Ezekkel a mantrákkal jól indul a nap!

A téma annyira mély és komoly, hogy vissza is hőköltem egy pillanatra: mit tudok én valójában mondani a mantrákról, a mantrázás mélyebb, tudatalattira ható aspektusairól? Olyan, mintha a kisdobost egyetemi székfoglaló beszéd fogalmazására kérnének. Azért veselkedjünk neki!

Talán Szent Ágoston mondja, hogy aki énekel, az kétszer imádkozik. Vajon a mantrázás minek tekinthető? Ima vagy sem? Véleményem szerint is-is. Hiszen a mantra mindig felajánlás, általában egy adott félistennek (Brahma, Visnu, Ganesha, Durgá, Shiva etc.), egy adott cél -, pl. vagyon, erő, termékenység, spirituális fejlődés – elérése céljából.

madonna-chantA mantrának nagyon fontos a nyelve. Vannak ún. Spirituális nyelvek, mint pl. a szanszkrit, vagy a gurmukhi, a mantrákat pedig az eredeti nyelven kell zengetni. Ha lefordítjuk őket az anyanyelvünkre, vagy bármilyen modern nyelvre, nem fog működni, legalábbis nem olyan hatásosan. Hogy miért? A mantrák, egy megközelítés szerint magasabb rezgésű tudatállapotban átélt élmények kódolt, anyagi formába öntött formái. A mantra több síkon létezik: rezgésként a lélek szintjén, finomfizikai vagy tudati szinten tisztítószerszámként fogható munkára, illetve durva-fizikai szinten egy szó-kombináció, hangsor, amelynek recitálása ingerli a több tízezer nadi-t és ideget a szájüregben, amelynek szintén összetett hatásai vannak.

A mantrázás egyik formája a hangos éneklés. Az éneklés olyan dolog, hogy valaki vagy szereti, vagy nem. Ahogy az én korosztályom szocializálódott: azaz kánonban énekeltük a ’Serkenj fel, kegyes nép’ c. kórusművet – hát, nem hozta meg a kedvet az énekléshez, vagy az iskolai ének-feleltetés, ahol minimum 30 kis pajtásod teli röhögésével fűszerezve küzdötted végig a ’van vereshagyma a tarisznyába’ fajsúlyú dalokat és társait. Így nem megy át mindenkinek az éneklés nyújtotta öröm érzése, ezt láttam a kortársaimon, amikor összejöttünk barátkozni, a legritkább esetben énekeltünk: vagyis soha. Amikor elkezdtem jógázni, akkor hallottam először mantrákat, és talán a már említett előzmények miatt, nem voltam oda az egész mantrázásért. Érthetetlen, ismeretlen szöveget énekelni, nem tűnt kifizetődő tevékenységnek. De a mantrák erejét és valódi hatását bizonyítja, hogy az évek alatt nemcsak a belső ellenállásom tűnt el, hanem egyenesen átadta a helyét a mantrázás szeretetének.

Reggel, ha már napkelte előtt elindulok a városba autóval, biztos, hogy magamban mantrázom, akár a telefonról hallgatva és vele énekelve, akár csak magamtól. Amelyik mantra éppen ’jön’, aznap. A tudatalatti képben van: tudja, hogy melyik mantrára van szüksége éppen, és azt hozza elő a tudatból. Amire odaérek aKözpontba és kinyitok, befűtök és meggyújtok egy mécsest a guruk képe előtt, már teljesen ráhangol a mantrázás az órára illetve a gyakorlásra.

És hogy milyen mantrákat énekelek? Nagyon gyakran egyszerűen az Ashtanga jóga nyitómantráját. Mert szép és szeretem. Rengetegen feldolgozták már, itt egy szép példa.

Illetve Madonnától:

Az is lehet, ha már Ashtanga jógás vizeken evezünk, hogy szanszkritül énekelek néhány mantrát azok közül, amelyeket Chanting órán tanulunk, általában a pranayama gyakorlás előtt.

Gyönyörűek! Ezekkel a mantrákkal jól indul a nap!

Az is lehet, hogy valami foglalkoztat, vagy megoldást kell találnom egy feladatra. Ilyenkor gyakran a Kundalini jóga mantrák segítenek. Pl. Wahe Guru Wahe Jio. Vagy Guru Ram Das mantrája. Különösen nagy ereje van az Aap Sahaee Hoa mantrának. Itt található egy kis történet is hozzá. Yogi Bhajan is ezt a mantrát használta, amikor Amerikában elkezdte a Kundalini közösséget hatalmasra növelni. A jelek szerint bevált.

Rengeteg gyönyörű mantrát találhattok az interneten, jelentésükkel, hatásukkal együtt. Ha valamelyik mantra különösen vonz, vagy éppen taszít, az annak a jele, hogy valami dolgod van vele. Mindegy hol, a lényeg hogy kezdd el énekelni, vagy csak magadban ismételni, és figyeld a hatást!

Pórffy Csaba
Latest posts by Pórffy Csaba (see all)

Ez is érdekelhet...

Ezekkel a mantrákkal jól indul a nap!

| Pórffy Csaba
0