A szeretet születése III. – Lélegezz!

A kismamajóga az elmét még a testnél is jobban edzi. „ A kismamajóga elsődleges hozadéka a légzéstudatosság”, mondja Yellin. „Ha a légzést úgy használod, mint egy horgonyt a figyelmed befelé és lefelé viszi, pont amerre a babádat szeretnéd, hogy haladjon.”

Yelin szelíden emlékezteti a diákjait arra, hogy a légzés legyen mindig az elsődleges fókuszpontjuk, az ászanából származó fizikai érzetek másodlagosak. „Ezáltal megtanulják” magyarázza ő „hogy a figyelmüket a vajúdás alatt is a légzésre összpontosítsák és ne az összehúzódásra. Ha egy nő a légzését horgonyként használja, azzal földelt marad, függetlenül attól, hogy mennyire öntik el őket az érzetek”.

Monika Parades, egy Austin, Texas állambeli Kripalu Jóga tanár első fiának, Gábrielnek születésekor teljesen rábízta magát a légzésére. Amíg a taxi a kórház felé vitte, nyugalmat az Om visszhangzásában talált. Később amikor a szülése előrehaladt, az Ujjayi Pranayama segített megerősíteni elszántságát. Visszatekintve azt mondja: „a légzésem és a szándékom a bizalomra és önátadásra fókuszált. Beleengedtem magam a légzésbe és minden mást elengedtem”

Kundalini jóga tanárként Gurmukh Kaur Khalsa arra bátorítja tanítványait, hogy térjenek vissza a légzéshez, mint egy kiinduló ponthoz a vajúdás és a szülés intenzív szakaszában. Ő a szat nám mantrát használja a légzéssel együtt, ami szabadon fordítva olyamit jelent, hogy az igazság az én identitásom. Belégzéskor a szat, kilégzéskor a nám mantrát mondja. A mantra lecsillapítja az aggodalmat a várandósság és a szülés idején, mondja Gurmukh. „ A légzéshez kapcsolva a várandósságkor segít megérteni, hogy ahol az igazság ott nincs félelem és ahol nincs félelem, ott csak a szeretet van.

Legyen sajátod a szülésed

A kismamajóga előnyei messze túlmutatnak a nagy eseményen. A jóga hagyományos tanításai az elfogadásról s az önátadásról gyengéd figyelmeztetés a gyakorlónak egy olyan szülés után, ami nem ment terv szerint. Flashenberg szereti emlékeztetni rá a tanulóit, hogy a szülés olyan, mint minden más az életben: „nem mindig választhatod meg a körülményeket, de megválaszthatod, hogyan reagálsz e körülményekre.
A várandós jóga óráin megélesített elfogadása segítette a 36 éves Jennifer Coffint, a Tenessee-i Knoxvilleben élő jógatanárt, hogy kiegyezzen fia, Max születésének körülményeivel. Ő arra készült, hogy természetes szülése lesz, de Max másként gondolta. Az utolsó trimeszter vége felé járt, amikor az ultrahang azt mutatta, hogy fia lábbal előre készül a világra, farfekvéses pozícióban, amit gyakran túl veszélyesnek gondolnak a hüvelyi szüléshez. Coffin először egy „oldjuk meg „üzemmódban igyekezett az átfordulásra serkenteni őt. Kipróbálta a hagyományos kínai orvoslást és könnyedebb fordított tartásokat. De amikor a fia nem moccant, akkor beletörődött a császármetszésbe. „ El kellett fogadnom a tényt, hogy ez a legbiztonságosabb nekem és a babának is”, mondja. A várandósjóga számlájára írja, hogy le tudta tenni csalódottságát. „ Darabokra estem volna, ha a jógagyakorlás által nem szereztem volna meg addigra annyi mentális és érzelmi erőt”, mondja.
„Végülis a gyermekszülés, ugyanúgy, mint a szülői szerep arra vezet, hogy higgyünk a megérzéseinkben, hogy megérezzük azt mi a helyes és ne arra támaszkodjunk, amit mások hisznek. „mondja Lasater. „ Erről szól az egész jógagyakorlás… teljesen, mélyen, gazdagon és radikálisan jelen lenni önmagunkban”

Catherine Guthrie szabadúszó író aki Indiana államban, Bloomingtonban él és oktat jógát.

Forrás: Yoga Journal
Fotó: Ritter Doron
Modell: Lombos Melinda (Egészségért Jóga Stúdió)
Jóga Magazin
Latest posts by Jóga Magazin (see all)

Ez is érdekelhet...

1 Response

  1. Géczi Istvánné szerint:

    nehézkesen ment ma már egyre jobban de még nem tökéletes vannak még bizonyos poziciok amik nehezek azt hittem fejen állás nem fog menni meglepetésemre ment mindenkinek javaslom mert már a második nap észrevettem jobb az egyensúlyom

A szeretet születése III. – Lélegezz!

| Jóga Magazin
1