Jógaóra utáni falatok

Ha jógikus étkezésről van szó, a legtöbb tanács általában azzal kapcsolatos, hogy mit NE együnk – nem jó ötlet például teli hassal nekifogni gyakorolni, hiszen ez akadályozhat a csavaró, előrehajló és fordított pózok kivitelezésében. De  ehetünk-e jóga óra után? Az erőteljes irányzatok, mint például az Astanga Vinyasa, vagy a Bikram jóga után biztosan újra kell tölteni energiaraktárainkat.

“A szervezetnek szüksége van valamire, hogy helyreállítsa a kívánt állapotot.” – mondja Jennifer Workman, dietetikus, a Szüntesd meg a sóvárgást: Lakj jól, anélkül, hogy feláldoznád az egészséged című ájurvédikus táplálkozásról szóló könyv szerzője. “Mindenkinek másképp működik az emésztése, ezért más a beviteli igénye is.”

Akinek nagyon erős az emésztése, lehet, hogy rögtön jóga óra után farkaséhes, és azonnal enne. Ilyen esetben Workman szerint, ezt is kell tenni. Arra kell csak figyelni, hogy az elfogyasztott étel megfelelő arányban tartalmazzon fehérjét és szénhidrátot, amelyet a szervezet aminosavakra tud bontani, melyek regenerálják az izomszövetet és energiát adnak. ” Ha valakinek azonban nincs ilyen erős étvágya, akkor valamilyen leves, vagy egy turmix is megteszi”- folytatja. “Ezek könnyű ételek, ugyanakkor a fehérje könnyen emészthető formában van jelen bennük.”

Egy erőteljes gyakorlás után lezuhanhat a vércukorszinted, függetlenül az emésztésed minőségétől. A Nemzetközi Sportélelmezéstani Társaság ajánlása szerint szénhidrátot és fehérjét kell fogyasztanunk a gyakorlás utáni fél órában. Egy tál zabkása például tejjel és diófélékkel megfelelő arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot.

Eredeti szöveg: Bryce Edmonds
Forrás: Yoga Journal
Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Jógaóra utáni falatok

| Jóga Magazin
0