Az élet rövid, a desszertet kéne először meg enni…

srikantAzt már többször is áttárgyaltuk, hogy hanem is Ájurvédikusan, de az őseink azért a természet törvényeit követve eléggé jól beállítottak étkezési rendszereket.

És ezek a jól bevált rendszerek az egész világban jól működtek mindaddig, ameddig az emberek követték a természet rendjét. Kb. így alakult ki az a desszert kultúra is, hogy az édességet az étkezések végn fogyasztjuk el.

Ájurvédikusan ezt úgy magyarázzuk, hogy:

  • egy részről az édesség nyugtatja a gyomornyálkahártyát, hiszen a legtöbb édesség alapanyag nyákosít, így ha valami túl csípőset, vagy savast ettünk volna, akkor a gyomrunk kicsit ki is engesztelődik.
  • másodsorban az édes íz erjeszt is, lásd a joghurtot is úgy oltjuk, hogy a tejbe nemcsak joghurt kultúrát rakunk, hanem egy kevés cukrot is.
  • harmadjára pedig azért is fontos az édesség, mert a cukor szinte azonnal felszívódó energiát biztosít a szervetünknek, ami nagyon kemény munkának van kitéve az emésztés folyamán.

TÁÁÁ DÁÁÁÁ! Na ezért fontos a desszert.

De, hogy a cikk címének is eleget tegyek, azért van olyan hely Indiában ahol az édességet előre fogyasztják. Gudzsarat államban pl. srikant-tal szokták kezdeni az étkezéseket, ami egy sűrű joghurtos édesség. Ez a joghurt miatt fontos Ájurvédikusan, hiszen a joghurt beindítja a gyomornedvek termelődést és segíti az erjedést is.

Itthon is könnyű jó sirkantot csinálni. Majd írok receptet is!!!

Om Tat Sat

Baktai Ádám Védikus pap, a Védikus tudományok szakértője

Baktai Ádám

Ez is érdekelhet...

Az élet rövid, a desszertet kéne először meg enni…

| Baktai Ádám
0