Jóga alapok: ez történik jógázás közben

 

Jóga alapok nélkül csak félig jóga. Ha a jóga alapjai kimaradnak a jóga gyakorlatok végzéséből, akkor ne csodálkozzunk, ha a kívánt eredmény elmarad. A jóga alapok lényege, hogy megfelelő hangulatban fogjunk hozzá a jóga gyakorlatok végzéséhez. Mondhatná valaki, hogy éppen azért jógázunk, hogy megfelelő hangulatba kerüljünk, akkor most hogyan lehetséges, hogy már eleve megfelelő hangulatban kezdjünk el jógázni? Ezek azok a jóga alapok, amiket most meg szeretnék osztani az olvasóval.

Jóga alapok között az első a megfelelő hangulat elérése

Szabó Szilvia Jógamájá a nandafalvi hindu templom szentélyparkjában

Jóga alapgyakorlat: ráhangolódás ima jógapóz segítségével

A jógázás ráhangolódással kezdődik. Alap jóga gyakorlat, amikor összeteszem a két tenyerem a szívem előtt. Az imádkozó is ezt teszi. A tudatosság központja a szív energiaközpont. A Védák tanítása szerint a lélek a szívben lakik, és ott található a Felsőlélek is. Amikor összetámasztom a két tenyerem, a hüvelykujjaim a szívközpontot érintik. Erre a nyomásra a szívközpont ellazul, és tudatosul bennem az alázat és tisztelet, megjelenik egy hódolatteljes érzés. Ez nem csak a hatha jóga gyakorlatok különlegessége. A tradicionális hagyományokban, legyen az klasszikus indiai tánc, harcművészet, bhakti jóga, imádság vagy csak belépünk egy templomba, vagy köszöntjük Mesterünket, társainkat, mindig egyfajta szertartásosság, tiszteletadás nyilvánul meg.

A hatha jóga gyakorlatok végzése eredendően testtel végzett istentisztelet

Az ima, vagy istentisztelet nem a szánkon keresztül, nem a szavakkal nyilvánul meg. A hatha jóga gyakorlatok végzése tulajdonképpen testtel végzett istentisztelet. A jógagyakorlás akkor éri el célját, ha közben megtapasztaljuk, és megértjük, hogy minden jógagyakorlat az általa kiváltott érzés és hozzáállás szimbóluma. Még a jóga gyakorlatok neve is jelentőségteljes. A mozdulatok szimbólumok. A karok emelése felajánlás az Isteninek, az előrehajlás az alázat és a szerénység gesztusa, a hátrahajlás töltekezés a fénnyel. Amikor mozdulatlanná válva kitartunk egy testhelyzetet, megőrizzük azt, amivel feltöltődtünk.

Jóga alapok között az elmélyülés is fontos szerepet tölt be

Jóga alapok között az elmélyülés is fontos szerepet tölt be. A jóga gyakorlatok valódi hatásukat megfelelő tudatállapotban érik el.

A jóga pózok helyes gyakorlása képes a jógagyakorlót felszabadítani

Az ászanákban benne van a teremtés, fenntartás és visszatérés ciklusa, erre emlékeztetnek minket, a születés, a halál, és a reinkarnáció ciklusára. A jógapóz hosszabb kitartása az élethossz szimbóluma. Ez a hatha jóga gyakorlatok titka. A jóga pózok önmagukban képesek felszabadítani. Ez a tudatosság – ha minden jógapózban benne van a szívből fakadó ima.

A jóga alapok lényege az átszellemültség

A jóga alapok és a gyakorlatok átszellemültségének megértéséhez egy indiai színész gondolataival zárom soraim. Egy híres indiai színművész Prithivírádzs egyszer az Úr Krisna szerepét játszotta, így fogalmazta meg sikerének titkát:
„A sikerem titka? Nem ismerek semmilyen titkot. De akkor, amikor az Úr Krisna szerepét játszottam, nem a színpadon voltam, hanem az ötezer évvel korábbi csatamezőn, és én voltam Krisna. Olyan volt, mintha Krisna szelleme elfoglalta volna a teljes személyiségemet és az elmémet, és rajtam keresztül beszélt volna. Életem legspirituálisabb, legmeditatívabb tapasztalata volt – miközben ott álltam és filmeztek. Nem is voltam tudatában a kameráknak. A filmre beszélni és Ardzsunát tanítani – egy kereső törekvése volt.”

Köszönöm, hogy elolvastad ezt az olyannyira fontos témát taglaló írást, melyben a jóga alapok lényegét szerettem volna világosabbá tenni. Enélkül hogyan is érthetnénk meg, hogy mi történik a jóga gyakorlatok végzése közben?

Egy kis hangulatkeltő jóga videó, mely az Inbound Jógaiskola egy korábbi jógatáborán készült.

 
 
Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

Jóga alapok: ez történik jógázás közben

| Jógamájá Dévi Dászi
0