Egészséges női táplálkozás

 
Az egészséges  női életmód alapja, hogy rátalálunk és együtt áramlunk természetes ritmusunkkal. Akkor tehetünk a legtöbbet önmagunkért, ha figyelembe vesszük azt, hogy éppen ciklusunk aktuális szakasza mire hív bennünket. A nők leginkább akkor válnak kimerültté és akkor alakítanak ki magukban betegségeket, ha megtagadják ezt a ritmust, illetve ha elveszítik önmagukkal lélekkapcsolatukat. Ha felfedezzük, hogy azokat a minőségeket, amelyek hétről hétre működnek bennünk és folytonos változásukkal állandó körforgást hoznak létre életünkben, sokat tehetünk azért, hogy energia takarékosabban, erőinket optimalizálva működjünk. 
 
Egy nő természetes módon halad a hónap során a menstruációt követően egy kifelé irányuló, aktívabb szakaszból a befelé forduló, belső munkára hívó szakasz felé. Megtehetjük, hogy tudatosítva ezt megengedjük magunknak a női létből fakadó változékonyságot. Mikor helyesen éljük ezt meg a szeszélyességet felváltja kiegyensúlyozottság,  a frusztráltságot pedig az életöröm.
 
Persze a ciklus ismeretén és a vele való együttműködésen túl még sok minden van, amire odafigyelve egy nő nem csak lélekben, de testben is egészségessebbé válhat. Egyszerű életmód elvek segíthetnek abban, hogy támogassuk önmagunkat. Ilyen például a ciklusunknak megfelelő étkezés. Támogatva a folyamatot megtapasztalhatjuk, hogy egy a táplálkozási szokásainkban tett kisebb változás is segít könnyebben megélni a menstruáció előtti időszak és magának a menstruációnak a tüneteit. És persze… ha testben jól működünk, lelkileg és szellemileg is kedvezőbb állapothoz segíthetjük magunkat. 
 
Az egészséges táplálkozás terén rengeteg információt szerezhetünk. Az elmúlt évtizedekben rendkívül felkapott téma. Olyannyira, hogy néha már átláthatatlanná válik a sok információ és nehéz eldönteni melyik is lenne számunkra leginkább kedvező: a makrobiotikus, a vega, a vegan, a vércsoport szerinti, a paleo és ki tudja még hány étkezési módról olvashatunk. Fontos, hogy ne szimpátia, vagy a trend hatására tegyük le a voksunkat valamelyik mellett, hanem az ételek ránk gyakorolt hatásainak tudatosításával találjuk meg a számunkra leginkább kedvező étkezési módot, akár csupán ránk jellemző, teljesen egyedi módon. 
 
Tudni kell, hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek általában sem kedveznek az egészségnek, de a női egészség számára kifejezetten ártalmasak. Ilyenek például finomított ételek, maga a cukor és azok a tejtermékek és húsok, amelyek nem házi előállításúak. Ezeket általában rengeteg antibiotikum és hormon járja át, amely elfogyasztva hatással vannak a női szervek működésére. A nők egészségügyi problémáinka 90%-ben össztrogén dominancia áll, amely nagyban köszönhető az élelmiszeriparnak. Érdemes nagy figyelemet fordítani arra, hogy amennyiben fogyasztunk tej- és hús terméket, az egyrészt ne ipari előállítású legyen, másrészt pedig ne az étkezésünk jelentős részét tegye ki. Ha tehetjük a szárnyas- marha-, sertéshúst váltsuk halakra. A húsfogyasztás nagyban hozzájárul a menstruáció kellemetlen tüneteinek kialakulásához, nem beszélve arról mennyi méreganyagot juttatnak szervezetünkbe. A hormonkezelt tejtermékek pedig felboríthatják a ciklusunkat és megbetegítik a női szerveket. Jó elkerülni a cukrok fogyasztását is, amelyek jelentős kárt tehetnek bennünk.  A finomított ételek, a szójával és ízfokozókkal, tartósítószerekkel stb. dúsított ételek is felborítják a női rendet, kórosan befolyásolják szerveink működését. Azok az ételek, amelyek nyálkát termelnek (tészta, fehérrizs, fehérliszt, krumpli) megbetegítik a méhet. Ezzel szemben van néhány olyan étel, amely a ciklus meghatározott szakaszában jótékonyan hat a női szervezetre. 
 
A menstruáció idején fontos, hogy vasban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. Ezzel áthidalhatjuk a vérveszteségből származó tüneteket, a fáradékonyságot, levertséget. A spenót, brokkoli, a cékla, ami valódi méh csemege nagyon jó a nők számára. Előnyös a gránatalma, ami szintén méhünk erejének szimbóluma. Ilyenkor nyáron szerencsések vagyunk, hiszen bőséggel kapható mindenféle gyümölcs, de ebben az időszakban leginkább a piros bogyósok azok, amelyeket előnyös fogyasztani. Ezek tisztítják a méhet és a vért. Segíthetjük a menstruáció folyamatát azzal, ha fokozottabban odafigyelünk a folyadék fogyasztásra és tiszta, minőségi vizet veszünk magunkhoz.
 
 
A másik fontos időszak, amire érdemes odafigyelni, az a menstruációt követő időszak, amikor a méh nyálkahártyája újra felépül. Ebben a szakaszban az egész ciklus folyamatát meghatározza, amit elfogyasztunk. Ezért is javasolják, hogy ilyenkor kerüljük a túlzott só fogyasztását, legfőképp ha szeretnénk elkerülni a ciklus második felében a vízfelhalmozódást a testünkben. Fogyasszunk mandulát, diót, olajos magvakat, amelyek jótékony hatást fejtenek ki méhünkre. 
 
Mikor az ovuláció fázisában járunk a legjobb amit tehetünk, ha nyers, friss ételeket, salátákat, idénynek megfelelő gyümölcsöket fogyasztunk. Rendkívül jó hatással vannak ilyenkor a különböző zöld italok, mint a búzafű lé, vagy petrezselyem dzsúz. Ezeket az italokat számtalan módon variálhatjuk a különböző zölségségek levéből, leginkább csak fantáziánk, kreativitásunk szab határt. Az avokádó, a spárga is számos értékes tápanyagot rejt, amit nagyszerűen használ fel szervezetünk ilyenkor. Kiegészíthejük étrendünket mégpempővel, ami egyébként a ciklus más szakaszaiban is áldásos hatású.
 
Testünk az elfogyasztott táplálékból épül fel. Egészséges lelki működésünk alapja, hogy megfelelően gondoskodunk testünkről. Ha nőiségünket teljes valójában szeretnénk kibontakoztatni, annak első lépése, hogy megszabadítjuk testünket a méreganyagoktól, amelyeket a nem tiszta, nem minőségi ételek jelentenek és felhagyunk a szélsőséges táplálkozással. Ez hatással lesz gondolkodásunkra. Tiszta szellem, csak tiszta testben, míg a női tudat a nő méhében lakozik, ezért úgy gondolom, hogy a ciklusnak megfelelő táplálkozás az, amivel legtöbbet tehetünk egészségünkért, s méhünk megfelelő működéséért. A ciklus táplálkozás felöli megközelítése segít felfedezni és megismerni női sajátosságainkat. Mi nők szerencsések vagyunk, nem kell mindig ugyanúgy élnünk, éreznünk, de még tálplálkoznunk sem. Megengedhetjük és meg is kell engednünk magunknak hónapról hónapra a változékonyságot életünk minden részletében, ezzel is finomítva önmagunk és ciklusunk felé érzékenységünket. Érdemes kilépni a hipermarketek hipnóziásból és felfedezni az élő ételek gyógyító erejét. Határozottan érezhető a különbség, ha egy nő rátalál azokra a forrásokra, ahol testet-, lelket gyógyító étkeket talál önmaga és családja számára. Az ilyen ételek más minőséggel és más rezgésekkel rendelkeznek, mint a bevásárlóközpontok sokszor kétes eredetű élelmiszerei. 
 
Akár a tudatosabb nőiség, akár női szerveink gyógyítása a cél, táplálékaink igényes megválasztása az első lépés. Engedd, hogy belső érzékelésed megnyíljon a méh szavára. Köss szövetséget, hangolódj össze legmélyebb női tudatosságoddal és tapasztald meg, ahogy egyre finomabban átformálódsz általa. Egészséges nővé válsz. 
Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

Egészséges női táplálkozás

| Regősvölgyi Regina
0