Babás jóga és masszázs, és a gyermekek fejlődése

A csecsemő idegi fejlődése az érzékszerveken keresztül történik. Elsőként az érintés stimulál, már az anyaméhben. Azután a hangok megkülönböztetése, az ismerős és ismeretlen különválasztása. Kutatások szerint a magzatvizben a babák már éreznek ízeket és például a fokhagymára kellemesen reagálnak. Csak születés után lép be ide a látás, és szaglás általi stimuláció.

A szülő általi érintés nem csak az ősbizalmat, de az érzelmi intelligenciát is fejleszti. Akinek gyakran, kellemes érintésekben van része, hamar különbséget tud tenni erőszak és szabad választás között, és a baba hamarosan kéri, hogy felvegyék, test közelben legyen, ringassák. A ringatás az egyensúlyrendszer stimulálja és evvel felkészíít a gravitáció függvényében történő motorikus helyváltoztatásra. Az egyensúly rendszer stimulációja már az anyaméhben kezdődik, amikor az anya mozog, sétál, testgyakrolatokat végez, vagy táncol. de a méhen kívüli életben ez a stimuláció felfokozódik.

A babák motorikus fejlődése a reflex szerű mozgástól a tudatos felé halad. Az ősi reflexek, melyekkel születünk, mint pl. a járás, vagy a kapaszkodás reflexe egy időre eltűnik, majd a fejlődési lépcsőnek megfelelően tudatosult formában visszatér. A babás jóga gyakorlatok serkentik a babák egyensúly rendszerét, és kis segítséggel, játékosan ösztönzik a babákat abban, hogy a következő fejlődés lépcsőre lépjenek. A fejkontroll, markolás, hasra fordulás, felülés, kúszás, mászás, felállás, járás stimulációja a baba korának és fejlődési lépcsőjének megfelelően történik, és ha egy baba hajlamos arra, hogy át is ugorjon bizonyos fejlődési szakaszokat, a jóga órák alatt ezekkel is, játékos formában megismerkedik.

Az agy fejlődése szempontjából nagyon fontos a myelináció. Az idegsejtek myelinációja a terhesség ötödik hónapjában kezdődik és a születés utáni hónapokban még 18 hónapig nagy intenzitással történik. Ezután a mylenizáció már lassabb, de tovább eltart tinédzser korig.
A különböző idegsejtek myelinjei váltakozó kémiai összetételűek, de mindnek alapvető lényege, hogy inzulál. A myelinnel bevont sejt axonok fehérek, innen származik az agy fehérállománya. A myelin 80% lipid, és 20% proteinből áll. Mivel a myelin elektromos ellenálló képességgel rendelkezik, ez az anyag felelős azért, hogy az agyban az idegsejt axonjai a megfelelő helyre és nagy sebességgel vezessék az elektromosságot.
A myelinációt az endorfinok segtik. A tanulás a derűs kedélyállapotban gyorsabban megy, mert az endorfinok, azaz boldoság hormonok jelenlétében több oxigénnel telnek meg a sejtek.

A babás jóga órák lényege az öröm és fejlődés. A babákat a szülők ritmikusan mozgatják, miközben énekelnek, mondókákat mondanak. A babák a rendszeresen ismétlődő órákon fel-felismerik ami következik, elöször csodálkoznak, legközelebb már élvezik, harmadszorra már várják, negyedszerre már akkor nevetnek, ha rájuk néz a mama és elkezdi a mondókát. Ez az ugynevezett habituáció folyamata.

Ugyanakkor, az anyák gyermekük segitségével visszalátogatnak a gyermekkorba, ahol a derű és a rácsodálkozás élménye dominál. Itt a gyermek tanít valami létfontosságút az öt gondozó szülőnek. A jétákos, éneklős, mondókás jóga órákon a szülők nemcsak gyermekeiket fejlesztik és értékes időt töltenek velük, de ők is jógáznak. Így könnyebb a kikapcsolódás és a szülőkben is megvalósul a jelen pillanat élvezete, ami a jóga célja és lényege.

Toldy Csilla

http://jottodrevarva.hu/

Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Babás jóga és masszázs, és a gyermekek fejlődése

| Jóga Magazin
0