A dinnye hatásai és ájurvédikus alkalmazása

Vitai Kati
A dinnye szezon júliustól szeptember elejéig tart. Ezen időszakban kicsiny hazánk szinte minden országútja mellett dinnyeárusokkal találkozhatunk:)
 
A dinnye egy ízletes, édes, hűsítő, lédús gyümölcs.  Nagyon vizes, és az ájurvéda nehezen emészthetőnek tartja. 
 
Számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz – többek között A-, B- és C-vitamint, kalciumot, káliumot, magnéziumot és szelént.
 
dinnye ájurvéda, ájurvédikus , ájurvédikus hatás, ájurvédikus alkalmazás, dinnye ájurvéda használataA legtöbb dinnye hasonló hatásokkal rendelkezik, elsősorban vízhajtó és afrodiziákum. 
 
A dinnye nyugtatja a Vatat és a Pittat, de provokálhatja a Kaphát. 
 
 
Kedvezően hat az emésztésre, segít tisztítani a beleket is.
 
Leginkább Pitta rendellenességeknél tudod alkalmazni, mint gyulladásos állapotok, égető érzések.
 
 
Néhány ájurvédikus alkalmazási mód:
 
Ha valakinek túl sok a Pitta a szervezetében – sok az égető érzés  a szervezetben – akkor a dinnyn kiváló, mert hűsíti a szervezetet. 
 
Viszketés enyhítésére is kiváló a dinnye. Részben ilyenkor egyél dinnyét rendszeresen és a dinnye húsát dörzsöld a bőrödhöz. 
 
Akne esetén a dinnye héjának a belső oldalával dörzsöld át a bőröd és hagyd rajta éjszakára is. Ez a bőrt megszabadítja az akne-tól és puhává is teszi.
 
 
Égető vizelet esetén, egyél dinnyét egy csipet koriander porral megszórva. Ez segít csökkenteni a gyulladást  a húgyutakban és megszüntetni az égető érzést.
 
Ínyvérzésnél , sokat segíthet ha eszel dinnyét, de nagyon lassan rágod.
 
 
Vegyszermentes (bio) dinnyét fogyassz.
 
 
felhasznált szakirodalom: dr. Vasant Lad és Usha Lad Ájurvéda szakácskönyve

Ez is érdekelhet...

A dinnye hatásai és ájurvédikus alkalmazása

| Vitai Kati
0