Enyhítsd a PMS tüneteit helyes étrenddel!

Lehet, hogy inkább csokira vágysz, mégis jobb, ha a zöldségeket helyezed előtérbe a PMS tüneteinek csillapítása végett.

Ha a premenstruális szindróma (PMS) tüneteinek enyhítése kerül napirendre, a legjobb orvosságot a konyhában találod. Számos ételről bizonyították be tanulmányok, hogy képesek elmulasztani a hangulatingadozást, a puffadást, a pattanásokat, a mell érzékennyé válását, és a fáradtságot, melyek gyakran megelőzik a menstruációt. „A PMS tünetek nagy része a hormonok kiegyensúlyozatlansága miatt adódik. Általában az ösztrogén szintje kerül túlsúlyba a progeszteronnal szemben a szervezetben.” – mondja Beth Burch orvos-természetgyógyász a portlandi Emerita for Health Women’s Institute-tól.

Sok szakértő egyetért abban, hogy az egyensúly helyreállításához a nőknek több olyan hormonkiegyensúlyozó ételt kéne enniük, mint például a szója, zöldségek és gyümölcsök, diófélék és magok. Az Obstetrics and Gynecology (Szülészet és Nőgyógyászat) 2000 februári számában megjelent tanulmány szerint a zsírszegény, hüvelyesekben, és teljesértékű gabonákban gazdag vegetáriánus táplálkozás növeli azt a nemihormon megkötő globulint a vérben, amely féken tartja a hormonokat, ezáltal a PMS tüneteknek is gátat szab. Ezen kívül sok zöldségben és gyümölcsben lévő rost segít a szervezetből kiüríteni a felesleges hormonokat. A teljes értékű gabonákban lévő összetett szénhidrátok emelik az agy szerotonin szintjét, ez pedig segít a kiegyensúlyozott hangulat megtartásában még a menzesz előtti nehéz napokon is.

Sok nőnél a felesleges ösztrogén hormonok a mell érzékenységét és puffadást okoznak a menstruáció előtti héten. Ezekben az esetekben a szója alapú ételekben, mint például a tofuban található izoflavonok kapcsolódnak az ösztrogén receptorokhoz, és meggátolják a szervezet saját ösztrogén hormonjait, hogy ilyen tüneteket okozzanak.

Számos klinikai vizsgálat bizonyította, hogy a magnézium és a kálcium is döntő szerepet játszik a PMS tünetek megelőzésében. Például 200 mg magnézium naponta (ami kicsit több mint amennyi egy csészényi megfőzött spenótban van) csökkenti a puffadást, a súlygyarapodást, és a mellek érzékenységét (Journal of Women’s Health, 1998. november). Magnéziumban gazdag ételek példaul a vajbab, a mogyoróvaj és a diófélék. Egy másik tanulmány szerint (American Journal of Obstetrics and Gynecology, 1999. december) napi 1200 mg kálcium (pl. a spenótban, brokkoliban és szójatejben található) véget vet az evés utáni vágynak, és a hangulatingadozásoknak, minden bizonnyal azért, mert a kálcium serkenti az agy szerotonin feldolgozó képességét.

Beth Burch hozzáteszi, hogy bizonyos ételeket viszont jobb kerülni ebben az időszakban. Például a finomított szénhidrátok és a cukorban gazdag ételek, mint a kenyerek és édességek, megbontják a vércukorszintet, ezzel fáradtságot és hangulatingadozást okozva. Továbbá a nátrium részt vesz a puffadás és a mellérzékenység előidézésében, míg a hamisított tejtermékek és a húsok olyan hormonokat tartalmaznak, melyek gyulladást okozhatnak, és erősíthetik a görcsöket és a puffadást.

Eredeti szöveg: Linda Knittel
Forrás: Yoga JournalBookmark and Share

Ez is érdekelhet...

Enyhítsd a PMS tüneteit helyes étrenddel!

| Jóga Magazin
0