Hogyan válassz cipőt? néhány tanács a láb egészségének érdekében


Sajnos a lakosság jelentős része küzd ma lábproblémákkal. Jógaoktatóként naponta szembesülők vele, hogy a legtöbb embernek komoly láb deformitási problémái vannak és nagyon sokan küzdenek lábfájdalmakkal (sarokfájdalom, bütyök, égő talpi fájdalom, tyúkszem etc.) továbbá gyakori a talp boltozati eltérésből fakadó tartáshiba, hátfájdalom, derékfájás, fejfájás, nyaki panaszok, térd vagy éppen csípőfájdalmak. megfelelő lábbeli, cipő vásárlás, lábbeli választás, lúdtalp, talp fájdalom, harántboltozat süllyedés, sarokfájdalom

A lábunk a testünk talapzata és a teljes testsúlyunkat kell megfelelően alátámasztania. Továbbá segíti a testet a járásban, előre haladásban. A láb 26 csontból, 33 ízületből, 107 szalagból és megannyi izomból áll. A láb boltozatait az izmok megfelelő állapota hozza létre (hosszanti boltozat, harántboltozat). A megfelelő boltozatok segítenek abban, hogy a testünk statikailag megfelelő alapokon álljon és a terhelés egyenletesen legyen elosztva. Ha az alátámasztás megfelelő az segíti a helyes testtartást és az izmok, szalagok, ízületek terhelése optimális lesz, sehol nincs túlterhelés, feszültség. Amikor a talpboltozat nem megfelelő, az túlterheléshez, helytelen testtartáshoz, a gerinc egészégének romlásához, talp deformitásokhoz vezethet.

A talpboltozat elváltozásainak és láb problémák hátterében általában helytelen életmódunk és a divatos lábbelik állnak. A láb eredetileg egyenetlen talajon való járásra van kitalálva, sem a hosszan tartó ülés, sem a hosszan tartó állás nem tesz jót. A trendi cipők pedig, amennyiben nem felelnek meg a megfelelő lábbeli elvárásainak, akkor komoly kockázatokat jelentenek a láb problémák kialakulására. A magas sarkú cipők, szűkorrú cipők, lapos talpú cipők, túl kemény talpú cipők a lábat túlterhelik, deformitásokhoz, betegségekhez vezetnek.

Ha már valamilyen probléma kialakult a lábon, célszerű kivizsgáltatni és szükség esetén megfelelő cipőt, betétet használni. Amikor a talpboltozaton elváltozás van, az kockázatot jelent gerincünk egészségére, továbbá mivel a talpboltozati eltérés miatt nem megfelelően oszlik el a terhelés, azért ez komoly problémákat jelenthet akár a térd vagy csípő területén is. Az elváltozásokat célszerű megelőzni, illetve
időben kezelni – talpbetét beszerzésével kompenzálni. Így tehermentesíthetjük az ízületeket, szalagrendszert, gerincet. Megelőzhetjük a lábfájdalmat és láb deformitásokat.

A lábproblémák megelőzéséhez egyik nagyon lényeges dolog a rendszeres testmozgás.

Lábproblémák megelőzésének másik feltétele a megfelelő lábbeli. Mivel a láb nagyon nagy terhelésnek van kitéve egész nap, ezért meghatározó, hogy milyen lábbelit hordunk. 

Milyen a jó lábbeli? 
 • Segít a helyes testtartás kialakításában, kényelmes, nem nyomja, dörzsöli a lábunkat sehol.
 • A jó lábbeli talpa rugalmas, puha, mert a nagyon merev talp nehézséget okozhat a járásban.
 • A jó lábbeli természetes alapanyagból készül, hogy a test számára minél kedvezőbb legyen. Minden cipőnek van címkéje, mint az élelmiszereknek és a ruhaneműknek. Érdemes vásárlás előtt szemügyre venni a cipőhöz használt alapanyagokat. 
 • Amikor cipőt választasz figyelj rá, hogy megfelelően tág legyen, elférjen benne a lábad. Ehhez a lábunknak megfelelő szélesség, hosszméret és magasság figyelembe vétele is szükséges. 
 • A cipő kérge jó ha tartás biztosít a láb számára, jól rögzíti a sarkat. 
 • A cipő felsőrészének megfelelő tartást kell a láb elülső része számára biztosítani. 
 • A talp legyen csúszásmentes, mert ez biztosítja a stabil járást. 
 • Ha sok időt töltesz otthon és házimunka közben sokat állsz vagy sétálgatsz, mindenképpen olyan házicipőt, papucsot válassz, amely maximális kényelmet és alátámasztást biztosít a lábad számára. 
 • Ha van kialakult bütyköd vagy kalapácsujjad, annak célszerű olyan cipőt választani, amelynek a felső része is nagyon puha – így további nyomást nem gyakorol az érintett területre. 
 • Hölgyeknél a 2-4 cm-es sarok ami a nap során is használható, ennél magasabb sarkú cipők viselése hosszú távon komoly problémákhoz vezethet.
 • Mindig az alkalomhoz megfelelő cipőt viselj. Pl. egy körömcipő nem arra van kitalálva, hogy egész nap hord. Ha a munkádhoz fontos a csinos cipő, akkor amíg pl az íróasztalnál ülsz, addig válts kényelmes lábbelire vagy papucsra és a munkába is kényelmes cipőbe menj – a magassarkút csak annyi ideig viseld, amíg szükséges.
 • Lehetőleg délután indulj el cipőt vásárolni, mert ekkor már némi terhelésnek ki volt téve a lábad, másképpen érzékelheted egy cipő kényelmét, mint pl kora reggel.
 • A cipőt mindkét lábadra próbáld fel és járkálj is benne az üzletben figyeld meg mennyire kényelmes járás közben.
 • Amennyiben van talpbetéted, azt vidd magaddal a vásárláshoz és olyan zoknit, harisnyát is vigyél, amilyennel majd szeretnéd hordani a cipőt. Így a cipőt úgy tudod felpróbálni, ahogy majd valójában használni fogod – talpbetéttel és a megfelelő zoknival.
 
 
Vitai Kati
Latest posts by Vitai Kati (see all)

Ez is érdekelhet...

2 hozzászólás

 1. Marjai László szerint:

  Még egy, de nagyon fontos elemre hívnám fel a figyelmeteket. Nem mindegy, milyen lába lesz embernek, különösen a nőknek: X, O, vagy normális. Ha kifelé billen a medence és a térd, máris az O láb garantálható. Ellenkezője (befelé) természetesen a X. Hát így kéne megtanulnunk járni, cipőt választani, viselni. Utólag már nagyon nehéz helyrehozni. Ilyenkor a külső vagy belső talpéleket kellene használni, amit inkább mezítláb ajánlanék.
  Gratulálok a cikkhez!

  • Vitai Kati szerint:

   Kedves László:) Annyi kiegészítés, hogy az x vagy o láb, van amikor azért alakul ki, mert a talpboltozaton nem megfelelő a terhelés. Pl. ilyenkor az x lábon egy megfelelő betét sokat tud segíteni.
   Úgy gondolom, mindig amikor eltérés van, célszerű utána járni, kivizsgáltatni és szakemberrel konzultálni. Így kideríthető a probléma oka és a megfelelő megoldáshoz közelebb lehet kerülni.

   szeretettel:
   Kati

Hogyan válassz cipőt? néhány tanács a láb egészségének érdekében

| Vitai Kati
2