Az öt elem tana a jógafilozófiában

A jóga filozófia szerint az anyagi világ összetevői az öt elem. Ezek a föld, víz, tűz, levegő és az éter. Érdekesség, hogy az öt elem tana némi módosulással más ázsiai tradícióban is előfordul. A kínai orvoslás, kínai asztrológia is beszél az öt elemről. Az öt asztrológiai jelkép és taoista elem a tűz, víz, föld, fém, fa. Ezúttal az öt elem természetét a  védikus tudományok szemszögéből ismerhetjük meg.

Öt elem tana

Írta: Szabó Szilvia Jógamájá

Az ájurvéda és a jóga évezredes bölcsességeket tartalmaz. Az ájurvéda az élet tudományát jelenti. A jóga lényege pedig a Legfelsőbbel való egyesülést. Mindkettő megértéséhez nagyon hosszú út vezet, és mélyebb jelentést hordoznak a köztudatban kialakult orvoslás és torna kifejezéseknél.

Mindkét bölcselet alapjai megegyeznek, hiszen isteni kinyilatkoztatásnak, útmutatásnak tekintik őket, és az ősi szanszkrit írások alapján megismerhetőek. A megértéshez azonban nagyon fontos a hiteles forrás, és tanító jelenléte, hiszen az indiai kultúrában évezredek óta Mesterről tanítványra száll a tudás.

A risik, vagyis bölcsek szíve fogadta be ezt a tudást, melyet lemondásaik, és gyakorlásaik során szereztek, és adták tovább.


Tipp: Tudj meg többen a jóga tudományáról

  • Talund meg és alkalmazd: autentikus jóga tanfolyam Budapesten – a tradicionális jóga hatékony elsajátítása
  • Jóga otthon tudásanyag e-mailben – díjmnetesen és azonnal.

Az öt elem tana a védikus kozmológiában

A védikus kozmológia pontosan leírja az anyagi világ keletkezését, és a risik megértéséből megtudhatjuk, hogy az öt elem minden anyagban megtalálható. Ez az öt durva fizikai elem az éter, a levegő, a tűz, a víz, és a föld.

A kozmikus hang az AUM mantra rezgéséből jelent meg az éter elem. Az éter elem mozogni kezdett, és ebből a mozgásból jött létre a levegő elem. A mozgás surlódást teremtett, melynek révén hő jött létre, így jelent meg a tűz elem.

A tűz hatására bizonyos anyagok feloldódtak, folyékonnyá váltak, így jött létre a víz elem, majd megszilárdultak, létrehozva a föld elemet. Ebből is látható, hogy minden mindennel összefügg. Valamennyi élő test, a növények, az állatvilág, és az ember tartalmazza az öt elemet.

Az öt elem az emberi testben

Az emberi test működésének megértéséhez is hozzásegít a jóga gyakorlása, mely az alapok ismeretével kezdődik, és ez a megértés vezet a tudatosság és teljesség felé. A test, az elme, és a lélek harmóniája, összhangja teremti meg a kiegyensúlyozott és boldog életet.

5 elem

Az emberi testben az éter elem az üres tér, vagyis az üregek formájában jelenik meg. A levegő elem a mozgásban lévő tér, tehát a testben a mozgás, mint a szív pulzálása, a belek perisztaltikája, a tüdő tágulása, és így tovább.

A tűz elem irányítja a testben az anyagcserét, emésztést, de felelős a testhőmérséklet, gondolkodás, és látás helyes működéséért is. A víz elem a testben nedvek, folyadékok formájában jelenik meg, mint emésztőnedvek, nyál, vér. A föld elem pedig a testben a szilárd szerkezetek, mint csontok, izmok, bőr, köröm.

Az öt elem az érzékekben

Az elemek nemcsak a test fiziológiájában vannak jelen, hanem az érzékszervek működésének kifejeződései is. Az éter az a közeg, amiben a hang mozog, tehát a hallás képességéhez kapcsolódik, a fül a hallás szerve, működése pedig a beszéden keresztül nyilvánul meg, így jön létre a hang.

A levegő a tapintás képességéhez kapcsolódik, érzékszerve a bőr, cselekvőszerve a kéz, ahol különösen érzékeny a bőr.

A tűz a látáshoz kapcsolódik, mivel fényként, hőként, színként manifesztálódik, a szem a látás szerve, ami pedig a lábakhoz kapcsolódik, és a járás működését irányítja, a járás tevékenységének a szemek adnak irányt.

A víz az ízlelés képességéhez kapcsolódik, a nyelv az érzékszerve, víz nélkül a nyelv nem képes ízlelni, a nyelv szoros kapcsolatban áll a nemi szervekkel, így a nemzés működéséért felelős.

A föld a szagláshoz kapcsolódik, érzékszerve az orr, működésében a végbélhez kapcsolódik, és az ürítésért felelős.

Az öt elem a mozgás irányítója is

Minden elem egyre sűrűbb az előtte lévőhöz képest, így a mozgás-szabadság mértékét is meghatározzák.

Az éter a kapcsolódás és a tér alapelvét nyilvánítja meg, teljes mozgásszabadságot biztosít, lehetővé teszi a kommunikációt, és az önkifejezést.

A levegő a mozgás, a folyamat, az idő alapelvét nyilvánítja meg, így megjelenik a könnyedség, légiesség, a változás, sebesség.

A tűz dinamikája a látványt (látást) hozza létre, aktív mozgás egyik helyről a másikra.

A víz a folyékonyság alapelvét nyilvánítja meg, mely a folyamatosságot, áramlást hozza létre, az élet lehetőségét biztosítja.

A föld pedig a szilárdság és a forma, a stabilitást képviseli, ez a legnehezebb mozgás, maximális ellenállás.

Összefoglalás

Az öt elem tehát testünk felépítését, működését, mozgását egyaránt irányítja. Ha megismerjük és megértjük őket, sokkal jobban kiteljesedhetünk mozdulatainkban, cselekedeteinkben. Legyen a cél a jógapózok tökéletesítése, a mentális folyamataink szabályozása és uralása, fizikai állapotunk javítása, életerőnk megőrzése, vagy az önmegvalósítás, minden esetben szükségszerű az alapoknál kezdeni.

 

Az általad olvasott cikk olvasói a következő jóga témájú írásokat is hasznosnak találták

Jógamájá Dévi Dászi
Latest posts by Jógamájá Dévi Dászi (see all)

Ez is érdekelhet...

Az öt elem tana a jógafilozófiában

| Jógamájá Dévi Dászi
0