Jóga alapok: ez történik jógázás közben

Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

 

Jóga alapok nélkül csak félig jóga. Ha a jóga alapjai kimaradnak a jóga gyakorlatok végzéséből, akkor ne csodálkozzunk, ha a kívánt eredmény elmarad. A jóga alapok lényege, hogy megfelelő hangulatban fogjunk hozzá a jóga gyakorlatok végzéséhez. Mondhatná valaki, hogy éppen azért jógázunk, hogy megfelelő hangulatba kerüljünk, akkor most hogyan lehetséges, hogy már eleve megfelelő hangulatban kezdjünk el jógázni? Ezek azok a jóga alapok, amiket most meg szeretnék osztani az olvasóval.

Jóga alapok között az első a megfelelő hangulat elérése

Szabó Szilvia Jógamájá a nandafalvi hindu templom szentélyparkjában

Jóga alapgyakorlat: ráhangolódás ima jógapóz segítségével

A jógázás ráhangolódással kezdődik. Alap jóga gyakorlat, amikor összeteszem a két tenyerem a szívem előtt. Az imádkozó is ezt teszi. A tudatosság központja a szív energiaközpont. A Védák tanítása szerint a lélek a szívben lakik, és ott található a Felsőlélek is. Amikor összetámasztom a két tenyerem, a hüvelykujjaim a szívközpontot érintik. Erre a nyomásra a szívközpont ellazul, és tudatosul bennem az alázat és tisztelet, megjelenik egy hódolatteljes érzés. Ez nem csak a hatha jóga gyakorlatok különlegessége. A tradicionális hagyományokban, legyen az klasszikus indiai tánc, harcművészet, bhakti jóga, imádság vagy csak belépünk egy templomba, vagy köszöntjük Mesterünket, társainkat, mindig egyfajta szertartásosság, tiszteletadás nyilvánul meg.

A hatha jóga gyakorlatok végzése eredendően testtel végzett istentisztelet

Az ima, vagy istentisztelet nem a szánkon keresztül, nem a szavakkal nyilvánul meg. A hatha jóga gyakorlatok végzése tulajdonképpen testtel végzett istentisztelet. A jógagyakorlás akkor éri el célját, ha közben megtapasztaljuk, és megértjük, hogy minden jógagyakorlat az általa kiváltott érzés és hozzáállás szimbóluma. Még a jóga gyakorlatok neve is jelentőségteljes. A mozdulatok szimbólumok. A karok emelése felajánlás az Isteninek, az előrehajlás az alázat és a szerénység gesztusa, a hátrahajlás töltekezés a fénnyel. Amikor mozdulatlanná válva kitartunk egy testhelyzetet, megőrizzük azt, amivel feltöltődtünk.

Jóga alapok között az elmélyülés is fontos szerepet tölt be

Jóga alapok között az elmélyülés is fontos szerepet tölt be. A jóga gyakorlatok valódi hatásukat megfelelő tudatállapotban érik el.

A jóga pózok helyes gyakorlása képes a jógagyakorlót felszabadítani

Az ászanákban benne van a teremtés, fenntartás és visszatérés ciklusa, erre emlékeztetnek minket, a születés, a halál, és a reinkarnáció ciklusára. A jógapóz hosszabb kitartása az élethossz szimbóluma. Ez a hatha jóga gyakorlatok titka. A jóga pózok önmagukban képesek felszabadítani. Ez a tudatosság – ha minden jógapózban benne van a szívből fakadó ima.

A jóga alapok lényege az átszellemültség

A jóga alapok és a gyakorlatok átszellemültségének megértéséhez egy indiai színész gondolataival zárom soraim. Egy híres indiai színművész Prithivírádzs egyszer az Úr Krisna szerepét játszotta, így fogalmazta meg sikerének titkát:
„A sikerem titka? Nem ismerek semmilyen titkot. De akkor, amikor az Úr Krisna szerepét játszottam, nem a színpadon voltam, hanem az ötezer évvel korábbi csatamezőn, és én voltam Krisna. Olyan volt, mintha Krisna szelleme elfoglalta volna a teljes személyiségemet és az elmémet, és rajtam keresztül beszélt volna. Életem legspirituálisabb, legmeditatívabb tapasztalata volt – miközben ott álltam és filmeztek. Nem is voltam tudatában a kameráknak. A filmre beszélni és Ardzsunát tanítani – egy kereső törekvése volt.”

Köszönöm, hogy elolvastad ezt az olyannyira fontos témát taglaló írást, melyben a jóga alapok lényegét szerettem volna világosabbá tenni. Enélkül hogyan is érthetnénk meg, hogy mi történik a jóga gyakorlatok végzése közben?

Egy kis hangulatkeltő jóga videó, mely az Inbound Jógaiskola egy korábbi jógatáborán készült.

 
 

Ez is érdekelhet...

Jóga alapok: ez történik jógázás közben

| Jógamájá Dévi Dászi
0