A valódi szépség

Koronázd meg természetes kisugárzásod a négy, testet-lelket egyaránt tápláló ayurvédikus rítussal.

Szerte Indiában, sőt még azon is túl, minden reggel imák szállnak a fényességet árasztó, telt keblű Lakshmi istennőhöz. Gazdag, arany díszítésű, vörös selyem száriban ábrázolják, sötét, hosszú hajjal, fejét ragyogás övezi. Lakshmi Devi ellenállhatatlan vonzerejének titka a ragyogó bőr, szép arc és a megbabonázó szempár. Ő a megtestesült szépség.

Lakshmi tündöklése a belső és a külső Istenség közötti erőteljes kapcsolatból táplálkozik. Lakshmi vonzza a pozitív energiát és vissza is sugározza azt. A négykarú istennő alsó két kezében csodás, telt, rózsaszínű lótuszvirágokat tart. Ezek a ritka, szent virágok a sárból törnek fel a Nap felé hogy felajánlják tündöklő fényüket és földöntúli illatukat. Fölső két kezével áldást és aranyat oszt szüntelen. Lakshmi adományai kifogyhatatlanok és bőségesen mér mindenkinek. Arra tanít, hogy a gazdagság, a szépség és a termékenység egy karnyújtásnyira van tőlünk. Mi magunk is részesülhetünk az élet pozitív energiájából.

Nem csoda, ha mi is Lakshmihoz hasonlatosak szeretnénk lenni. Ez a vágy (amely távol áll a puszta hiúságtól) tükrözi az önbecsülést és azt a tudást, amely szerint mi is az Istenség részei vagyunk. Miért is ne mutassuk a legjobb oldalunkat a világnak? – hogy egészségesek, lelkileg erősek és csodálatosak vagyunk.

Természetesen nem külsőségekben kell Lakshmihoz hasonlítani. A ősi indiai egészségtani rendszer és a jóga testvér tudománya, az ayurvéda szerint az igazi szépség az önmagunkkal való tiszteletteljes törődés egyszerű cselekedeteiben lakozik. Ha a napi egészségügyi és higiénia feladataidat azzal a tudattal végzed, hogy Te Magad is az életenergia értékes és különleges megnyilvánulása vagy, megtestesíted Lakshmi szellemét.

A bőr, a haj, a szem és a lábfej egészségét szolgáló ayurvédikus testápoló technikáktól kapott ragyogásod mindenkire áraszthatod. És mindegyik jó lehetőség a tested, mint az élet szentséges manifesztációjának ápolására. Ha ily módon tiszteled Önmagad az Istennő életereje, méltósága és fényessége árad belőled.

Energia lentről

„Pontosan tudod, milyen jó érzés átmasszírozni a lábujjakat. Hát még egy arc-vagy talpmasszázs? Bizony, bizony. „ – mondja Melanie Sachs, ayurvédikus életmód tanácsadó és az Ayurvedic Beauty Care (Lotus Light Kiadó) szerzője. „A talpmasszázs segíthet a megerőltetett szemeken, ellazítja az arcot és biztosítja, hogy szépségünk tündököljön”. Szavai egybecsengenek a klasszikus ayurvédikus szöveggel, az Asthanga Hridaya-val, amely a lábfejen négy főbb ideget is megjelöl, amelyek közvetlen hatással vannak a szemre.

„A saját kezűleg végzett lábmasszázs elősegíti a felsőtest és a lábak közötti energia áramlást. A lábfej alapos masszírozása után ha felállsz könnyebben veheted fel a föld energiáját és egy stabilabb, elmélyültebb alapot kapsz. Sőt, ha olajjal masszírozol, ápolod a lábat és csökkented a gombás és bakteriális fertőzéseket. „ – mondja Sachs.

Hogyan? Először, végy egy olyan lábfürdőt, amelyik legjobban megfelel a pillanatnyi szükségleteidnek.

Kikapcsoláshoz: egy lavórban keverj össze hideg vizet egy teáskanálnyi mézzel, egy marok szárított levendulával és friss rózsaszirommal. Utóbbi kettő helyett nyugtató hatású illóolajat is használhatsz.

Felmelegedéshez: egy lavór langyos vízhez adagolj egy teáskanálnyi őrölt gyömbért. Általános élénkítő hatású, javítja a keringést.

Pihentetéshez, frissítéshez: egy lavór meleg vízhez tégy 3 teáskanál Epsom sót. Leviszi a duzzanatot és elfújja a fáradságot.

A lábfürdő tartson kb. 10 percig, majd kivéve a lábakat finoman nyomkodva itasd fel rólunk a vizet. Ezután masszírozd meg őket szezámmag és oliva- vagy kókuszolaj keverékével. Ne fukarkodj az olajjal.

Kezd a jobb lábbal, körkörös mozdulatokkal a bokacsont körül. Bal kezedet háromszor erősen húzd végig a vádlin a sarokcsontig. Fogd a sarkad és húzd meg néhányszor a lábujjpárnákat magad felé. Apró körkörös mozdulatokkal gyúrd végig a lábujj közöket és csipkedd meg a mutató és hüvelykujjaddal. Simítsd fel és le a hüvelykujjaddal a lábfej inai közötti barázdákat.

Fordítsd meg a lábfejed, hogy a talp felfele nézzed és fogd mindkét kézzel. A hüvelykujjakkal húzkod szét a lábujjak alatti párnákat, majd a lábujjakat tövétől a tetejéig simítsd át.

Ezt követően erősen masszírozd át a sarkad a tenyértővel és a lábfej szélein húzd végig a hüvelykujjad. Az ujjpercek segítségével masszírozd át a talp hosszanti ívét hátfájás enyhítésére.

Fogd meg a bokád a jobb kezeddel a lábfejed a bal kezeddel és forgasd meg óramutató járásával megegyezően, majd ellentétesen. (Sachs szerint ez a láb gerinccsavarása.)

Ragadd meg a nagylábujjad forgasd körbe, mintha egy nagy kört rajzolnál a tetejével, ezután a tenyerekkel sodord át nyakfájdalom csillapítására, a kislábujj tövét pedig vállfeszültség ellen. Végül a bal tenyereddel írj le 8-asokat a teljes talpon.

Befejezésül csapkodd meg a talpad néhányszor és szorítsd a tenyered a közepére. Érezd a finom energiát és engedd az apana vayu, a lefele áramló levegő földhöz húzó természetes áramlását. Végezd el a teljes kört a bal lábon is.

Majdnem kész. Végezetül, öblítsd le a lábad meleg vízzel, alaposan szárítsd meg és bújj bele tiszta, pamut zokniba, amely megóvja puhaságát, komfortos, mégis érzed a talajt. Olyan kellemes, hogy mosolyognod kell.

A tisztán látásért

A szem meglátja és felfedi a szépséget. „A rendszeres szemmosás segít a tisztán látásban”- állítja Dr. Greetha S. R. Harigeenthan, a keralai Rasa Ayurveda női klinika alapítója, igazgatója és házi orvosa. „Sőt, megfiatalítja a több órás komputerezésben és vezetésben megfáradt szem aprócska izmait. A mosakodó vízbe tégy triphalát”- ajánja Greetha. A triphala amalaki, haritaki és bibhitaki gyümölcsből készült ayurvédikus gyógypor. Vértisztító és testet megfiatalító hatású, nyugtatja a szemidegeket és szemizmokat.

„Mosakodás után használhatsz sötét szemceruzát másnéven kajalt. A kajal átható tekintetet ad és kiemeli a szempillákat. Ha ayurvédikus változatot használsz (pl: Shahnaz Husain Kohl Kajal szemceruzát, amely mandulaolajat és virágkivonatot tartalmaz), a szem környéki szöveteket erősíted és táplálod.”

Hogyan? Egy csésze vízbe tégy 1 teáskanál triphalát és főzd 10 percig. Hagyd teljesen kihűlni és szűrd át alaposan. Mosd meg az arcod hideg vízzel. Formálj a tenyeredből csészét és a nyitott szemeket mosd át a hűvös triphalás vízzel 3 percig. Öblítsd le az arcod tiszta vízzel majd finoman paskold szárazra. Tégy a szemre organikus rózsaszirmot, uborka szeletet vagy cilantro levelet. (Bármelyiket használhatod, mert mindhárom hűsít és frissít). Fedd le vattakoronggal és kösd át pamutpánttal a teljes sötétségért.

Feküdj le Savászanába, pihenj, gondolj valami kellemesre és végezz a következő gyakorlatsorból 5 kört csukott szemmel:

· körözz óramutató járásával megegyezően

· körözz óramutató járásával ellentétesen

· írj le 8-asokat, balra fent, jobbra lent és jobbra fent, balra lent

· nézz egyenesen fel és le

· nézz jobbra és balra

Pihenj és végezz légzőgyakorlatot kb. 20 percig. Bontsd ki a szemkötést. Először valami szépet pillants meg: egy képet, fotót, amelytől jobban érzed magad. Ha használsz szemceruzát, most tedd meg.

Ahogy visszatérsz a mindennapjaidhoz, engedd, hogy a tekinteted puha maradjon, a világ látványa erőlködés nélkül érjen el hozzád. Ha lehet, kerüld az erős fényt. Hagyd a belső kép felszínre törjön.

Szépséged megkoronázása

Az indiai nők évezredek óta drága kókusz-, gyógynövény-, virág- és fűszerolajjal ápolják hajkoronájukat. Ezeknek köszönhetik, hogy fürtjeik dúsak, fénylőek és egészségesek. Ezen kívül az olajokkal előzték meg a megfázást, az influenzát, enyhítették a fejfájást, pihentették a kimerült idegeket és hidegben melegen tartották a testet. A fejbőrbe masszírozott meleg olaj andalítóan pihentető élményt nyújt kikapcsolva elménket a mindennapi élet forgatagából.

Ehhez megfelel egyszerű kókusz- vagy szezámolaj vagy beszerezhetsz már bekevert herbaolajokat, mint amilyen az Aromabliss’s Vamakesi Hajolaj, amely hagyományos ayurvédikus növényeket tartalmaz (brahmi, bhringraj) biztosítva a fejbőr egészséges agniját (anyagcseréjét). Akármelyikre is esik a választásod, mennyei kényeztetésben lesz részed.

Hogyan? Gondosan fésüld ki a hajad és öblíts ki belőle mindenféle hajápolót. Fémkanálban láng vagy aromamécses felett melegíts fel 2-3 teáskanálnyi olajat. A fej a legérzékenyebb testrész a hőre, előbb a karodon ellenőrizd az olaj hőfokát. Fejtetőről indítsd a masszázst, majd az ujjhegyekkel csippentő mozdulatokkal haladj körbe lefele.

Az ujjvégekkel írj le apró köröket a fejtetőtől indulva lefele, az egyenletes, finom nyomást folyamatosan megtartva. Végezetül a tenyereddel rajzolj nagy köröket.

A kezeddel fésüld át az olajos hajat és pihenj le 15 percre. Mosd át kímélő samponnal, itasd fel a vizet törölközővel és hagyd megszáradni. Ha ahhoz van kedved, friss virágot is beletűzhetsz.

Mutasd hogy szereted az arcod

A bőrt folyamatosan érik a külvilág ingerei – nem csoda, hogy oly sokat elárul mentális, érzelmi és fizikai állapotunkról. „Ha törődünk magunkkal, a valódi szépség az arcon tükröződik”- állítja Evan Healy, ayurvédikus esztéta.

Healy ajánlata szerint a ragyogó arc megőrizhető lenmagos kezeléssel. Őröld meg a lenmagot kávédarálóban vagy vedd meg előre elkészítettem (pl: Bob’s Red Mill). A lenmagos arcpép hihetetlenül egyszerű és kiváló minden bőrtípusra.

A lenmagban rejlő koncentrált esszenciális zsírsavak hidratálják és védik a bőrt, elősegítik a keringést. Eltávolítja a szennyeződést, izzadságot és az elhalt hámsejteket. Ráadásul, a lenmag, az összes többi maghoz hasonlóan, összegyűjti az életenergiát, a pránát. Ha mindezt a bőrhöz engeded, feltölt és megélénkít.

Healy azt tanácsolja, a jobb gyógyhatás érdekében tápláló kurkumás-joghurt pakolással fejezd be.

Hogyan? 2 evőkanál natúr joghurtba keverj 1/3 teáskanál mézet és egy csipetnyi kurkumaport. Tedd félre.

Finoman dörzsöld. A fürdőszobai mosdó felett pocsolj vizet az arcodba. Egy kis meleg vízzel elegyítve a 2 teáskanálnyi őrölt lenmagot laza pasztát kapsz. Vidd fel a bőrre vékony rétegben és kezdd el körkörösen masszírozni az egész arcot, elidőzve a zsírosabb és problémásabb részeken.

Öblítsd le hűvös vagy meleg vízzel. (Ne forróval, mert irritálja a megtisztított arcbőrt és leoldja az olajos védőréteget.) Paskold szárazra.

Pihenj maszkban. Kend fel egyenletesen a teljes arcra a kurkumás- joghurtos pakolást. Pihenj le 10 percre, lélegezz mélyeket és tudatosan engedj el minden feszültséget az arcból, állkapocsból és homlokból.

Istennő a velejéig. Öblítsd le hideg vízzel és paskold szárazra. Ha szeretnéd rózsavizes vagy más aromaterápiás arc spray-vel is befejezheted. Hidratáló krém vagy szérum is kiváló, mint pl. Evan Healy’s Pomegranate Repair Serum. Végső mozzanatként tiszta kézzel csapkodd a nedves arcod, hogy „bevidd” a jótékony hatásokat. A természetes ragyogás a legtökéletesebb smink.

„Ha törődünk magunkkal, a valódi szépség az arcon tükröződik”

Forrás: Yoga Journal
Fotó: David Martinez
Fordítás: Szabó Orsolya
Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

A valódi szépség

| Jóga Magazin
0