A jóga és a meditáció jelentősen csökkentheti az egészségügyi költségeket

 

Egy friss Harvard tanulmány megállapítja, hogy a jóga és a meditáció 43%-kal csökkentheti az egészségügyi költségeket. Mivel a jóga jelentősen enyhíti a stressz és a szorongás intenzitását, egyidejűleg szabályozza a pulzusszámot, ami pedig a vérnyomást befolyásolja. Kiderült, hogy a jógázók vagy akik meditációs imákra is időt szánnak, lényegesen alacsonyabb kiadásokról számoltak be, mint amennyit a nem jógázók költöttek az egészségügyi szolgáltatásokra. Arra a következtetésre jutottak, hogy napi szinten végzett jóga és/vagy meditáció távol tarthatja az orvost.

A jóga és a meditáció csökkenti az egészségügyi költségeket

A jóga és a meditáció csökkenti az egészségügyi ellátásra szánt költségeket

Hogyan takarít meg pénzt a jóga?

A kutatók szerint a jóga gyakorlatok, a meditáció és a mantra csaknem 50 százalékkal segíthet megfékezni az általános egészségügyi kiadásokat. Ezek a programok a korlátozott egészségügyi források ellenére elősegítik a jó közérzetet, potenciálisan tehermentesítik az egészségügyi szolgáltatási rendszereket, mert minimális költséget igényelnek és teljesen veszélytelenek. A tanulmány azt is megállapította, hogy a szakemberek elsősorban neurológiai, szív- és érrendszeri, mozgásszervi, valamint gyomor-bélrendszeri betegségeket vizsgáltak.

A stressz és a feszültség felel a legtöbb betegség kialakulásában

Stresszel kapcsolatos egészségügyi problémák felelősek az orvosi segítséget igénylő betegségek akár 80%-áért. Az Egyesült Államokban ez a harmadik legmagasabb összeg az egészségügyi kiadásokban, csak a szívbetegségek kezelésére és a rák gyógyítására fordított költségek előzik meg, de ezeket a betegségeket is befolyásolja a stressz. Ugyanakkor csupán az orvosok 3%-a beszél a betegeknek arról, hogy az elmét-testet szabályozó jóga gyakorlatokkal csökkenthetik a stresszt, a depressziót és a szorongást. A jóga és a meditációs terápiák költséghatékonysága egészen mostanáig nem volt bizonyított. A jóga és a meditáció a stresszkezelés és feszültségoldás jelentős eredményeket ér el.

A jóga gazdaságosabbá teheti az egészségügyi ellátást és a egészségügyi biztosítást is

A kutatóknak számtalan tény állt a rendelkezésére, hiszen a jóga és a meditációs programok egyre szélesebb körben elterjedtek az elmúlt évtizedekben. Miután az egészségügyi szolgáltatások felhasználóinak több ezer adatát hasonlítottak össze, a következő lépés ezeknek a megállapításoknak a közismertté tétele. Nemcsak az egészségügy, hanem például a biztosítási cégek részéről is nagy érdeklődésre számítanak. A Harvard Business Review azt javasolja, hogy az egészségügyi biztosítók kiterjedt megelőzés-orientált terápiákat is biztosítsanak ügyfeleiknek, ráadásul ezek mind alacsony költségűek és bizonyított tényeken alapulnak.

A jóga és a meditáció csökkenti az egészségügyi kiadásokat

Hosszú távú befektetés: A jóga és a meditáció csökkenti az egészségügyi kiadásokat

Konkrét számok a jóga és a meditáció pozitív egészségügyi hatásairól

A cikk ismerteti a legnagyobb amerikai egészségügyi biztosító, az Aetna dolgozóinak vizsgálati eredményeit, akik részt vettek a cég „jógás” programjában. 28%-kal csökkent a stressz, 20%-kal jobb alvásról számoltak be, és a jóga hatására 19%-kal kevesebb fájdalomérzetről, sőt növekedett a termelékenység is. A cég ingyenes jóga és meditációs programokat biztosított alkalmazottai számára. A vezetőség egy évvel később már több millió dolláros megtakarításról beszélhetett. Maga a vezérigazgató, Mark Bertolini is jógázik, s elmondta, hogy a hinduizmus tanulmányozása segítette vezetői munkáját. A jóga hatásai eszerint nem csak az egészségre, de a pénztárcára is kiterjednek.

A tanulmány elsődleges megállapítása, hogy ezek a programok, drasztikusan csökkentik az egészségügyi ellátás igénybevételét. Tehermentesítik az egészségügyi szolgáltatási rendszerek minimális költségvetését. Ha van egy működő eszköz, amit a klinikai orvostudomány is használhat, mert mellékhatások nélkül jelentős hasznot eredményez, miért ne használnánk a jövőben? – mondta dr. James E. Stahl, kutatóorvos, a dartmouthi általános belgyógyászati osztály vezetője.

 
Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

A jóga és a meditáció jelentősen csökkentheti az egészségügyi költségeket

| Jógamájá Dévi Dászi
1