Jóga kutatás: most te is részt vehetsz benne!

Magyar Jóga Társaság, Pécsi Tudományegyetem Magatartástudományi Intézete és az AdWare Research Kft együttműködésével Magyarországon 2013 őszén jógakutatás kezdődött, amelyből egyértelműen kiderült: a jóga jót tesz mind a testi, mind a leki egészségnek. (Ennek eredményeit az alábbi linkeken olvashatod.) Most a fenti szervezetek újabb kutatási programot indítottak el, amely a beharagozó szerint „rendkívüli szakmai kihívást és egyben fejlődési lehetőséget kínál” mindenkinek, aki részt vesz benne.

„A jógázás hasznosságát 65%-nál magasabbra értékelték mind jóga ászanák,
légző gyakorlatok és relaxáció gyakorlása szempontjából. Az önértékelés alapján a jógázók több
mint 38%-a jobb fizikai és lelki állapotba került a gyakorlási időszak végére. A gyakorlók 83,5
százalékának bevallása szerint a meglévő betegségeinek tünete csökkent és 27 százalékban a
betegségek tünete megszűnt. A gyakorlási időszak alatt a jógázók 93,8 %-ánál nem alakult ki
életében újabb probléma.”
(Részlet a kutatási jelentésből)

Az újabb kutatás során a jóga rendszeres gyakorlásának élettani és pszichológiai hatásait fogják felmérni, jól felkészült, vállalkozó kedvű oktatók segítségével. A program szakmai kidolgozója és vezetője ismét a Magyar Jóga Társaság.

Felhívásuk szerint a kutatásban résztvevőknek „lehetőséget kívánnak adni arra, hogy az oktatók munkájával, a gyakorlók ereményeinek feldolgozásával mindenki hozzájáruljon a jóga teljesebb körű elfogadásához”. Az idei felmérésben kontrollcsoportos vizsgálatot terveznek, amelybe 300 jógagyakorlót és 150 – 200 főnyi kontrollszemélyt terveznek bevonni.

A program elvárása az oktatók felé, hogy képesek legyenek motiválni a gyakorlókat a rendszeres otthoni gyakorlásra 20 héten keresztül, személyreszabott gyakorlatsor összállításával. A kutatás során a gyakorlók élettani paramétereit veszik fel, illetve pszichológiai teszteket töltetnek ki velük a 20 hetes gyakorlás megkezdésekor és a végén.

Selmeci József Csongor, a Magyar Jóga Társaság elnöke és egyben a kutatás vezetője azzal zárja a felhívását: ha valaki szeretne csatlakozni a programhoz és érdeklik a részletek, akkor várják szeretettel az MJSZE közgyűlésén.

Csák Gergely

Ez is érdekelhet...

Jóga kutatás: most te is részt vehetsz benne!

| Csák Gergely
0