Antioxidáns esszenciák

Az esszenciák felhasználási módjai az egészség megtartásában és az életminőség javításában gazdag változatossággal bővelkednek. Számos élettanilag kedvező hatásaik közül az egyik legjelentősebb, hogy képesek a szervezetben jelenlévő szabadgyökök megkötésére, így csökkentve az oxidatív stressz jelentette terhelés károsító hatását.
 
 
 
A szabadgyökök a testünkben zajló kémiai folyamatok melléktermékei, melyek jelenléte bizonyos fokig természetes. A szabadgyökök nem mindig indítanak el negatív folyamatokat, sőt bizonyos biokémiai láncreakciók elindításában fontos szerepük van, de túlzott mértékű jelenlétük betegség kialakulásához vezet. Ugyanígy az antioxidánsok jelenléte sem kívánatos túlzott mértékben. Jóllétünkhöz ideális esetben a kettő kiegyensúlyozott aránya szükséges.
 
A modern életben számos olyan hatás ér azonban bennünket, amelyek erősítik a szabadgyökök jelenlétét szervezetünkben. A környezeti hatások, az ártalmas szenvedélyek, az élemiszeripar által előállított „műanyag” termékek, a gyógyszeripari termékek, nagyban elősegítik a szabadgyökök felhalmozódását a szervezetben, s mind irányukba billenti ki  a belső egyensúlyt. 
 
Szabadgyököknek nevezzük azokat a molekulákat, amelyek nem párban kötődnek.

„A szabadgyökök olyan reaktív oxigén-, nitrogén-, kén- vagy szénközpontú molekulák, illetve molekularészletek, amelyek párosítatlan elektronnal rendelkeznek, ezért rendkívül agresszívak és rövid életidejűek, hiszen nagyon gyorsan kémiai reakcióba lépnek más vegyületekkel elektronszerzés céljából.” Prof. Dr. Dinya Zoltán

 

A probléma leginkább ezzel a bizonyos gyors kémiai reakcióval van. A szabadgyökök ugyanis mindent elkövetnek azért, hogy egy plusz elektront találjanak maguknak. A sejt molekulában, amiből elveszik ezt a bizonyos plusz elektront, dominó hatás indul, s végül maga a sejt, súlyos, DNS szintű károsodást szenved el. A szabadgyökök károsítják a sejt DNS kódját, ami olyan szinte mint egy oktatócsomag. Ha megsérül, akkor a keletkező sejtek rossz információkat követve alakulnak ki. Amikor túl sok szabadgyök túl sok károsodást okoz, akkor beszélünk oxidatív stresszről, amely számos betegség kialakulásában játszik szerepet, mint például: a  daganatos megbetegedések bizonyos fajtái, szív- és érrendszeri megbetegedések, gyulladásos folyamatok, ízületi problémák, Alzheimer-,  illetve Parkinson kór, de az öregedés korai jelei is ennek tudhatók be.
 
 
 
 
Az antioxidánsok olyan sejtek molekulái, amelyek képesek arra, hogy megakadályozzák a szabadgyökök elektron felvételét, s így mindazokat a károsodásokat, amelyeket okoznak. Teszik ezt úgy, hogy ők maguk képesek károsodás és destabilizáció nélkül 1 szabadgyöknek 1 elektront átadni.
 
Testünk képes arra, hogy antioxidánsokat termeljen, de nem olyan mennyiségben, ami képes lenne a túlzottan felhalmozódott szabadgyököket megkötni, így szükséges kívülről is bevinnünk azokat a különféle színes zöldségekkel és gyümölcsökkel, de antioxidáns hatást érhetünk el a rendszeres testmozgás által. 
 
Egy ezzel kapcsolatos kutatás érdekes eredményre jutott, amikor azt vizsgálták, hogy a rendszeresen intenzív testmozgást végző sportolókra milyen hatást fejtenek ki az antioxidánsok. Megállapították, hogy ebben az esetben már túlsúlyba kerülnek a szabadgyökökkel szemben és oxidációs stresszhatást váltanak ki, így ha a szabadgyököket szeretnénk a szervezetben csökkenteni, a megfelelő táplálkozás összeállítása mellett, a mérsékelt testmozgás vezethet eredményre, pláne ha még egyéb módon is alklmazunk antioxidánsokat, mint például a növényi esszenciák.
 
Még egy érdekesség: a mezítlábas séta és a minél nagyobb szabad bőrfelülettel való érintkezés a Földdel antioxidáns hatású. A Föld felszínén található elektronok ugyanis ilyenkor bevándorolnak a testbe és kifejtik jótékony hatásaikat. Fizikai testünk töltése ekkor megváltozik és rezgése összehangolódik a Föld rezgésével. Ennek a folyamatnak a kövekezménye, hogy csökken a stressz által megemelkedett kortizol szintje, de az oxidatív károsodás is.
 
Az esszenciális olajok jelentős ORAC értékekkel rendelkeznek, s kutatások bizonyítják, hogy milyen nagy mértékben képesek rendezni az oxidatív stressz terhelést, valamint az általa okozott sejtkárosodást. 
 
 
 
 
Legkiemelkedőbb antioxidáns hatással a szegfűszeg (clove) rendelkezik, fent a lista tetején látszik, hogy bármi máshoz képest milyen nagy értéket mutat. Kevés kivételel vannak olyanok, akik bár esszenciákkal foglalkoznak nem tartanak otthonukban ebből a számos élettanilag előnyös tulajdonsággal rendelkező olajból, hiszen valódi kincs. 
 
Kiemelkedő a fahéj (cinnamon bark) olaja is, amely amellett, hogy magas antioxidáns értéket mutat, segítséget jelent az inzulinrezisztencia állapota esetén, illetve a II. típusú cukorbetegség kezelésében is. 
 
Erős antioxidánsok többek között az oreganó, a kék tansy virág, rozmaring, a bazslikom, a citrom, kakukkfű, geránium, a helichrysum esszenciák. 
 
Természetesen ezeket az előnyöket csakis a tiszta, terápiás minősítéssel rendelkező olajok hordozzák és adják át. Az alacsony minőségű, szintetikus anyaggal hígított, abból előállított illóolajok alkalmazása semmilyen módon nem javasolt, hiszen súlyos egészségkárosító hatásokat válthatnak ki.
 
A terápiás tisztaságú esszenciák alkalmazásánál is nagy körültekintéssel javasolt eljárni, hiszen rendkívüli hatóanyag tartalommal rendelkeznek, főként ha belsőleg szeretnénk magunkhoz venni erejüket. Külsőleg a bőrön alkalmazva hordozóolajban feloldva érdemes használni őket, vagy a diffúzorban való porlasztás módszerét választva, szelíden nyitni utat számukra sejtjeink mélységei felé. Érdemes szakértő véleményét kérni, hogyan állíthatóak valóban az egészséges élet és a gyógyító folyamatok szolgálatába.
 
 
 
Amennyiben konkrét kérdésed van, női testi-lelki problémáid megoldásához, női szerveid egészségének helyreállításához,  működésüknek támogatásához, hormonegyensúlyod helyreállításához a természetgyógyászat és világ legmagasabb minőségét képviselő terápiás tisztaságú esszenciákkal végzett aromaterápia által kínált lehetőségeket hívnád segítségül, keress engem bizalommal!
 
 
 
Regősvölgyi Regina
természetgyógyász
 
info@regosvolgyiregina.hu
 
Regősvölgyi Regina
Latest posts by Regősvölgyi Regina (see all)

Ez is érdekelhet...

Antioxidáns esszenciák

| Regősvölgyi Regina
0