Gazdasági hasznot hoz a jóga a vállalatnál

Jógával is fejleszthető az érzelmi intelligencia, amelyből minden munkahely profitál. Nagymértékben befolyásolja a döntéseinket aktuális érzelmi állapotunk, amit a jóga segítségével felismerhetünk és fejleszthetünk.

Sokáig azt gondolták a kutatók, hogy a siker fokmérője az intelligencia, mára azonban kirajzolódott, hogy az intellektuális teljesítmény nem minden. Érvényesülésünkben sok „puhább tényező” is szerepet játszik, ezeket nevezhetjük összefoglalóan érzelmi intelligenciának.

Ez az a képesség, hogy felismerjük és megnevezzük saját magunk és mások érzéseit, de az érzelmi intelligencia segíthet abban is, hogy ezt a tudást képesek vagyunk alkalmazni, valamint hogy képesek legyünk az érzelmeinket szabályozni. Természetesen nem mindenki egyformán rendelkezik az érzelmi intelligencia képességével, jelentős különbségek lehetnek egyes emberek között. Míg az intelligencia nehezen fejleszthető, addig az érzelmi intelligenciáról mára kiderült, hogy emelhető a szintje.

Szemléletváltozás tréningek helyett

Ennek több eszköze is van, akár az önismeret fejlesztésétől kezdve a különböző tréningprogramokon át, amelyek az érzelmi intelligenciának bizonyos részképességeire fókuszálnak. Tudjuk azonban magunkról, hogy az ismereteink egy-egy tárgykörről még közel sem garantálják, hogy aztán alkalmazni is tudjuk a tanultakat. Hiába megyünk el például egy dühkezelési tréningre, ha az ott elsajátítottakat nem próbáljuk meg átültetni a gyakorlatba vagy akadályokba ütközünk a megvalósítás során. Szépen lassan abba is hagyjuk a kísérletezést, és minden megy tovább, ahogy addig. Hosszú távú és eredményes változást úgy lehet leginkább elérni, hogy az emberek szemlélete változik meg. Ennek a változásnak az érzelmi intelligencia fő területeire kell kiterjednie, amelyek a munkahelyi környezetben az önismeret, az önszabályozás, a motiváció, az empátia és a szociális képességek.

Az érzelmi intelligencia az élet minden területét áthatja, és az érzelmileg tudatosan élt élet már-már egyfajta életfilozófiának is tekinthető, amelyben holisztikusan szemléljük a dolgokat, amelyekkel találkozunk. Ez a tudatos, önmagunkra és másokra is figyelő életfilozófia nagymértékben hasonlít a jóga által képviselt filozófiához, amely a harmóniára és a belső békére törekszik, összekötve ezt légző és tartási gyakorlatokkal. A jóga célja a tudatosság fokozása és a spirituális növekedés; gyakorlásával elsajátítjuk annak filozófiáját is, azáltal az egész személyiségünk megváltozhat, a fizikai szinttől kezdve, a gondolkodásunkon át, az érzelmeinkig.

Egy Indiában, 2007-ben elvégzett kutatás eredményei szerint hónapok alatt növekedést érhetünk el az érzelmi intelligencia kvóciensben, ha rendszeresen jógázunk – ezzel növeljük a tudatosságunkat, illetve beépítjük a jóga gondolati elemeit az életünkbe.

Séllei Beatrix
Latest posts by Séllei Beatrix (see all)

Ez is érdekelhet...

Gazdasági hasznot hoz a jóga a vállalatnál

| Séllei Beatrix
0