétel, ami nélkülözhetetlen része az ájurvédikus tisztító kúráknak. Szuper egészséges, tápláló étel, amit gyenge emésztés, betegségek esetén is nyugodtan lehet fogyasztani. 
 
Korábban egy másik kitchari receptnél írtam részeltesen a kitchariról és hatásairól itt olvashatod 

 

Hozzávalok

1 csésze baszmati rizs
1 csésze mungó bab (sárga felezett)
kb.  7 csésze víz
1/4 tk só
2 tk ghí
1 tk fekete mustármag
1 tk római kömény (egész vagy őrölt)
1 tk kurkuma
1 tk őrölt koriander
1 tk őrölt édeskömény
csipet hing

 
Mosd meg külön a mungó babot és a rizst is. 
 
Hevítsd fel a ghít egy edényben, majd tedd bele a fekete mustármagot – a legjobb ha letakarod, mert amikor kipattog, akkor kiugrálhat az edényedből. Húzd le a tűzről picit az edényt amíg pattog a mustármag, majd add hozzá a többi fűszert és keverd el, hogy picit piruljanak. Add hozzá a mungó babot és a sót, pirítsd 1-2 percig. Add hozzá a forró vizet, forrald fel, majd főzd 30 percig. 
 
Add hozzá a rizst és ha szeretnél zöldséget is. Keverd össze és adj hozzá még vizet ha szükséges.
 
Forrald fel és főzd takarékon 20 percig vagy amíg a rizs meg nem fő. 
 
Ha kész akkor még ízlés szerint sózhatod. 
 
A tetejére tehetsz friss koriander levelet és citrommal, sóval és egy szelet gyömbérrel kínálhatod – utóbbiak jól segítik az emésztést.
 
Jó étvágyat kívánok 🙂
szeretettel
Kati
 
 
Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kitchari recept tisztító kúrához

| Vitai Kati
0