Hétköznapi egyensúly

A kiegyensúlyozottság valami misztikus képességgé kezd válni manapság, és sokan úgy tekintenek rá, mint valami elérhetetlen, megközelíthetetlen, bár hőn áhított dologra. Még a magukat hihetetlenül kiegyensúlyozottnak mutatókról is gyakran kiderül, hogy egyensúlyuk egyetlen apró megjegyzésen, vagy eseményen meginog és elvesztik a fejüket, türelmüket, nyugalmukat. Pedig a kiegyensúlyozottság elérhető és megtartható.

Úgy képzeljük, hogy a kiegyensúlyozott ember végtelenül nyugodt, anyagilag stabil, megfelelő egzisztenciával bír, családja és barátai szeretik, a munkahelyén nagy becsben tartják, a szakmájában tisztelik. Sok minden ebből tényleg igaz. De nem szükséges magunkat azzal stresszelnünk, hogy nem vagyunk harmóniában, mert ennek a képnek nem felelünk meg teljesen – lehet, hogy a harmóniáról alkotott fogalmunk zavar össze minket.
Lehet olyan élethelyzet, amikor nem a türelem és a nyugalom hozza meg az eredményt. Lehet olyan élethelyzet, amikor nem az egzisztenciális stabilitás hozza meg a békét és a boldogságot. És lehet olyan élethelyzet, amikor az ember nincs a szakmája csúcsán… – de hát nem lehet mindenki a legjobb.

A kérdés csak az, hogy el tudjuk-e fogadni önmagunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Szembe tudunk-e nézni saját tulajdonságainkkal, valós lehetőségeinkkel, hogy aztán ha kell át tudjunk lépni önmagunkon, túl tudjuk szárnyalni azt, amiről addig azt hittük, hogy áthatolhatatlan akadályt képez az életünkben, és tudunk-e bensőnkből erőt meríteni, amikor szükséges.

Minderre képesek vagyunk. Önmagunk megismerése a test megismerésével kezdődik. Az elménk fölött szerzett tudatosság a test felett szerzett kontroll kialakításával indul. S amikor elkapjuk személyiségünket alkotó tulajdonságaink fonalát, elkezdődik izgalmas utazásunk a kiteljesedés felé.

Bálint János
Purnam Yoga & Selfness
Bálint János
Latest posts by Bálint János (see all)

Ez is érdekelhet...

Hétköznapi egyensúly

| Bálint János
0