Jóga idézetek és vélemények szaktekintélyektől

Minden döntésben vagy  értékrendszer kialakításában nagy befolyással van ránk a környezet véleménye. Idáig sima ügy. No de mi alapján szelektáljunk és építkezzünk a sokszor egymásnak ellentmondó vélemények közül? Egyszerű. Mindig az adott terület szaktekintélyeinek véleménye a meghatározó. A jóga világában ezért jóga szaktekintélyek véleményére vagyunk kíváncsiak. Ezért kerültek itt most egy csokorba ezek a hasznos és tanulságos jóga idézetek és vélemények valódi szaktekintélyek ajkaiból.

Jóga idézetek és véleménynek szaktekintélyektől és guruktól

Az élet iránymutató döntéseiben nagy hatással vannak ránk a különböző vélemények. Gondolatébresztő jóga idézetek és vélemények a jóga szaktekintélyeitől

A jóga kifejezés tradicionális jelentése

A jóga írott történelme először a Védák részét képező Rigvédában (kb. i.e. 1500) jelenik meg, mely az indoeurópai nyelvcsalád legrégibb szövege. A szanszkrit szótő jelentése: csatlakozni. Ezt az összeköttetést a téma mélységének megértésétől függően többféleképpen is lehet értelmezni. Van, aki csak a felszínen, a különféle izmok és csontok helyes tornásztatását érti ezalatt, vagyis a testi egészség érdekében végzi. Kezdetnek nagyon jó. Ha mélyebbre szeretnél hatolni a jóga világában, akkor segítségül néhány híres jóga idézetet nyújtunk át.

Jóga idézetek és vélemények

“A jóga útja elvezet az igaz szeretethez. A jóga a Legfelsőbbel való összekapcsolódást jelent. Pénz, hatalom és nemi öröm által nem lehet a Legfelsőbbhez kapcsolódni. Az őszinte viszonyban szívvel és lélekkel közeledsz valaki felé.”

– Paramadvaiti Swami, a Vrinda misszió és az Inbound Jóga alapítója, bhakti jóga guru

“Ha kíváncsi vagy arra, hogy ki vagy, a jóga a tökéletes alkalom, hogy megtudd.”

– Jason Crandell jógaoktató és számos jógaújság elindítója.

“A jóga gyakorlása elvezet minket, hogy szemtől szembe kerüljünk saját létünk rendkívüli összetettségével.”

– Sri Aurobindo, szabadságharcos, filozófus, jógi, guru és költő.

“A jóga a belső éneddel való összeköttetés tudománya.” 

– Dr. Girish Nath Jha, a számítógépes nyelvészet professzora és a szanszkrit tanulmányok docense a Jawaharlal Nehru Egyetemen.

“A jóga megadta nekem azt a lehetőséget, hogy mélyen magamba nézve meglássam: a materiális formán túl tiszta lélek vagyok.”

– Noelle Beaugureau, jógaoktató.

“(Dróna) A misztikus transz állapotába került, majd elméjét a jóga céljára összpontosítva, kilépett a testéből, s a magasabb szférákba emelkedett.”

– Mahábhárata 26. fejezet

“Aki nagy hittel mindig Bennem lakozik, s Engem imád transzcendentális szerető szolgálatában, az a legmeghittebben egyesül Velem a jógában, s az összes jógi közül ő a legkiválóbb.”

– Bhagavad-gítá. 6.47.

“Nem végzed a jógát. A jóga a valós helyzeted. Amit elérhetsz a jógagyakorlatokkal az, hogy talán feltárják, hol állsz ellen a természetes állapotodnak.
Aki erkölcsi okok miatt vegetáriánus, az az állatok iránti könyörület, más emberek és a bolygó érdekében csak növényi alapú élelmiszereket fogyaszt.”

– Sharon Gannon, jógatanár, zenész és író, az állatok jogainak szószólója.

“Szerintem az egész meditációval és jógával kapcsolatos dolog önmagunk magasabb szintű részéhez való csatlakozásról szól, ekkor látjuk, hogy minden élő valamilyen módon összetartozik.”

– Gillian Anderson, Emmy- és Golden Globe-díjas amerikai színésznő,

“Megtanulni meditálni a legnagyobb ajándék, amit adhatsz magadnak ebben az életben.”

– Szögjal Rinpocse, tibeti buddhista tanító és író.

“A jóga egy ősi, de tökéletes tudomány, mely az emberiség evolúciójával foglalkozik. Ez a fejlődés magába foglalja az ember lény minden aspektusát, a testi egészségtől az önmegvalósításig. A jóga egyesülést jelent – a test és a tudat, a tudat és a lélek összekapcsolódását. A mindennapi élet kiegyensúlyozottságát fejleszti, és megadja a cselekvés képességét.”

– B.K.S. Iyengar

“Ha már Isten ezt a testet oly csodálatosan és mesterien megalkotta, illik, hogy mi a jóga kiváló, művészi tudománya által jó egészségben és harmóniában tartsuk.”

– Geeta Iyengar, B.K.S. Iyengar lánya

“Patanjali egyik szútrája arra ösztönzi az embereket, hogy átadják magukat az abszolútnak, a magasabb tudatosságnak.”

– Ram Nath Jha, jóga tudós, egyetemi professzor Új-Delhiben.

“A jóga sikere nem a testtartások végzésének képességében rejlik, hanem abban, miként változik pozitívan életünk és minden kapcsolatunk.”

– Desikachar, Krishnamacharya fia.

“Önmagunk értelme nem található meg Istentől és másoktól való különállásban, hanem a jóga, az összekapcsolódás szüntelen gyakorlásával; nem a vászon hátoldalán, hanem azon, amelyikre a kép van festve.”

– Rabindranath Tagore, Nobel-díjas író, költő.

“A jóga India ősi hagyományának felbecsülhetetlen ajándéka. Létrehozza a test és a lélek, a gondolat és a cselekvés, a visszafogottság és a beteljesedés egységét; az ember és a természet, a holisztikus egészség és a jó közérzet harmóniáját. Ez nem csupán gyakorlat, hanem az összhang felfedezése önmagaddal, a világgal és a természettel.”

– Narendra Modi, India miniszterelnöke, a jóga világnapja szellemi atyja

Az általad olvasott cikk olvasói a következő jóga témájú írásokat is hasznosnak találták

Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

Jóga idézetek és vélemények szaktekintélyektől

| Jógamájá Dévi Dászi
0