Interjú Illés Flórával: Befelé hallgatok

Érzékeny lány. Figyeli a gyerekek és az anyukák rezdüléseit. Lecsendesít, megnyugtat és felemel. Illés Flóra az AUM Jógaközpont Yin-jóga és kismama-jóga oktatója.

 

Mikor és hogyan kezdtél el jógával foglalkozni?

2004 novemberében voltam az első jógaórámon a Szújra Jógaiskolában, Örlős Erikánál. Szerelem volt első látásra. Nem sokkal utána Amszterdamba költöztem, ahol otthont leltem egy belvárosi jógaiskolában, visszatérő gyakorló lettem ott. Gyökeresen átalakult az életem a gyakorlással.

 

flora yin

 

Mit – milyen jógát, milyen sűrűn, hol, mikor – gyakorolsz általában?

Nyolc évig az ashtanga jóga rendszerében gyakoroltam. Nagyon sokat köszönhetek ennek az időnek, és az ashtanga tanításának. Kitartást, elhivatottságot, motivációt tanultam, rugalmasságot, erőt nyertem, és még valamit, ami szavakkal nehezen körülírható. Naponta gyakoroltam otthon, ébredés után, és heti egy alkalommal elmentem különböző jógaiskolákba, épp ahol éltem. Esténként yin jógával csendesedtem el és készültem fel egy nyugodt éjszakára.

Majd a gyakorlásom elkezdett átalakulni, több kreativitás és lágyság került a mindennapi programomba, és reggel a matracon elkezdtem a belső hangomat követve gyakorolni. Minden nap mást kívánt a testem és a lelkem. Sok elemet őriztem az ashtangából, és mellette olyan tanítók inspiráltak, mint Vanda Scaravelli, Angela Farmer, Paddy McGrath és Uma Dinsmore-Tuli, akik a klasszikus jóga hagyományait egy nőiesebb, számomra bensőségesebb nézőpontból közelítették meg.

Várandósságom alatt kismamajógát gyakoroltam, amiről sokat tanultam Gáborjáni Rékától, és a Birthlight oktatóképzésről. Szülésem után pedig, amennyire a pici érkezésével járó megváltozott körülmények engedték, a posztnatális jóga tanításait igyekeztem átültetni a gyakorlatba, illetve baba-mama jógáztunk. Számomra ez a lenyűgöző a jógában, hogy minden életszakaszra és testtípusra kínál valamit. Az életemet végigkíséri a jóga, és támaszt ad a különböző állomásokon, amikre érek az életutamon.

 

Miért határoztad el azt, hogy jógát szeretnél tanítani?

Tudtam, éreztem, hogy ezt szeretném csinálni. Évekig volt bennem egy belső hívás, egyfajta erős késztetés, hogy tanítsak, mielőtt az első oktatóképzésemen részt vettem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Miért pont ezt a fajta jógát szereted gyakorolni? Vagy tanítani?

A legtöbbet yin jógát tanítok, azért, mert azt tapasztaltam, erre van a legnagyobb igény a környezetemben. Lelassulást, megnyugvást, elmélyülést hoz, mikor gyakorlom, és ugyanezt érzik a tanítványok is. Illetve sok kezdő is eljut hozzám, hisz a yin jóga az egyik legjobb kezdet a jóga gyakorlásában, mert elegendő időt az ad arra, hogy megismerjük a testünket. Nagyon tiszta a tanítása, és szerves része a buddhista meditáció szemlélete, amit évek óta gyakorlok.

Kismamajógát és posztnatális jógát azért szeretek tanítani, mert sok saját tapasztalatot szereztem, míg végigjógáztam a várandósságomat és szülésemet, illetve megtapasztaltam a szülés utáni hónapok kihívásait. Ezeket a tapasztalatokat örömmel osztom meg a hozzám forduló nőkkel, és bátorítom őket, hogy merjenek saját hangjukra hallgatni és kilépni a megszokott gyermekvárási protokoll kereteiből.

 

Mondj három olyan dolgot, ami a te órádra jellemző!

Csendes, lassú, elmélyült.

 

Mondj három dolgot, amit minden reggel/este megteszel!

Teázok. Befelé hallgatok. Megölelem a gyerekem.

 

Jelenleg mit tartasz fontosnak a tanításban, és mit a saját gyakorlásodban?

A tanítás során egyre nagyobb hangsúlyt fektetek a jóga nidrára, mert az utóbbi időben azt érzem, a relaxációban rejlik az átalakulás kulcsa. A saját gyakorlásom is a relaxációra koncentrál, illetve a gyors, de hatékony átmozgató gyakorlatokra.

 

A jóga mellett bizonyára sok minden kitölti az idődet. Mivel foglalkozol? Mit csinálsz a szabadidődben? Mesélj egy kicsit magadról!

A jóga mellett az utóbbi évben a kislányom tölti ki minden időmet. Homokozok, énekelek, bújócskázok, és csodálom egy kicsi élet napról-napra történő nyílását.

Fontos szerepe van az életemben a természetnek, az erdőnek, a kertnek, a népmeséknek, és a zenének.

 

Mik a terveid a jövőben a jógával kapcsolatban?

Hosszabb szünet után most térek vissza a tanításhoz. A rendszeres heti yin jóga órák mellett később workshopokat, tanfolyamokat is szeretnék tartani, hogy a tanítványaimnak elég tudása legyen a rendszeres otthoni gyakorláshoz. Emellett várandós nőkkel fogok foglalkozni, akiket a szülésen túl is támogatni szeretnék. A baba-mama jóga gyakorlatain túlmutatva olyan személyre szabott, rövid gyakorlatokkal szeretném ellátni az anyákat, amivel önmagukra tudnak figyelni a szülés utáni hónapokban, és amivel harmonikusan támogathatják a testüket és lelküket a gyógyulás folyamatában. Nagyon fontosnak tartom, hogy az anyák ne feledkezzenek meg magukról egy olyan időben, ami a legnagyobb átalakulást jelenti egy nő életében. Ebben szeretnék támaszt nyújtani a jóga specifikusan erre a célra kialakított eszköztárával.

Flóra Yin Jóga óráira itt tudsz bejelentkezni: 

http://pest.aumjoga.hu/oratipusok/yin-joga/

Ábrahám Kata

Ez is érdekelhet...

Interjú Illés Flórával: Befelé hallgatok

| Ábrahám Kata
0