Jóga: „az örök változás táncában”

A jóga végtelenül sokat adhat annak, aki eléggé nyitott és érdeklődő, hiszen az egyik legősibb önfejlesztő tudomány. A célja az ember visszasegítése az Egység közelébe. Persze mondhatja valaki, hogy szép és nemes a cél, de a hétköznapok sűrűjében ez a téma eléggé elvontnak vagy utópisztikusnak tűnik. Ott vannak pénzügyi, párkapcsolati vagy egészségi nehézségek. Előbb azokkal kell foglalkozni, s aztán jöhetnek az ilyen filozófiai kérdések. 

Az új jógairányzatok összekötik az ősi védikus, és a modern tudományt a tudatosság kérdésén, valamint az önfejlesztés felhasználásán keresztül. Megnézünk egy két gyakorlati példát a mélyebb megértés kedvéért, ami segíthet felismerni kinek, s miben lehet hasznos és érdekes a modern jógairányzatok. 

A jóga éppen arra ad lehetőséget, hogy életed aktuális kihívását kezeld egy teljesen más hozzáállással, és ily módon találj új megoldási lehetőségeket. Hozzásegít, hogy felismerd miképpen jelennek meg életed eseményei, tapasztalatai –minősítsd azokat áldásnak vagy átoknak – s mi a te szereped a „az örök változás táncában”. A fejlődő önismeret rávezet majd arra miképpen tudatosíthatod saját teremtő erődet, s miként érezd meg azt a finom áramlást, melynek révén magadhoz vonzol, vagy eltaszítasz dolgokat, eseményeket, embereket. 

Az egyik legnagyobb jógi, Sankara azt mondja: 

„Elrejtett kincset föllelni a “gyere elő” fölszólítással nem lehet. Ismernünk kell a helyet, ásnunk kell, köveket és földet kell eltávolítanunk, és csak azután birtokolhatjuk a kincset. És hasonló módon az Atman tiszta igazsága, amely a maya, és hatásai alá van temetve, csak meditáció, koncentráció és más szellemi gyakorlatok segítségével közelíthető meg…” 

A kincs meghatározása a Te feladatod. Az, amit el szeretnél érni, meg szeretnél valósítani. Az új jógairányzatok megmutatják neked, miként tudod vágyad elérését összeolvasztani azzal, amit a bölcs a „más szellemi gyakorlatoknak” nevezett, azaz a „Teremtő erőd” tudatos megtapasztalása spirituális-szellemi gyakorlattá válik. 

Természetesen ez azt jelenti, hogy maga a jóga gyakorlása nem korlátozódik arra a heti kétszer másfél órára, amikor a jóga iskolába ellátogatsz. Sokkal inkább beépül a mindennapjaidba, hiszen akkor is jógázol, amikor megfigyeled önmagad egy másik emberrel való kapcsolatban, egy probléma megoldásában, vagy a mindennapok egyszerű tevékenységeiben. 

Az élet egyik fontos törvénye hogy a Teljesség ott rejtőzik mindenben. Az, hogy ki mit fog fel belőle és mennyire képes azt a saját, és környezete számára hasznosítani, már egy másik kérdés. Nem lehet ez másként a jógával sem, mely messze több mint puszta eszköz, amivel kicsit ellazulhatunk, levezethetjük a stresszt, vagy hajlékonyabbá tehetjük testünket. Ezek az első – ám nagyon kellemes – lépések, de miért állnánk meg itt? Olyan ez, mint amikor megkapja valaki a legmodernebb telefont, ami szinte már egy mini laptopként is képes funkcionálni, de pusztán csak telefonálásra, maximum üzenet küldésre használja. A lehetőség ott van, kérdés mennyit hasznosítunk belőle. 

A „problémáknak” címkézett hétköznapi kihívásokhoz való új hozzáállás és az ebből születő saját felismerések fognak elvezetni a valódi Kincs megtalálásához – „az Atman tiszta igazsága”, Egység, Teljesség, sokféle néven nevezték már – , melynek a megtapasztalása sokkal gyakorlatiasabb, mint gondolnánk. A modern jógairányzatok ebben nyújthatnak egy kiváló lehetőséget a megtapasztalásra azzal, hogy felismered Lényed valódi mélységeit.

 

Ez is érdekelhet...

Jóga: „az örök változás táncában”

| Gyuró Éva
0