A fürdőzés rejtelmei az Ájurvédában…

Bőrünknek van egy olajos és egy savas bázisú védekező rétege, amit ha lemossunk nem véd minket a külvilág támadásai ellen. Viszont ez a réteg rendkívül gyorsan visszaépül, akár néhány óra alatt.

Pont ezért a kellemes meleg fürdő, és a sok szappan, vagy habfürdő használata az esti fürdéskor ajánlott az Ájurvéda szerint. Ilyenkor ugyan lemossuk a védekező rétegeinket, de alvás közben, egy kis izzadás, egy dunsztolás segítségével ezek a rétegek újra kialakulnak. 

Ezért a reggeli fürdő, vagy zuhany az Ájurvédában inkább egy energetikai megtisztulás, és így az csak egy gyors hideg vizes leöblítés. Hiszen az alvás habár hasznos és kell, a tudatlanság kötőerejéhez tartozik, lásd amikor az ember egy picit túl alussza magát, így kb. olyan zombi mód ébred, és kell egy pár óra mire helyére kerül az ember agya, feje, lelke, érzékelés rendszere.

Szóval a reggeli fürdő semmiképpen ne legyen jó meleg és bő szappanos, mert ezek után kimenni a a bőrünk védelmező rétegei nélkül az utcára, emberek közé kb. kihívás a sors ellen. Legyen inkább egy gyors frissítő hideg zuhany, amitől jól magunkhoz is térünk.

Om Tat Sat

Baktai Ádám Hindu pap, a Védikus tudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

A fürdőzés rejtelmei az Ájurvédában…

| Baktai Ádám
0