A sziddhászana végrehajtása

 

Újabb részlet az Ashtanga-könyvből:

Sziddhászana (A tökéletes póz)
Dristi: nászágrai (orrhegyre)
 
A sziddhikés a sziddhákmegsimerése után most térjünk rá a sziddhászana végrehajtására. A sziddhászanaazt jelenti, hogy a „beavatottak póza”. Azért nevezik így, mert a Kundaliní felemelésére használják. Ebben a pózban nem annyira hangsúlyosak a gerinc kanyarulatai, mint a padmászanában, ezért valamivel alacsonyabb rendű a pránájámához, de a meditációhoz ugyanolyan jó; sőt, egyes jógik ezt részesítik előnyben. Mivel a bal sarkunk a gátnak nyomódik, a sziddhászanajó választás a múla bandha, vagyis a gátzár aktiválásához. Góraksa Nátha és más tekintélyek szerint először a bal sarkunkat kell behajtani, hogy stimuláljuk vele a múládhára csakrát. Ebben a tekintetben a póz a padmászanatükörképe, melynél a klasszikus források szerint először a jobb sarkunkat kell behelyezni a pózba.
 
A sziddhászana jellemzői sokban eltérnek a padmászanától. Míg a padmászanában olyan közel hozzuk egymáshoz a térdeket, amennyire csak lehetséges, a sziddhászanában olyan messzire húzzuk szét, amennyire lehetséges. Eleinte ráülhetünk valami magasításra, például egy összehajtogatott takaróra, és fokozatosan csökkenthetjük annak magasságát, ahogy fejlődünk a pózban. Az alátámasztás segíteni fogja a medence előrebillentését.
 
Vinyászaszámolás
 
Szapta:Belégzésre ugorjunk előre dandászanapozícióba, majdhajlítsuk be a bal lábunkat és nyomjuk a sarkunkat a gáthoz, a múládhára csakrahelyéhez, a végbél és a nemi szervek között. Most hajlítsuk be a jobb lábunkat, és helyezzük a jobb bokát a bal fölé úgy, hogy a jobb sarkunk a szeméremcsontot nyomja. A nemi szerv így a bal és jobb sarok közé kerül. Most dugjuk be a jobb lábunk ujjait a bal láb vádlija és combja közé. Mindkét kezünk segítségével húzzuk szét a jobb lábunk combját és vádliját, nyúljunk át, és húzzuk fel a bal lábunk ujjait úgy, hogy a jobb comb és vádli közé kerüljenek. Figyeljük meg, hogy ez mennyiben változtatja meg a sarkunk helyzetét, és milyen irányba forgatja a bal combcsontot. Csak e végső lépés által kerül a bal lábunk sarka megfelelő kapcsolatba a gáttal a végbél és a nemi szervek között. Ez az a pozíció, amire szükség van a Kundaliní felemeléséhez.
Astau:Belégzésre emeljük ki magunkat lólászanába, majd kilégzésre ugorjunk hátra csaturanga-dandászanába.
Nava:Belégzésre felfelé néző kutyapóz.
Dasa:Kilégzésre lefelé néző kutyapóz.
 
Aktív elengedés technikája
 
A combcsontokat majdnem annyira ki kell forgatni, mint a padmászanában, de a végső pozíció elérésekor lazítsuk el a farizmokat és minden izmoat a csípő körül, amennyire lehetséges, és engedjük kissé előrebillenni a csípőt. Csupán a törzs függőlegesen tartásához kell fenntartani némi izomtónust a pózban.
 
Rávezető változatok
 
Létezik egy könnyebb változata is ennek a póznak a kezdők számára, amit ardha (fél) sziddhászanának neveznek. Itt ahelyett, hogy egymásra helyeznénk a sarkunkat, egymás elé helyezzük, így mindkét láb a talajra kerül. Ezt a pózt csak bemelegítésként használjuk, és haladjunk tovább a sziddhászana felé, amint lehetséges.
 
Ha úgy érezzük, hogy nem tudjuk megfelelő mértékben kiforgatni a combcsontjainkat, akkor gyakoroljuk az agnisztambhászanát (tűzifa-pózt) is. Itt a lábszárakat pontosan egymásra helyezzük, a jobb bokát a bal térdre, a jobb térdet pedig a bal boka fölé hozzuk. Függőleges törzzsel vagy előrehajlításban is gyakorolhatjuk, és a jobb láb is lehet alul, nem csak a bal. Fontos, hogy a lábszárak pontosan egymás felett legyenek, a térdek és a bokák pedig derékszögben behajlítva.
 
Egészségügyi hatások
 
Fontos meditációs póz
Egyenesen tartja a gerincoszlopot
Megerősíti a gerinc tartóizmait
Elősegíti a Kundaliní felemelését, mivel a sarkunkkal stimuláljuk a múládhára csakrát
Elősegíti a szexuális energia kontrollálását
Stabilizálja az idegrendszert
Csökkenti a vérnyomást a lábakban, így több vér jut a törzsbe és a fejbe, ami sgeíti a koncentrációt
Regenerálja az ízületi folyadékot a csípőben
Egyensúlyba hozza a testet és az elmét
Helyreállítja a vérkeringést és az idegrendszer egészségét
 
Ellenjavallatok:térdfájdalom, túlzottan kötött csípők, gyulladások a lábban, isiász.
Gauranga Das
Latest posts by Gauranga Das (see all)

Ez is érdekelhet...

A sziddhászana végrehajtása

| Gauranga Das
0