Jóga és szülés

A magyar nők 99 százaléka még mindig nem választhatja meg, hogy milyen helyzetben szül. Amint a kórházba ér, a személyzet átveszi a vezetést és ő, különösen, ha első gyermekét szüli önkéntelenül is átadja magát a kórházi személyzet hatalmának. Mert hiszen a szülő nő a legvédtelenebb és legkiszolgáltatottabb helyzetben van ekkor, és ugyan mindenki a környezetében jót akar neki, mégis úgy irányítják a dolgokat, hogy nekik legyen kényelmes.

A háton, felhúzott lábakkal történő szülés jó betekintést nyújt a szülőcsatornába, az orvosnak, szülőnőnek nem kell lehajolni és ha vágni kell, minden kéznél van. Persze, ennek megfelelően a beavatkozások száma is nő. Könnyebb igy vákumozni, fogózni is.

Csakhogy ez a helyzet teljesen figyelmen kívül hagyja azt az anatómiai előnyt, amivel csak a nők vannak megáldva. A nők farokcsontja ugyanis nincs összeforrva az utolsó csigolyával, hanem ín köti oda. Ez az in és izom, szülés közben, ha a farkcsont szabadon van, megnyilik. Biztos mindenki látott már kutyákat székelni. A kutya felemeli a farkát. Ugyanez történik a nő farkcsontjával amikor szül, ha négykézlábon van, vagy guggol, vagy áll. Viszont ha ezen a farkcsonton egész súlyával fekszik, ez a reflex nem képes működni és a baba fejének kevesebb hely marad.

A másik fontos erő, amit a háton fekve szülés kizár a gravitáció. Ha egy nőt engednek mozogni szülése közben, a kitolás időszakában, amikor az adrenalin beindul testében ő ösztönösen függőleges helyzetet fog keresni, felguggol, vagy felegyenesedik, feltérdel, vagy feláll. Azok a nők, akik vajúdásuk és kitolásuk közben függőleges helyzetet vesznek fel, átlagosan 30 százalékkal megrövidítik szülésük időrtartamát. Ez anyának, babának éppoly fontos.

A jógaoktatóknak az lenne igazán a feladata, hogy a nőknek hatalmat adjanak. Hiszen a szülés és gyermeke születése az ő szerepe, hát dönthessen is, hogy hogyan használja testét ebben az óriási, csodálatos természet adta feladatában. A nők ősidők óta tudják, hogy hogyan kell szülni. Amire igazán szükségük van, az a biztonság megteremtése és a támogatás, az intim szféra. Mert a szülés szexuális folyamat, ha valaki el tud jutni oda, hogy szülése közben ugyanolyan boldog legyen, mint amikor megfogant benne a gyermek, akkor az a gyermek is boldog emberként fog megszületni és élni. És persze itt az apákat is edzeni kell. Nem csak fizikailag fogja megterhelni őket a szülés, hiszen ha a szülőnő úgy kívánja, segithetnek a vajúdó és szülő pozíciókban, de az ő feladatuk lenne az, hogy biztosítsák a terepet, az intim szférát. Valóságos őrző védő szerep ez, mert szülés közben a nő nem tud dönteni, neki az a feladata, hogy átadja magát a születés erejének. Ha a pár szülés előtt mindent jól megbeszélt és tudják mit akarnak, akkor az apa feladata lenne az, hogy a szülési terv kivitelezését biztosítsa.

Hogyan segíthet ebben a jóga? A jóga segít abban, hogy testünkre érezzünk és ezen keresztül meghalljuk a baba üzenetét. A jóga támogatja a befelé hallgatózás folyamatát, ami a várandósság természetes velejárója, felébreszti az ősi erőkben vetett bizalmat. Ugyanakkor megnöveli az önmagunkba és a felettünk álló szellemi erőkbe vetett bizalmat is. A jóga oktató szerepe itt az, hogy ezt a folyamatot, ezt a növekedést mint egy kertész a kertben, a tanitványai lelkében segitse.

http://www.jottodrevarva.hu/

 

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Jóga és szülés

| Jóga Magazin
0