Csatamező

Ardzsuna így szólt: Óh, tévedhetetlen, kérlek hajtsd harci szekeremet a két sereg közé, hogy láthassam, kik vannak jelen, kik vágynak a harcra, s kikkel kell majd megküzdenem e nagy összecsapásban!

Hadd lássam, kik jöttek el harcolni, hogy Dhritarástra gonosz szívű fiának örömet szerezzenek!

Szanydzsaja így szólt: Óh, Bharata leszármazottja! Ardzsuna kérésére az Úr Krisna a két sereg közé hajtotta a pompás harci
szekeret.

Bhísma, Dróna és a világ többi vezére jelenlétében így szólt az Úr: Lásd, Pártha, az itt összesereglett Kurukat!
Ardzsuna a két seregben atyáit, nagyatyáit, tanítómestereit, anyai nagybátyjait, fivéreit, fiait, unokáit, barátait, apósait és jóakaróit pillantotta meg.

Amikor Kuntí fia, Ardzsuna meglátta a különféle rokonok és barátok sokaságát, szívét részvét töltötte el, s így szólt:
Ardzsuna szólt: Kedves Krisnám! Előttem sorakozó, harci vágyban égő barátaim és rokonaim láttán tagjaim reszketnek, ajkam kiszárad.
Egész testem remeg, s borzongás járja át. Gándíva íjam kicsúszik kezemből, s a bőröm tüzel.

Bhagavad Gítá 1.21-29

A két sereg a jó és a rossz, a pozitív és a negatív. A kuruksetrai csatamező a te elméd. A két sereg folyton összecsap, hogy te ne azt tedd, amit a szíved akar. A két seregben atyáid, nagyatyáid, tanítómestereid, nagybátyjaid, fivéreid, fiaid, unokáid, barátaid, apósaid és jóakaróid által beléd plántált gondolatok vesznek részt, ezek a gondolatok mindent el akarnak pusztítani a jó és a rossz vad csatájában, ami az elmédben dúl.

Hogy életben maradj, harcolnod kell, el kell pusztítanod őket mind, nem matadhat sem jó, sem rossz gondolat. Van egy kocsid, ez a tested, vannak lovaid, ezek az érzékeid. Vannak fegyvereid, a hited, az alázatod, az imádság, meditáció, az Úr Neve, amit segítségül hívhatsz. Az elkülönülés, az aszkézis tüze, a lemondás, a gyakorlás. És van egy kocsihajtód. Ha megkéred a Legfelsőbb Lelket, ő vezetni fogja kocsidat, ha rá bízod magad. Ha nem, elveszel a forgatagban. Csak akkor maradhatsz meg, ha sem jó, sem rossz nem leszel, ha semleges maradsz, ha hátrébb húzódva, szemlélődve, Önmagad maradsz és a gondolatoknak elcsendesedéssel véget vetsz. A csata vége a teljes, mindent elborító csend. Ekkor vagy Önmagad, ekkor vagy igazi állapotodban.

 
 
Imolai Gábor
Latest posts by Imolai Gábor (see all)

Ez is érdekelhet...

Csatamező

| Imolai Gábor
0