Jógaterápiával a női szervek gyógyulásáért

Az női jógaterápia alternatív lehetőség, amely az orvosi diagnózis felállítását követően, a kezelés megkezdésével egyidőben, azt kiegészítve, további támogatást nyújt a teljes gyógyulásod felé vezető útadon. Célja, hogy a jóga bőséges eszköztárát használva segítsen és támogasson téged abban, hogy megértsd betegséged okát, feltérképezve azokat a belső folyamatokat, mintákat, működéseket, melyek a női szerveket érintő betegséged kialakulásához vezettek. Mindezt az adott területre közvetlenül, vagy közvetetten ható testhelyzetek elsajátításával, mentális technikák, mint a relaxáció és meditáció speciális, rád szabott gyakorlataival és egyéb, az önismeretedet elmélyítő, segítő eszközök átadásával kívánja elérni. 
 
Ez hangsúlyosan megkülönbözteti az egyéb mozgásterápiáktól. Nem áll meg a jógaterápiás munka folyamata a tested szintjén, hanem az elméd, lelked működéseinek mélyebb rétegeit is feltárja. A női jógaterápia tehát sohasem “csak” gyógyulási folyamat, sokkal több annál. Önismereti út, mely bejárása a női teljességedbe való megérkezésed záloga.
 
 
 
 
A jóga testgyakorlatainak túl azon, hogy javítják a különböző szervek működését, anyagcseréjét, vérellátottságát, illetve hogy energetikai szinten is kifejtik hatásukat, céljuk, hogy a mozgáson keresztül a tested megismerését, működésének megértését segítsék. De ami még ennél is fontosabb, hogy olyan tudatosságot alakíts ki általuk, melyek a test-elme kommunikációd élesztik, újra lehetővé teszik, valamint a testedben és lelkedben ható folyamatok összefüggéseire is rátalálhatsz a gyakorlás során, kapcsolódva újra belső tartalmaidhoz. 
 
Tény, hogy vannak olyan női szerveket érintő betegségek, amelyek pusztán testgyakorlatok által, közvetlenül nem kezelhetőek. Mentális technikák segítségével azonban könnyen és jól megközelíthetőek. A betegségekre való rátekintésnek ez az aspektusa azért is fontos, mert segíti betegségeddel való kíméletes szembesülést, emellett pedig az azzal való kapcsolatfelvételed. A gyógyulásnak ez fontos állomása, hiszen egészen addig, amíg tagadsz, amíg elhatárolódsz betegségedtől, vagy ameddig negatív érzelmekkel vagy felé, haragot, dühöt táplálsz iránta, addig nem lehetséges a gyógyulásod. Persze mindezek részei a folyamatnak és teljesen természetes, hogy megjelennek benned. A gyógyuláshoz azonban szükséges, valamiféle békekötés (sosem belenyugvás), ami lehetségessé teszi, hogy megértsd betegséged üzenetét. 
 
 
A relaxácó és meditáció gyakorlatai teszik lehetővé azt is, hogy a tudatossá vált belső konfliktusaidat felold magadban. Az átvett, felvett, vagy valódi szándékaid ellenére kialakított működéseidet, viselkedésmintáidat képessé válj átírni és megváltoztatni. A gyakorlatok során kialakított megváltozott tudatállapotban lehetséges rendezned mindezeket, majd új, őszinte, önazonos változások megvalósításához hozzálátnod. 
 
Sokszor felismerhető minta, hogy már jóval a betegség kialakulása előtt megtörténik a testtel és/vagy lélekkel való kapcsolatvesztés. Nem figyelünk oda önmagunkra, így elveszítjük ösztönös képességünket arra, hogy észrevegyük és értelmezzük zsigeri érzeteinket, érzékenyek legyünk a megváltozott, természetestől eltérő ciklusunk és a vele járó tünetek jelzéseire vagy, hogy felfigyeljünk a finom érzeteinkre, melyek elöször érzelmek formájában, majd testi tünetekké manifesztálódva küldik folyamatosan jelzéseiket abban az esetben, mikor nőiségünket, női alapvetéseinket megtagadva, női működésünket elnyomva, attól elfordulva, mély vágyainknak és szándékainknak teret nem engedve éljük életünket anélkül, hogy valójában megélnénk a női teljességet. 
 
 
 
A női jógaterápia abban tud neked segíteni, hogy a gyógyulás egyéni útján olyan válaszokat, reakciós mintákat találj és alakíts ki önmagadban, amelyek egyszerre tesznek képessé arra, hogy helytállj a világban, tudj alkalmazkodni elvárásaihoz, de megőrizd nőiséged sajátos, természetes életmintáját, ezzel egyensúlyt teremts a külső és belső késztetések között és tudj valódi önmagad lenni. 

 

 
A terápiás munkával párhuzamosan képessé válsz újra kapcsolódni önmagadhoz, testedhez, ciklusodhoz, hiszen rengeteg információt kapsz ahhoz, hogy a természetes nőiségedhez találj vissza, mely női egészséged alapját jelenti. Olyan tartalmas én-időt biztosít számodra, amelyben képes vagy erőforrásaidhoz elérni és öngyógyító folyamataidat mozgósítani. 
 
Ajánlásaival nem csak a gyógyulásban, hanem az egészséges női életmód kialakításában is támogatást nyújt számodra, így a további prevencióban is jelentős szerepet játszik.
 
Női szerveink betegségei szembenézésre, szembesülésre, belső munkára hívnak. A betegség mindig figyelmeztet valamire, amire vagy nem kívántunk szembesülni, vagy nem tudatosult bennünk. Sokszor lehetőséget ad valaminek a meglépésére, megfejlődésére. Nekünk nőknek elsősorban önmagunkban kell rendet tenni. Önmagunkban kell szerepeinket és helyzetünket a világban illetve szűkebb közösségünkben újra meghatározni, megfogalmazni. Önmagunknak kell saját ritmusunkra, ciklusunkra ráhangolódnunk és ennek teret nyernünk a környezetünkben… – ebben segítünk a női jógaterápiák alkalmával.
 
 
Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

Jógaterápiával a női szervek gyógyulásáért

| Regősvölgyi Regina
0