Bhagavad Gita, mint Jóga szent írás?!

Krishna-ArjunaMiután felvázoltam nektek, hogy mit tervezek nektek ajándékba az én szülinapom és karácsony alkalmából, jó páran írtak nekem, hogy Bhagavad Gita, mint Jóga szentírás, ugye biztos kamuzom.

Nem gyerekek, de mindjárt ki is fejtem nektek a tutit.

A Bhagavad Gita egy nagyon különleges szentírás, mert egyszerre több besorolásban is szerepel a Védikus kultúrában.

  • Először is természetesen a Bhagavad Gita a Mahábhárata nagy eposz része, hiszen Krisna, a Bhagavad Gitát, Ardzsunának a nagy kurukshétrai csata előtt mondta el.
  • De a Bhagavad Gitát, Gita Upanisádként is kategorizálják a Védikus írások. Az Upanisádokat a Védák végkövetkeztetéseiként fogadják el, hiszen az Upanisádok a Védák filozófiáját írják le.

Mind a 4 Véda egyenként is 4 részből áll, és az Upanisádok, a 4 kategória egyike, azok az írások, amelyek sokak szerint a legfontosabb részei a Védák könyveinek.

Egyébként az Upanisád szanszkrit szó azt jelenti, hogy upa- lábnál, nishat leülve. Tehát a mester lábainál ülve, és a tudást hallgatva. Ugye azt már sokan tudjátok, hogy most a nyugati régészek, antropológusok és nyelvészek szerint a Védák kb. 4700-5200 évvel ezelőtt lettek leírva, de előtte több ezer éven keresztül a Védikus tudás szájról szájra lett átadva egy mester-tanítványi láncolaton keresztül. Szóval az Upanisád szó még abból az időszakból fakad, amikor hallás után tanultak a diákok, és még nem kellett jegyzetelniük, hogy mindenre emlékezni tudjanak.

De az is egy érdekes vonulat, hogy miként zárulnak a Bhagavad Gita fejezetei. A Védikus kultúrában a tanulandó szövegek előtt és után egy parájana nevezetű mantra kombinációt mondunk el, aminek az az áldásos hatása van, hogy a parájana imái között elhangzott szöveget természetesen szinte azonnal meg is tanuljuk, meg is valósítjuk és örökre meg is jegyezzük.

Vannak általános parájana szövegek, mint pl. a Szahaná Vavatu kezdetű ima, amit tőlem is sokszor szoktatok hallani, és egyébként George Harrison és Ravi Shankar közös lemeze is ezzel a mantrával kezdődik, és vannak specifikus parájana mantrák, amelyek egy-egy adott szöveghez tartoznak.

A Bhagavad Gita fejezetek záró imája így szól:

Om tat sat iti

Srimad Bhagavad Gita Upanisatszu

Brahma vidjája, Jóga shasztré

Sri Krisna szamvádé

és itt szokott jönni a fejezet címe, jelen esetben az első fejezet lezárásának mantrája:

Ardzsuna visádajogo náma

Prathamo dhjájaha

Ez azt jelenti, hogy „így hangzott el a Srimad Bhagavad Gita, a Gita Upanisád, ami a legfelsőbb tudást adja át, a Jóga tudományok szentírása, amit Sri Krisna beszélt el, és Ardzsuna szomorúságának témájában hangzott el az első fejezet”.

Valamint azt se felejtsük el, hogy az eredeti szanszkrit szövegben, mind a 18 fejezet valamilyen jógaként van prezentálva, valamint Krisna a Bhagavad Gitában több mint 100 alkalommal használja a jóga szó valamilyen formáját. És mivel a Bhagavad Gita 700 versből áll, és Krisna nem az össze vers elbeszélője, ez egy elég jó átlag.

Szóval igenis a Bhagavad Gitát fogjátok kapni, mint Jóga szentírást, amiben lesz szó a Szankhja, Karma, Gjána, Dhjána, Hatha, Radzsa és Bhakti jóga folyamatáról is.

Om Tat Sat

Baktai Ádám, Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Bhagavad Gita, mint Jóga szent írás?!

| Baktai Ádám
0