Jóga-amnesztia 2018

A jóga olyan dolog, amelyben a gyakorlás sohasem vész kárba! A Bhagavad Gítá is kijelenti: ‘ezen az úton nincs veszteség vagy fogyatkozás’. A fejlődés, illetve a jó karma amelyet felhalmozunk a gyakorlás által, akkor is velünk maradnak, ha ebben az életben nem sikerül elérni a végső fokozatot a fejlődésben, ekkor visszük magunkkal a felhalmozott tudást a következő életünkbe, ahol a jógi megmagyarázhatatlan módon ismét vonzódni kezd a jóga alapelveihez, és folytatja a gyakorlást.

 

De nem kell ahhoz levetni a fizikai testünket, hogy újjászülessünk. Egy új év is újjászületés lehet bizonyos szempontból. Minden egyes új nap is egyfajta újjászületés, és minden reggel ott van az esély, hogy fejlődjünk, hogy legyőzzük a belső ellenállásunkat, a lustaságot, és tegyünk a fejlődésünkért! Ahogy Paramahamsa Yogananda guruja fogalmaz: nem számít, mit követtél el korábban, minden megváltozik, ha hajlandó vagy MOST erőfeszítéseket tenni!

Hogy miért pont most írok ezekről a dolgokról? Az évek alatt megfigyeltem (saját magamon is), hogy az év-váltáskor egy új ‘kapu’ nyílik meg, amely minőségi változást, illetve energia-löketet tud adni a váltáshoz, változtatáshoz. Jó ilyenkor diétába, tisztítókúrába kezdeni, de nem hiányozhat valamilyen fajta testmozgás sem. Az ünnepek alatt általában mindenki kevésbé figyel oda az étkezésre, hajlamosak vagyunk egy kicsit ‘elengedni’ magunkat, ami rendben is van; mert mindennek megvan a maga ideje. A testmozgásban sem jeleskedünk az ünnepek alatt, sokszor idő sincs rá a nagy jövés-menésben, előkészületekben, vendégeskedés közepette.

detox

Amint azonban eljön a január, tudatosítsuk, hogy még több hónapnyi hideg és sötét vár ránk addig, amíg újra eljön a tavasz, és vele a jó idő. A nyomott hangulat legjobb hosszútávú ellenszere a rendszeres testmozgás, amely a hormontermelésre is bizonyitott hatással bír (lásd endorfin). A testmozgás mellett a másik pillére a kiegyensúlyozott belső világunknak a napi rendszeres meditáció lehet. Meditálni azonban nem könnyü csak úgy, egy gyakorlott vezető irányítása azonban sokat segíthet.

Számomra a ‘szent grál’ egyebek mellett az Ashtanga jóga gyakorlása, amely egyesíti magában a két aspektust: a fizikai mozgást, illetve az elmét elnyugtató meditációt is. Ha valaki a naponta történő jógagyakorlás mellett többre vágyik, emellett még nyugodtan sportolhat, edzhet, futhat stb., de ha nincs valakinek ennyi ideje/energiája, akkor már napi 15-20 perces rendszeres jógázás érezhető javulást hozhat a kedélyállapotában, illetve a testi jólétében!

Gondolkozzunk tehát el, és határozzuk el erősen, hogy az eljövő évben a lustálkodást hanyagoljuk, helyette pedig elköteleződünk a rendszeresség mellett, ami a gyakorlást illeti, illetve hogy belefogunk új dolgokba is, tanuljunk valamit, megőrizvén gyermeki énünket, és a boldogságra, tudatos életre való képességet! A jóga-amnesztia cím arra is utal, hogy ha nem gyakoroltál már egy ideje ezért vagy azért, az nem jelenti azt, hogy ne kezdhetnéd el újra! A jógaszőnyeged úgy vár, mint egy szerető szülő: nem számít hogy meddig hanyagoltad el, ugyanúgy fog örülni ha újra együtt lesztek, mintha csak egy nap telt volna el!

Egyik tanítóm tanácsával zárnám a bejegyzést: ahogy 2017 inkább az anyagi dolgokra való koncentrálás éve volt, 2018 a szellem éve lesz, ezt szem előtt tartva próbáljuk erőfeszítés-mentesen végrehajtani az átmenetet új minőségbe. BUÉK Mindenkinek!

ps. ha az alapoktól szeretnél elkezdeni/újrakezdeni jógázni, január 15-én indul ismét 4 alkalmas Alapozó Tanfolyam, ha pedig már gyakorolsz, de szeretnél komolyabban elköteleződni a fejlődés mellett, akkor a 2018. évi 200 órás Képzésünket bátran tudom ajánlani, amelynek Nyilt napja jan.27-én lesz, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várok!

Pórffy Csaba
Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Ez is érdekelhet...

Jóga-amnesztia 2018

| Pórffy Csaba
0