Interjú Dr. Indu Arora-val

AUM: Miért kezdtél el jógázni ? Ki volt az első mestered / tanárod?

Dr. Indu Arora: A belső békét kerestem. Annak ellenére, hogy speciális területen dolgoztam (mentálisan és fizikálisan hátrányos helyzetűek oktatásában) és szép eredményeket értem el itt; valami hiányzott. Emellett egy szoftver-programozáshoz kötődő állásom is volt… de hiányzott az esszencia. Emlékszem, hogy Édesapámnak gyermekkoromban gyakran mondogattam, hogy segíteni és szolgálni akarom az embereket. Ő pedig csak mosolyogva ennyit mondta: „Rendben Teréz Anyám, Florence Nightingale-em!” Amit MOST keresek az a valódi Self -fel való folyamatos kapcsolat megtartása.  

Első tanárom… hmm… azt mondanám, hogy a szüleim voltak. Persze az is igaz, hogy ha bármikor, bárhol készen álltam arra, hogy tanuljak, a tanár megjelent. Nagyon hálás vagyok, hiszen ez a lista szinte kimeríthetetlen. Az első Jóga tanárom Mrs Shashi Khosla, kríya jógini volt.

AUM: Mi volt a legnagyobb kihívás a gyakorlásodban?  

Dr. Indu Arora: Az Egómmal, a kiemelkedés, a kitűnni vágyással való megküzdés. Megértettem, hogy a Jóga nem arról, szól, hogy VALAKI legyek, hogy mindenki tudja, hogy ÉN ki vagyok… sokkal alázatosabb, hiszen arra tanít, hogyan legyek egységben, hogyan legyek egy a Self-fel.

AUM: Miért szeretsz tanítani? Miért lettél jógatanár?  

Dr. Indu Arora: Egyszerűen szeretem másokkal megosztani mindazt, amit tudok… legyen szó ászanáról, pránajámáról, mudráról, meditációról, mantráról, bandhákról…bármiről… de az igazság az, hogy legközelebb a Meditációval kapcsolatos dolgok állnak a szívemhez. A második részre utalva… ez egy nagyon jó kérdés! Miután 6 hónapot az első Jóga Gurummal töltöttem, a Guru Dakshinám (Mesternek felajánlott spirituális honorárium) részeként Ő megkért, hogy hazatérésem után azonnal, de legalább 2 napon belül, nyissam meg a saját Jóga központomat. Sosem gondoltam, hogy erre én kész vagyok… mármint, ki gondolná? Mindössze 6 hónap intenzív tanulás után…? De a Guru Dakshina részeként nem tehettem mást, megígértem neki, és meg is nyitottam a központot. Ettől a ponttól, 1999-től indult el az utam és még mindig tart! Bár az az igazság, hogy én soha nem mondanám magamról, hogy tanár vagyok, de ahhoz, hogy terjedjen a tudás, muszáj olyan szavakat használnunk, hogy Tanár, Mester, Guru. Valójában szívem mélyén tanítvány vagyok, örök tanítvány. Semmi vágyakozás sincs bennem arra, hogy MESTER vagy TANÁR legyek!

[sam id=”5″ codes=”true”]

AUM: Hogyan tudnád megfogalmazni azt, amit számodra a Jóga célja jelent?   

Dr. Indu Arora: A Jóga célja, hogy mindent annak természetes, egység állapotába juttasson, a korlátokkal való határok feloldásába. Először kívülről majd belül. Hogy EGGYÉ, hogy semmivé váljunk.  

AUM: Mennyiben lehet ez cél egy átlagos, napi 8 órában dolgozó ember számára?  

Dr. Indu Arora: A Self-re való figyelés, az elme lecsendesítése, még ha ez naponta párszor percekre is tud megtörténni és valódi kapcsolatba kerülni önmagunkkal… Ez létezésünk természetes állapota, a feloldódás, eggyé válás. Megadva magadnak azt a pár perc csöndet, ez a veled született vágy egyre erősebbé válik egészen addig a pontig, míg egy napon már más nem is fog számítani, mint hogy elérd az állapotot, a teljesség állapotát.  

AUM: Milyen hangsúlya van az ászanáknak a tanításodban?

Dr. Indu Arora: Csak annyi, amennyi az eddigi tudásom alapján feltétlenül szükséges: a fizikai test erősebbé, rugalmasabbá tétele, a 9 fő szervrendszer összehangolt működésének elérése és támogatása, a doshák arányának optimalizálása. Mindezeknek egyetlen célja van, hogy a testet felkészítsük a meditációra, hogy ne addig üljünk meditációban, amíg a test engedi, hanem amíg mi szeretnénk.   

AUM: Nyitott rendszerű órákon bizonyos irányzatok nem javasolják a pránajáma oktatását. Mit gondolsz erről, illetve melyek azok a technikák, melyeket nem rendszeres gyakorlók is biztonsággal végezhetnek?

Dr. Indu Arora: Tudod, hogy még a beszéd is megtöri a légzés áramlását, ezzel egy nagyon helytelen pránajámát létrehozva? Ezért is helyeződik olyan nagy hangsúly nem csak arra amit, hanem ahogy beszélünk. A Mantrák szerepe is rendkívül fontos ebben. Az egyszerű pránajámák, mint például a Nadi Shodhan, Bhramri, Ujjayi, Shitali tanítása már kezdők számára is rendkívül eredményes. Az azonban fontos, hogy az oktató pontos és részletes instrukciókat adjon, beszéljen a hatásokról, az ellenjavallatokról és a variációkról is! Gyakorlóként pedig mindenképp lényeges hogy figyeljünk saját testünk jelzéseire, és mindent tudatosan gyakoroljunk. Ha a test és/vagy a légzés kellemetlen jelzéseket ad, akkor változtatni kell a gyakorláson!

AUM: Milyen tanácsot adnál a gyakorlóknak?  

Dr. Indu Arora:  Járj nyitott elmével! A Jóga az ’Ezt tedd! Ezt ne tedd!’ határain, a tradíciók, vallások határain túlra mutat. Egy út, melyen megtapasztalható az univerzális igazság… Ne korlátozd hát magad, hanem légy szabad! Mindig tartsd meg a kezdő nyitottságát és mindig légy tudatos… Légy mindig hű magadhoz és gyakorlásodhoz!

AUM: Mit gondolsz, mi az, ami megkülönbözteti a Hatha-jógát más, például különböző fitness gyakorlatoktól?  

Dr. Indu Arora:  Fitness közben ’work out’-ot végzünk, míg Hatha-jóga során ’work-in’-t (Magyarra lefordíthatatlan angol szójáték. Jelentése: work-out jelenti az edzést és szó szerint kifelé dolgozás. work-in pedig a befelé dolgozást jelenti.) Szerintem egyszerűen nem lehet a kettőt összehasonlítani…hogyan is lehetne? Hadd éljek egy hasonlattal: Ha a Fitness gyakorlatok jelölik a lámpát, a Hatha-jóga maga a Nap! A Fitness gyakorlatok a mozgás szervére, az izmokra, csontokra, stb. hatnak…a Hatha-jóga az egész Self-re! A Fitness a Hatha-jóga mellékhatása, az első lépés a Hatha-jógához. De a Fitness meg is áll itt… Az első lépése egyben az utolsó is, nincs benne fejlődési lehetőség, míg a Hatha-jóga határtalan!

AUM: A Jóga hagyományának felhígulása szerinted valós veszély?

Dr. Indu Arora:  NEM. Az igazság, szeretet és megvilágosodás tradíciója soha sem fog felhígulni. Különböző köntösökbe bele lehet bújtatni, de a valódi Jóga soha nem változik. Ettől én egyáltalán nem tartok. Az idő maga mutatta meg, hogy az igazság állandó, örökkévaló és megváltoztathatatlan. Emberek, stílusok, tanárok, tradíciók jönnek- mennek, de ami soha nem vesztette el lényegét, esszenciáját az a JÓGA… Így, tisztán. Mindenféle előtag vagy rag, toldalék nélkül. A jóga egyetlen területe sem tartozik egy tradícióhoz, stílushoz, Guruhoz vagy országhoz… Határokat nem ismer, csak létezik és létezni fog!

 [sam id=”5″ codes=”true”]

AUM: Milyen tulajdonságok kellenek ahhoz, hogy valaki jó oktató legyen?

Dr. Indu Arora:  Nyitottság az elmében és a szívben egyaránt. Ezek a legfontosabb követelmények.

AUM: Van a jógának olyan része, amit soha nem lehet megtanítani, átadni?

Dr. Indu Arora: Csak a technikát tudod megtanítani, de a Jóga a technikán túl van! Ez nem egy formula, nem egy képlet. Sokkal inkább tapasztaláson alapuló tudomány, és mint ilyen minden létező esetében más és más… meg kell találni saját egyedi formulánkat, és ezt csak gyakorláson, tiszta és nyitott gyakorláson keresztül érjük el.

AUM: Mi az, ami itt, a jóga területén tartott az évek során?

Dr. Indu Arora: Az a helyzet, hogy én csak ezt tudom csinálni, semmi mást. És nem is szeretnék mást csinálni. Megtaláltam az utam, és ha ezt egyszer megtalálod, akkor kész! Akkor már semmi mást nem kell tenned, mint haladni, járni azt az utat. Én is ezt teszem.  

AUM: Az életben mi számodra a legfontosabb dolog?

Dr. Indu Arora:  Megosztani mindazt, amit tudok, és megtanulni mindazt, amit még nem. Hari Om!

Kérdezz Indutól

 

Seszták Ágota
Latest posts by Seszták Ágota (see all)

Ez is érdekelhet...

Interjú Dr. Indu Arora-val

| Seszták Ágota
0