A fantasztikus fordított pózok

A jógik és jóginik generációk óta hirdetik a fordított testhelyzetek áldásos hatásait. A legegyszerűbb félgyertya tartás vagy a nagyobb kihívást jelentő kézállás mind segítik az összpontosítást, a jobb alvást, a stresszoldást, javítják a nyirokkeringést és csökkentik a depressziót –olvashatjuk a Yoga Journal-ben.

A fordított testhelyzetekben –legyen akár kezdő vagy haladó ászana – a szív a fej vonala felett helyezkedik el. A félfordított testhelyzetekből fokozatosan építhetők fel a fordított pózok. A haladó ászanáknál a láb a fej vonala felé emelkedik.

A félfordított ászanák hatásai

Kezdőként kevesen vetik bele magukat a nehéz fordított testhelyzetekbe, de a félgyertya vagy a lefele néző kutya talán nem okozhat gondot.

A félgyertya tartás megnyugtat, csökkenti a depressziót és jobb alvást biztosít – állítja a yoga.com. Ezeken kívül elősegíti az emésztést, enyhíti a migrént és az ízületi gyulladást. Ezt az egyszerű pózt a kismamák a terhesség késői szakaszában is végezhetik, hogy felfrissítsék megdagadt bokájukat.

A lefele néző kutyát a szükséges hajlékonyság megszerzéséig szék vagy tégla segítségével is lehet gyakorolni. Így is kiváló a test teljes –különösen a hátsó combizom – megnyújtására, elfújja a nyugtalanságot, csökkenti a menstruáció és a változó kor kellemetlen tüneteit – írja a Yoga Journal.

Mindkét ászana erősíti és megnyújtja a hátat, és javítja a tartást.

A középnehéz fordított ászanák hatásai

Bár az eke póz és a válltámasz már nagyobb rugalmasságot és egyensúlyérzéket kíván, mégis gyakran találkozhatunk velük, vagy módosított változatukkal kezdő jógaórákon.

Az ekepóz lecsendesíti az elmét, oldja a feszültséget, elűzi a fáradságot. Masszírozza a hasi szerveket és a pajzsmirigyet, nyújtja a vállat, a gerincet, ráadásul terápiás hatást gyakorol a hát- és fejfájásra, orrmelléküreg-gyulladásra és a terméketlenségre.

A válltámasz a fentiek mellett élénkíti a lábat és a feneket, stimulálja a prosztatát, enyhíti az asztmát.

[sam id=”5″ codes=”true”]

A haladó fordított ászanák hatásai

A fejállások és kézállások a fordított pózok legnehezebb fajtái közé tartoznak. A gyakorlótól nagy erőnlétet, jó egyensúlyérzéket és az eséstől való természetes félelem leküzdését követeli meg.

A kézállás erősíti a csuklót, a kart és a vállat. A Yoga Journal szerint jól nyújtja a hasat és fejleszti az egyensúlyérzéket. A többi fordított testhelyzethez hasonlóan pihenteti az elmét, a stressz és depresszió ellenszere.

A fejállás megerősíti a kart, a lábat, a gerincet és a tüdőt, segít a stressz és depresszió kezelésében. Hatásos lehet asztmára, orrmelléküreg-gyulladásra, terméketlenségre, álmatlanságra és a menopauza tüneteire.

Ellenjavallat

A fordított pózokat sajnos nem mindenki gyakorolhatja. Hát-, nyak- és vállsérülések, magas vérnyomás valamint a közelmúltban történt stroke esetén nem ajánlatos velük próbálkozni. A jógával most ismerkedő kismamák is kerüljék. Nincs egységes álláspont atekintetben, hogy vajon helyes-e a menstruáció ideje alatt fordított testhelyzeteket végezni. A vita gyújtópontja, hogy a méhbe visszaáramló vér okozhat –e endometriózist vagy sem. Továbbá, ki kell hagynia pózokat az epilepsziában szenvedőknek és szem problémákkal – például zöldhályoggal- küszködőknek. Amennyiben kétségeid támadnak, fordulj háziorvosodhoz. Hidd el, a jóga nemcsak az ászanákról szól. Találd meg a neked való oktatót és mélyedj el a jógafilozófiában. Nagy hangsúlyt fektess a légzésre és az ászanák helyes kivitelezésére. A jógát már évszázadok óta gyakorolják, de a nyugati orvoslás sajnos még kevés kutatást végzett a jótékony hatásainak megerősítésére.

 

Forrás: Livestrong.com
Fordította: Szabó Orsi 
Ábrahám Kata

Ez is érdekelhet...

A fantasztikus fordított pózok

| Ábrahám Kata
0