A kundzsal krija

Dr. Swami Sankardev írása

Az emésztő rendszer sok örömet tud szerezni számunkra, ha törődünk vele, és ennek egyik módja a kundzsal krija. Ahogy említettük az emberben az emésztő rendszer a kulcs a jobb egészséghez – a legtöbb ember esetében. Ezen a kapun át az egész test minden rendszerének egészséges állapota visszahozható. Bár a tisztítógyakorlatok közvetlenül az emésztő rendszerre vonatkoznak, hatásai és következményei az egész testben érezhetőek.

A kundzsal az egyik leghatékonyabb jógikus technika. Drámai és azonnali. Azonnali megkönnyebbülést hoz az asztmásoknak és azoknak, akik savasságtól, gyomorrontástól, fejfájástól, stb. szenvednek. Csak ki kell próbálnod, hogy lásd mennyire hatékony.

 

A folyamat

A kundzsal során meleg, sós vizet iszol, amíg tele nem leszel, és azt nem érzed, hogy vissza tudod öklendezni. A víznek testmelegnek kell lennie és körülbelül egy vagy két teáskanál sót kell tartalmaznia minden fél liternek. Legalább hat pohár vizet kell meginni, de ha tudsz, ihatsz többet is addig a pontig, ahol azt érzed, már egy kortyot sem tudsz inni. Ezen a ponton a visszaöklendezés lehet automatikus, ha nem, akkor két ujjaddal masszírozd a nyelv tövét, amilyen mélyen csak eléred. Ha lenyomod a nyelv tövét, érezni fogod az öklendezést, amelyet orvosi szakszóval nyelési reflexnek neveznek. A víz sugárban fog visszaáramlani. Addig tartsd lenyomva, amíg a gyomor ki nem ürül.

Ezt a gyakorlatot reggel, üres gyomorral kell végezni. A teljes tisztítógyakorlat sorban az emésztőrendszer tisztítógyakorlata (sankapraksalana) után kell végezni. A kundzsal után jön a neti.

A gyakorlat befejezése után a legjobb harminc percet várni az evéssel. A gyomornyálkának vissza kell építenie magát, mielőtt az emésztés megkezdődne, savakat engedve az érzékeny területre.

 

Megjegyzés: Aki bármilyen krónikus betegségtől szenved, gyomorfekélye van, sérve a gyomor vagy hasi területen, magas vérnyomása, szívbetegsége vagy nyelőcsőtágulása, csak jóga asramban képzett tanárral végezze a gyakorlatot.

 

Kundzsal és öklendezés

A kundzsalnak nincs semmilyen kellemetlen kísérő tünete, amely rendszerint az öklendezéshez kapcsolódik, mint például az émelygés vagy rossz szag. A víz, amely visszaáramlik rendszerint tiszta és szagtalan. A vízben lévő só savtalanít és nem okoz égető érzést. A víz semmi darabosat nem tartalmaz, így könnyen és gyorsan áramlik vissza. Néhány alkalom után a kundzsal kellemessé válik.

Sok ember számára a kundzsal furcsának és idegennek tűnik elsőre. Ez a mentális hozzáállás a legnagyobb akadály a kundzsal végzésekor. De ezen túl lehet jutni annak a felismerésével, hogy végül kellemes is lehet, és megszabadulhatunk a betegségeinktől. Ha gyakorolod a kundzsalt és el kezded megismerni a hatásait, akkor tudod majd megítélni, előtte nem. Ahogyan egyre inkább egészségessé válsz ezzel a gyakorlattal, a tested kívánni fogja a kundzsalt. Sok embert láttunk, akik egy napot sem töltöttek el kundzsal nélkül, mivel „piszkosnak” érezték magukat belülről és hiányoztak a jó hatásai ennek a csodás gyakorlatnak.  Számukra a gyakorlat olyan gyorssá és könnyűvé vált, mint a reggeli fogmosás.

 

Közvetlen hatások

Fizikai szinten a kundzsal segít fenntartani a jó egészséget, ahogyan segít a következő betegségek gyógyításában: sav és gáz a gyomorban, az epe megbetegedései, émelygés, ételmérgezés és gyomorrontás, gyulladt nyelőcső, köhögés, asztma, hörghurut és légzőszervi megbetegedések; fejfájás (idegesség és migrén is) és az idegrendszer megbetegedései.

Pránikus szinten a kundzsal kiöblíti és feloldja a nádik (energiacsatornák) csomóit és blokkjait, ettől az egész test újraéled és élénkké válik.

Mentális szinten a kundzsal segít sokféle mentális megbetegedés és probléma esetén, úgy működik, mint egy sokkterápia, újratölti az agyat és az elmét. Különösen segít depresszió, letargia, apátia, feszültségek, szorongások, neurózisok és fóbiák esetén.

 

Közvetett hatások

A kundzsal közvetett hatása, hogy tonizálja és segíti kiegyensúlyozni az idegrendszert, így segítve az egész test megfiatalítását. A pránikus energialöket segít a keringési rendszer, a légző rendszer, a vizeletkiválasztó rendszer, a nemi szervek és a vázizomzat tonizálásában. Ez azért van, mert a helyes egyensúly és az egyenletes működés érdekében a test mindegyik rendszere a másikon nyugszik. Amikor az egyik rendszer, ebben az esetben az emésztő rendszer, túláradó energiával telivé válik, ez az energia átáramlik más testrészekbe és újratölti azokat. Az elme és a test mint egy egység működik, nincs közöttük elválasztó vonal. Tehát, amikor a test újratöltődik, az elme is újratöltődik. Ez magyarázza, hogyan lehet mentális betegségeket fizikai módszerekkel gyógyítani. Ez az elv alkalmazható minden jógikus technika és módszer esetén, amely pozitív energiákat hoz az életünkbe.

 

Fizikai hatások

Mi történik, amikor a kundzsalt végezzük? Stimuláljuk az idegrendszer érzékelő csatornáit, amelyek jeleket küldenek az agyba. Ez válaszképpen jelet küld a motoros rendszernek, arra késztetve a testet, hogy öklendezzen: a rekeszizom, a has és a garat összehúzódik, arra kényszerítve a vizet, hogy ellenkező irányba áramoljon.

Három folyamat van a testben, amely az agyat és az elmét egy pillanatra teljesen lebénítja, „öntudatlan” állapotot hozva létre, felidézve a meditáció állapotát. Ezek az orgazmus, a tüsszentés és a hányás. Ha elgondolkodsz ezen és felidézed a tapasztalataidat, emlékezni fogsz, hogy e három állapot valamelyikének történésekor egy energia hullámot érzel a testben és az elmében, amely egy pillanatra leállít minden gondolatot és cselekvést.

Amikor az agy érzi ezt az energiahullámot, extrém stimuláció állapotába kerül. Ideiglenesen sok áramköre leáll, csak néhány legszükségesebb marad működésben. Ez a helyzet hasonló, de sokkal gyengédebb, szubtilisabb és hatékonyabb, mint az elektromos sokk terápia, amelyet a depressziós betegek kezelésére használnak a kórházakban. Energia önti el az agy minden egyes idegét, de a kundzsal esetében – nem úgy, mint az elektrosokk esetében – a pránikus energia az, amely átáramlik életet és megújulást hozva minden sejtbe. Amikor az energia lenyugszik, ezek az áramkörök harmonikusabb módon indulnak újra.

Az agy kibocsátja ezt az energiát a többi testrészbe az idegeken keresztül. Ez az extra energia tisztít és kitakarít úgy, hogy stimulálja a méregtelenítő rendszer sejtjeit és tovább utazik a test szerveihez. Eredményképpen egy közvetlen javulás történik a testrendszer hatékonyságában.

Az autonóm (vegetatív) idegrendszer megismerése különösen fontos, hogy megértsük, hogyan lehet csökkenteni a fizikai betegségeket . Két részre oszlik: a paraszimpatikus rendszer, amely az elme relaxált állapotához kapcsolódik és a szimpatikus idegrendszer, amely a stresszhez és az aktivitáshoz kapcsolódik. Ez a két rendszer folyamatosan kiegyensúlyozza egymást.

Például, amikor feszült helyzetbe vagy elmeállapotba kerülünk, a szimpatikus idegrendszer uralkodóvá válik, adrenalint aktiválva. Természetesen a paraszimpatikus rendszer is csendes működésben van, kellő relaxációt fenntartva a fizikai testben, így nincs szélsőség, és a test is a maximumon tud működni.

Amikor a kundzsalt végzed, az energialöket a gyomorból indul a fizikai szinten, a manipura csakrából a pszichikus szinten, stimulálva a bolygó ideg szenzorikus és motorikus funkcióit.

A bolygó ideg (vagus ideg) érzőidege a szívnek, a tüdőknek, a hörgőknek, a légcsőnek, garatnak, emésztő szervnek, és motoros idege a szívnek, a tüdőknek, a hörgőknek és az emésztő szervnek. A paraszimpatikus rostokkal közvetlenül a hipotalamuszt táplálja az agyban. A hipotalamusz irányítja az egész autonóm idegrendszert. A bolygó ideg felelős a nyelési relfexért és a hányásért.

A kundzsalból származó extra energia mind a szimpatikus, mind a paraszimpatikus rendszerbe áramlik, de mivel az elme felkészült a hányásra, egy stresszes helyzetre, a szimpatikus dominál. Ennek a következő eredménye lesz:

Emésztő rendszer: csökkenő perisztaltikus mozgás és megnövekedett glükóz kibocsátás a vérbe a májból. Tüdők: hörgőtágulása, amely megállítja az akut asztmát. Nyálmirigyek kibocsátása megindul, kimosódnak és tisztulnak.

A szív gyorsabban ver, a vérerek kitágulnak több oxigént juttatva a szívizmokhoz. A tüdőket megmozgatja a rekeszizom és a has mozgása, amely segíti a légzést és a pránájámát. A száj nyálkibocsátására, az arc és homloküregre, a lejjebb lévő légzőszervekre serkentőleg hat, „átöblögetve” ezeket a területeket. Átmenetileg több vér áramlik az agyba, amely növeli az oxigénszintet és a teljesítőképességet.

 

Pránikus hatások

A gyomrot és az emésztést a manipura csakra irányítja, a pszichikus központ, ahol a prána, az ember életet adó ereje tárolva van. Ezt az erőt a tudósok bioplazmának nevezték el. A Kirlian kísérletek fotói és a parapszichológia alapján bizonyított és dokumentáltan létező dolog.

Sok hatás a pszichikus testben és finomabb szinteken történik, de ezeknek nem vagyunk tudatában.  A kundzsal segít felszabadítani a pránát, amely energetizálja a testet. Valójában a prána az alapja a test összes energiájának és így létfontosságú a jóllétünkhöz.

Akkor áramlik energia az idegekben, amikor a prána is áramlik.  Ily módon a testben és az elmében a prána minden sejtet energetizál. Élőnek és boldognak érezzük magunkat. Egyfajta katarzist tapasztalunk meg a kundzsal után, egy tiszta, megtisztult és ellazult érzést, amely megerősít minket. A prána, ez az arany életet-adó szubsztancia az ok, és a kundzsal sok más jógikus technikával együtt az eszköz, hogy felszabadítsuk és irányítsuk.

 

A nyelési reflex

A nyelési reflex, amely kiváltja az öklendezést önmagában is egy erőteljes és értékes eszköz. Még akkor is, ha nincs időd minden reggel kundzsalt végezni, használhatod a nyelési reflexet, hogy könnyen és egyszerűen ébreszd fel a pránát.

Ezt csinálhatod akkor, amikor megmosod a fogad reggel. Használd a két ujjadat, hogy megtisztítsd a nyelvedet fel-alá dörzsölgetve. Amikor a nyelv tövéhez érsz, ne ijedj meg, inkább folytasd a masszázst, akkor is, ha azt éreznéd, hogy öklendezni fogsz. Ha valami feljön az jó, mert azt jelenti, hogy valami nyilvánvalóan emésztetlen volt a gyomorban, amelynek ki kellett jönnie.

A nyelési reflexnek számtalan jótékony hatása van. Hogy idézzem a színész, Orson Bean könyvét (Én és az orgon): „Felkeltem reggel és öklendeztem egyet a fürdőszobában. Baker azt mondta, hogy a nyelési reflex ingerlése (ledugni az ujjaidat a torkodon) elmulasztja a szorongást és ez valami olyan volt, amelyet jó eredménnyel végeztem minden reggel egész életemen át. Működik, bár furán hangzik …”

 

Szellemi hatások

A gyomor rendkívül érzékeny az érzelmi változásokra, mint az arc, amely el tud fehéredni vagy elpirulni a vér miatt. Az elme tükre. A depresszió anorexiát hoz létre vagy étvágytalanságot, amelyhez nehéz süllyedő érzés társul a gyomor mélyén, és amely igazából 2-3 centiméter is lehet, mivel a támasztó izmok és szalagok elengedik magukat. A folyamatos aggódás bőséges gázt termel a gyomorban, amely felfújódáshoz vezet és nyomja a szívet. Ez olyan is lehet, mint a szívbetegség.

A gyomorfekély egy hosszantartó érzelmi vagy mentális feszültség végeredménye, genetikus hajlammal kombinálva az emésztő nedvek folyamatos túlzott kibocsátására, amely tulajdonképpen roncsolja a hasfalat és elkezd megenni téged, ez az önemésztés. Ez a „Mi emészt?” kérdése mentális szinten. A kundzsal sok betegség mentális gyökerét eltávolítja: gyűlölködés, féltékenység, félelem és biztonságérzet hiánya. Ami ezt eléri, a kundzsal utáni idegi fesztültség elengedése. De a hatás nem azonnali, inkább egy lassú és nyugodt folyamat.

Alexander Lowen, egy amerikai orvos írta Örömteli állapotok című könyvében:

„Ennek a folyamatnak az értékét a következő eset mutatja. Egy konzultáción találkoztam egy fiatal férfivel, akinek feszes, merev teste volt. Az állkapcsa feszült volt, visszatartotta a lélegzetét, az arcszíne betegesen sápadt, a lehelete savanyú szagú volt. Miután dolgoztunk egy ideig a légzésével, vizet itattam vele és kihányattam vele. Az azonnali hatás az elengedettség érzése és könnyebb légzés volt. Javaslatomra egy hónapon át minden reggel megcsinálta ezt. Amikor újra láttam őt, a savanyú szag eltűnt, az arcszíne javult és a teste lazább volt. Ennek a folyamatnak az egyik eredménye a krónikus gyomorégés eltűnése volt, amelytől annyi ember szenved. A legtöbb esetben a feszültségek elengedése ezzel a mozdulattal helyrehozza az evés örömét, az emésztést és segíti a mélyebb légzést.”

Egy másik érdekes dolog, hogy az amerikai indiánok mindig pszichikus tisztítást végeztek a vallásos rítusok előtt, erős hánytatókat ittak és hánytak.

 

Hogyan gyakorolj?

Ezt a technikát más technikákkal együtt kell alkalmazni azért, hogy a tudatosság megtervezett lépések során nyíljon meg.

Itt egy útmutató arra, hogy hogyan építsd be a kundzsalt a napi spirituális gyakorlataidba:

Reggel felkelés után végezd el a dolgod és csinálj kundzsalt. Ezt kövesse a neti (orrmosás) gyakorlata. Pihenj egy pár percet és aztán kezd el a napod. Légy tudatában a kundzsal és a neti hatásainak.

Csináld meg az ászanákat és légző gyakorlatokat. Könnyebbnek és erőteljesebbnek érzed majd a gyakorlást reggelenként, mivel a kundzsal felébreszt a megnövekedett prána áramlásával a testben és az elmében. Erősíti a meditációt is

Alkalmazd ezt minden reggel és az eredmények gyorsan megjelennek majd a fizikai, érzelmi, mentális és a spirituális egészség szintjén, a boldogság és béke érzésében.

 

Forrás: Yoga Magazin, 1977. április, www.yogamag.net
A szerző saját honlapja: www.bigshakti.com
Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

A kundzsal krija

| Jóga Magazin
0