Alázat, szerénység, megértés

Szerző: Margittay Tamás

A tisztulás nem könnyű. Szembe kell néznünk a szennyeződésekkel, a hibáinkkal, lustaságunkkal, félelmeinkkel, s jó, ha ebben segítséget kapunk. Hozzá kell érnünk, anélkül nem távolíthatjuk el őket. S eközben gyakran úgy érezhetjük, hogy egészen átitat maga alá temet a szemét. A spirituális út nem diadalmenet. Szerénységre, megértésre, a lehető legjobb értelemben vett alázatra tanít.  Ítélkezésmentességre.

„Istenem add, hogy ne ítéljek,
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek.
Az enyém, a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem add, hogy ne ítéljek.

Istenem add, hogy ne bíráljak:
Erényt, hibát és tévedést
Egy óriás összhangnak lássak
A dolgok olyan bonyolultak,
S végül mégis mindenek
Elhalkulnak, s kisimulnak
S lábaidhoz együtt hullnak.
Mi oly együgyűn ítélünk
S a dolgok olyan bonyolultak.”[1]

A megpróbáltatások, a próbatételek újból és újból előjönnek, s még a mesterek, a Guruk életét is átszövik. Szvámí Ráma fiatalkorában igen sok próbatételen esett át, s úgy is fogalmazhatunk, hogy ennek során gyakran elbukott. Egyszer pl. azért imádkozott, hogy váltsa fel őt valaki az éppen aktuális tanítási feladata során, mert szeretett volna több időt tölteni a gyakorlással.
Ekkortájban jelent meg egy új tag a csoportjában, aki a többiekkel ellentétben még csak nem is jegyzetelt, s úgy tűnt, hogy nem fordít nagy gondot arra, hogy megjegyezze a tanítást. Ez feltűnt Szvámí Rámának, s azért, hogy móresre tanítsa az illetőt, a mosdó tisztítására és a szennyes ruhájának a mosására jelölte ki, amit az adott csoporttag el is végzett. Mindazonáltal egyszer csak néhány hét ott tartózkodás után távozásra készült, s ezt épp fogmosás közben vette észre Szvámí Ráma, aki indulatosan mondta neki, hogy jobb is, ha elmegy, hisz semmit nem tanul, menjen csak el. Az illető, aki egyébként azért érkezett volna, hogy felváltsa őt a tanításban, s egy bölcs szvámí volt, csak annyit mondott, hogy te pedig csak mosd a fogad. Ekkoriban Indiában egy speciális fa gallyacskáját használták fogmosásra, s ezt használta Ő is. Az eset után két nappal találtak rá, ekkor még mindig a duzzadt ínyét dörzsölgette öntudatlan állapotban. A büszkeség akadályozta meg abban, hogy felismerje a bölcs jógi érkezését, s abban, hogy meglássa a tudását, s elfogadhassa a segítségét. Aztán kapott tőle egy egész életre szóló leckét, ami több más hasonló eset mellett nagyban hozzájárult Szvámí Ráma spirituális kibontakozásához.

Sokunkra jellemző a büszkeség, a dölyf, a dac, s számos más diszharmonikus emóció is. Eleinte csak finomabb útba igazításokban van részünk, de ha ezeket nem vagyunk képesek érzékelni, vagy figyelmen kívül hagyjuk őket, akkor egyre nagyobb pofonokat kapunk az élettől. S ahhoz, hogy talpra tudjunk állni, s ne keseredjünk el, komoly lelki erőre van szükség, s még ha rendelkezünk is némi belső tartással, akkor sem tudnánk azokat a megpróbáltatásokat kibírni, amit egy spirituális mester, egy Guru többször is átélt. Egy másik alkalommal, amikor Szvámí Ráma azt mondta a mesterének, hogy eléggé kiművelte magát és nincs szüksége több tanulásra, azt a választ kapta, hogy még nem vagy ura négy dolognak: Arra vágyj, hogy Istennel találkozz és megismerd; Ne legyenek önző vágyaid, hogy magadnak szerezz meg dolgokat; Szabadulj meg minden dühtől, mohóságtól és kötődéstől; Gyakorold rendszeresen a meditációt. Majd különböző bölcsekhez küldte el, de előtte figyelmeztette, hogy alázatosnak kell lennie. Az lett a vége, hogy mindegyik bölcs elküldte, mert nem állta ki a próbákat. Szvámí Ráma úgy összegezte eme fiatalkori botladozásait, hogy az élet minden csapása és rúgása megtanít valamire. Álruhában lévő áldássá válhat, ha hajlandók vagyunk tanulni belőlük.[2]

[1] Reményik Sándor Ne ítélj című versének első két versszaka
[2] Szvámí Ráma: Élet a Himalája Mestereivel, Danvantara, 2020, 83., 87.

Himalájai Jóga Tradíció
Latest posts by Himalájai Jóga Tradíció (see all)

Ez is érdekelhet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Alázat, szerénység, megértés

| Himalájai Jóga Tradíció
0