KaivalyaDham – a jóga tradíció és a tudomány találkozása

 A jóga magyarországi terjedését nagyban elősegítheti, ha az ősi tudás mai tudományos kutatásokkal is alá van támasztva. Ennek a szükségességét felismerve minden kortárs mester részt vett, vagy támogatott ilyen kutatásokat, például Swami Satyananda, Swami Veda Bharati, vagy B. K. S. Iyengar. Az ősi tudás és a mai tudomány lelkesítő integrációjára remek példa az indiai KaivalyaDham Intézet.

A Magyar Jóga Akadémia 2015-ben együttműködésre lépett a Bombay melletti Lonavlában működő KaivalyaDham-mal, ahol a jóga tradíció és a tudomány találkozik.

Kaivalyadhama

A jóga forrása – Ahol a jóga tradíció és a tudomány találkozik!

A 2000-es évek elején dr. Bhole, a KaivalyaDham volt kutatási igazgatója Timcsák Géza szervezésében többször járt Magyarországon oktatókat továbbképezni. Rajta keresztül kapták a magyar jógaoktatók az első benyomásokat erről a magas színvonalú integrációs munkáról. 2012-ben jártunk először az Intézetben, ahol az igazgató személyesen fogadott és szakértő vezetésével látogathattuk végig az intézet különböző részlegeit. Láttuk a kezelőhelységeket, ahol a természetgyógyászati és ájurvédikus kezelések zajlanak, számtalan jógatermet, ahol a betegekkel való foglalkozás és a jógaoktatás, illetve a külsős résztvevőkkel zajló kurzusok folynak.  Vendégül láttak minket egy olyan ebédre, ami az ott lévő betegek igényeire a folyamatban lévő kúrák alapján lettek összeállítva. Ritkán van lehetőség ilyen méretben, ennyire összeszedetten és jó körülmények között látni jógaoktatói tevékenységet, ahol a teljes infrastruktúra a tudás továbbadását szolgálja.

A Kaivalyadhamban ráadásul már kiépült a hivatalos szervekkel, a kormányzattal az a kapcsolat, amelyet Magyarországon is áldásos lenne megvalósítani. Inspiráló volt a személyes érdeklődés, ami az egyes hallgatókra, betegekre irányult az állapotuk javítása érdekében.Kaivalyadhama

 Dr. B. R. Sharma, a Kaivalyadham,  a világ vezető jógakutatási és alkalmazási központjának oktatási igazgatója 2016. áprilisában látogat Magyarországra, hogy bevezesse a résztvevőket a Patandzsali féle jóga megközelítés gyakorlati alkalmazásába.

 

KaivalyaDham

A KaivalyaDham  a világ vezető jógakutatási és alkalmazási központja: a jóga tradicionális szövegeit modern nyelvekre fordítják,  élettanilag vizsgálják az ősi jógatechnikák hatásait, majd alkalmazzák a gyógyításban kórházukban, és oktatják hallgatóiknak a főiskolán. Évente  4000 tanfolyami résztvevő és hallgató, és több ezer beteg fordul meg a központban, ami jóga kutatási eredményeit  1924 óta publikálja a Yoga Mimamsa nevű folyóiratban. A Kaivalyadham  alapítója – Swami Kuvalayananda – Gandhi jógaterapeutája volt, s az Indiai kormány azóta is komolyan támogatja az Intézet működését.

A KaivalyaDham nem egy hagyományos értelemben vett jógaegyetem, aminek tanszékei vannak, hanem a jóga gyakorlati, tapasztalati megközelítéséhez illeszkedve önálló, gyakorlati központú, saját területükön külön-külön is világhírű intézetek együttműködése.

A KaivalyaDham spirituális szívét egy ashram adja, amely egyesíti magában a különböző intézetek működésének eredményeit.

Kutatóintézet

Könyvtár

Jóga könyvtár

A Tudományos Kutatási Részleg – a világ legrégebbi és máig is egyik vezető jógakutató intézete – kvantitatív fiziológiai, radiológiai, pszichológiai, sport, biokémiai, és neurológiai összefüggéseit kutatja a jóga mindennapi alkalmazásában.

Ősi és modern szövegek könyvtára

A Filozófiai Irodalmi Kutató részleg egy hatalmas irodalmi anyagot felölelő könyvtár, amely az ősi jógaszövegeket elemzi, állítja helyre, készít bibliográfiákat és enciklopédikus munkákat. Ez a gyakorlatban olyan kritikai kiadások megjelentetését foglalja magában, ahol az ősi szövegek első angol nyelvű publikációit készítik el úgy, hogy több fennmaradt szöveg változatot fordítanak le egy kötetben és magyaráznak.

Főiskola

Az oktatási intézetük neve a támogató nevét viselő Gordhandas Seksaria Kulturális Szintézis és Jóga Főiskola elméleti és gyakorlati okleveles, diplomás jógaképzéseket, valamint haladó tanárképzéseket, jógaterapeuta képzéseket és speciális kurzusokat nyújt az érdeklődőknek.

Kaivailjadham Főiskola

Kaivailjadham Főiskola

Jóga kórházJóga kórház

A jóga kórház és egészségügyi központ neve Srimati Amolakdevi Tirathram Gupta Jóga Kórház és Egészségügyi Központ, amely átfogó jóga szemléletbe ágyazva alkamaz jógatechnikákat, diétát, ayurvédát, naturopátiát és nyugati orvoslást. Valamennyi terápiás területet orvosi felügyelet alatt, egymással összehangoltan alkalmazzák.

 

Kiadó

Yoga Mimamsa

Yoga Mimamsa

Kutatási és gyógyítási eredményeikről a Yoga Mimamsa kiadón keresztül számolnak be könyveken, negyedéves folyóiraton, DVD-ken, és e-book-okon keresztül.

A Magyar Jóga Akadémia szeretné meghonosítani Magyarországon a Kaivalyadham által kidolgozott világhírű jógakutatási és alkalmazási modellt. Olyan magyar oktatókat szeretnénk képezni, akik a kaivalyadhami tapasztalatokkal felvértezve képesek a jógaterápiát a személyiség megváltoztatásáig, a betegség okainak a megszüntetéséig vezetni.

Magyar Jóga Akadémia
Latest posts by Magyar Jóga Akadémia (see all)

Ez is érdekelhet...

KaivalyaDham – a jóga tradíció és a tudomány találkozása

| Magyar Jóga Akadémia
0