Agni Sara, a test méregtelenítője

Az Agni jelentése tűz, az Agni Sara pedig egy gyakorlat, amely a test belső tüzét felszítja, javítja az emésztést és eltávolítja a mérgeket a szervezetből.

A Szukhászana vagy könnyű ülés jó pozíció ennek a gyakorlására, bár sok más póz is megfelelő. Figyelve testedet, foglalj el egy olyan pozíciót, ahol a gerinc megnyúlik. Ez lehet akár egy álló testhelyzet, ahol a lábfejek szétterülnek a talajon, vagy egy félig guggoló helyzetben, és kezekkel a combon támaszkodsz. Akármilyen pózt is választasz, a lényeg az egyenes gerinc.

Az Agni Sara elképesztően jó hatásokkal bír – a teljesség igénye nélkül néhány: növeli a has izmainak, szöveteinek és szerveinek, valamint a medence izmainak keringését, a has körüli zsírt és méreganyagot eltávolítja, feltölt energiával és jobb közérzet biztosít. Tilos a gyakorlás terhesség, illetve szív, idegrendszeri vagy keringési rendellenességek esetén.

Végrehajtás:

Egy teljes kilégzés után az összes izmodat összehúzod lentről indulva a medencén keresztül a rekeszizomig. A kilégzés állapotában a fejed és a farokcsontod húzd a köldök irányába, és a hátad domború. A hasad szívd be a bordakosár felé és tartsd ezt a légzésnélküli pozíciót 5-10 másodpercig – ez az Agni Sara. Amikor belélegzel, engedd el a hasbeszívást és egyenesedj fel, lélegezz természetesen. Öt-tíz sorozat ajánlatos a gyakorlatból, üres gyomorral.

  1. Állj egyenesen
  2. Helyezkedj el vállszélességű terpeszben, térdek enyhén behajlítva és tedd a kezeidet a combokra.
  3. Lassan lélegezz ki, a hasad szívd be.
  4. Tartsd kint a levegőt, mint az Uddiyanánál. Ezután a beszívott hasad belégzés nélkül fújd fel, mint egy léggömböt két másodperc erejéig, majd szívd be újra.
  5. Ismételd meg ötször, hatszor, majd lélegezz be.
  6. Gyakorold minden nap és fokozatosan emeld az ismétlések számát. A gyakorlat ellazít és serkent egyszerre, érezhető, ahogyan a test felmelegszik. Néhány nap múlva megfigyelhető a hasizmok erősödése és egyre könnyebben végzed majd. Tedd mindennapjaid részévé.
  7. Ez egy Agni Sara kör, ismételd meg négyszer-ötször.

Ne felejtsd el!
Üres gyomorral, lehetőleg étkezés után 4 órával gyakorolj!
Tilos a gyakorlás terhesség, menstruáció idején valamint hasi műtétek után!
Gyakorlás előtt kérd ki orvosod tanácsát, ha hasnyálmirigy és bélpanaszaid vannak!

Forrás: SoulCurry Magazine
Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

Agni Sara, a test méregtelenítője

| Jóga Magazin
0